URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2024, 17:51

Un istoric din Oradea lansează o carte despre arhitectul Anton Szallerbeck, care a proiectat inclusiv Liceul greco-catolic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" din Oradea va găzdui joi, 8 februarie, de la ora 17, un nou eveniment din seria "Cartea lunii", în cadrul căruia va fi prezentat un volum dedicat arhitectului Anton Szallerbeck, ce include imagini de epocă.

Potrivit unui comunicat transmis de Muzeul Ţării Crişurilor, cartea „Arhitectul Anton Szallerbeck şi stilul naţional românesc”, scrisă de istoricul Mircea Paşca, a apărut la editura Argonaut din Cluj-Napoca.

„Anton Szallerbeck este cel mai important şi prolific arhitect care a proiectat în stil național românesc în Bihor, iar Episcopia Română Unită din Oradea, deși nu a fost singurul comanditar care a preferat acest stil, a fost cel mai important”, precizează MȚC. 

Volumul prezintă biografia arhitectului şi lista cu lucrările sale, între care se numără clădirea Şcolii Normale Române Unite din Oradea (Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu"), Seminarul Tinerimei Române Unite din Oradea (în prezent spaţii ale Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu"), Seminarul Teologic Greco-Catolic "Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan" şi Facultatea de Teologie Greco-Catolică, UBB Cluj-Napoca, departamentul Oradea, Liceul Greco-Catolic de Fete din Beiuş, aripa nouă a Liceului Greco-Catolic de băieţi "Samuil Vulcan" din Beiuş, fosta staţiune montană Stâna de Vale, clădiri civile ale Bisericii Greco-Catolice, un album cu Biserici, vechiul Ştrand Municipal Oradea (dispărut), numeroase case şi vile precum şi un raport dintre stil, finanţator şi arhitect.

Volumul conţine şi o mulţime de imagini de epocă şi documente care n-au mai fost rpezentate publicului, inclusiv schiţe şi desene ale arhitectului.

"Trei elemente s-au întâlnit în această carte: Episcopul Valeriu Traian Frenţiu şi Episcopia Română Unită de Oradea, care sunt comanditarul şi angajatorul arhitectului Anton Szallerbeck, şi maniera stilistică naţional-românească. Stilul naţional românesc, deşi era bine cristalizat în Regatul României, în Bihor nu a fost prezent până în 1926, iar în Oradea şi în judeţul Bihor nu a avut o pondere însemnată, comparativ cu alte modalităţi de expresie arhitecturală", se arată în comunicat.

Anton Szallerbeck s-a născut la Bratislava, în Slovacia, în 8 martie 1887, a făcut Şcoala Superioară Regală de Stat pentru Industria Construcţiilor din Budapesta, la secţia de construcţii/arhitectură, pe care a absolvit-o în 1908. În 21 iunie 1912, a susţinut examenul de capacitate al arhitecţilor constructori. Începând cu 1 iunie 1926, a fost angajat ca arhitect al Eparhiei Române Unite de Oradea. Tot în oraş a şi murit, în 27 decembrie 1960.

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul autorul volumului, Mircea Paşca, managerul MŢC Gabriel Moisa şi prorectorul Universităţii din Oradea, Sorin Şipoş.

Această carte este o ediţie revăzută şi completată cu noi informaţii şi documente inedite a volumului publicat în 2011 (Arhitectul Anton Szallerbeck, stil naţional românesc, şcoli greco-catolice în Oradea şi Beiuş), fiind un volum bogat ilustrat, cu imagini, fotografii de epocă, documente şi proiecte originale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON