URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
04 Februarie 2024, 17:51

Un istoric din Oradea lansează o carte despre arhitectul Anton Szallerbeck, care a proiectat inclusiv Liceul greco-catolic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" din Oradea va găzdui joi, 8 februarie, de la ora 17, un nou eveniment din seria "Cartea lunii", în cadrul căruia va fi prezentat un volum dedicat arhitectului Anton Szallerbeck, ce include imagini de epocă.

Potrivit unui comunicat transmis de Muzeul Ţării Crişurilor, cartea „Arhitectul Anton Szallerbeck şi stilul naţional românesc”, scrisă de istoricul Mircea Paşca, a apărut la editura Argonaut din Cluj-Napoca.

„Anton Szallerbeck este cel mai important şi prolific arhitect care a proiectat în stil național românesc în Bihor, iar Episcopia Română Unită din Oradea, deși nu a fost singurul comanditar care a preferat acest stil, a fost cel mai important”, precizează MȚC. 

Volumul prezintă biografia arhitectului şi lista cu lucrările sale, între care se numără clădirea Şcolii Normale Române Unite din Oradea (Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu"), Seminarul Tinerimei Române Unite din Oradea (în prezent spaţii ale Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu"), Seminarul Teologic Greco-Catolic "Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan" şi Facultatea de Teologie Greco-Catolică, UBB Cluj-Napoca, departamentul Oradea, Liceul Greco-Catolic de Fete din Beiuş, aripa nouă a Liceului Greco-Catolic de băieţi "Samuil Vulcan" din Beiuş, fosta staţiune montană Stâna de Vale, clădiri civile ale Bisericii Greco-Catolice, un album cu Biserici, vechiul Ştrand Municipal Oradea (dispărut), numeroase case şi vile precum şi un raport dintre stil, finanţator şi arhitect.

Volumul conţine şi o mulţime de imagini de epocă şi documente care n-au mai fost rpezentate publicului, inclusiv schiţe şi desene ale arhitectului.

"Trei elemente s-au întâlnit în această carte: Episcopul Valeriu Traian Frenţiu şi Episcopia Română Unită de Oradea, care sunt comanditarul şi angajatorul arhitectului Anton Szallerbeck, şi maniera stilistică naţional-românească. Stilul naţional românesc, deşi era bine cristalizat în Regatul României, în Bihor nu a fost prezent până în 1926, iar în Oradea şi în judeţul Bihor nu a avut o pondere însemnată, comparativ cu alte modalităţi de expresie arhitecturală", se arată în comunicat.

Anton Szallerbeck s-a născut la Bratislava, în Slovacia, în 8 martie 1887, a făcut Şcoala Superioară Regală de Stat pentru Industria Construcţiilor din Budapesta, la secţia de construcţii/arhitectură, pe care a absolvit-o în 1908. În 21 iunie 1912, a susţinut examenul de capacitate al arhitecţilor constructori. Începând cu 1 iunie 1926, a fost angajat ca arhitect al Eparhiei Române Unite de Oradea. Tot în oraş a şi murit, în 27 decembrie 1960.

În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul autorul volumului, Mircea Paşca, managerul MŢC Gabriel Moisa şi prorectorul Universităţii din Oradea, Sorin Şipoş.

Această carte este o ediţie revăzută şi completată cu noi informaţii şi documente inedite a volumului publicat în 2011 (Arhitectul Anton Szallerbeck, stil naţional românesc, şcoli greco-catolice în Oradea şi Beiuş), fiind un volum bogat ilustrat, cu imagini, fotografii de epocă, documente şi proiecte originale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON