URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2012, 10:04

Un deputat vrea facilităţi pentru locuitorii din Suplacu de Barcău, comună pe care o asemuieşte cu Copşa Mică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflat la finele celui de-al mandat parlamentar, Adrian Merka a depus la registratura Camerei Deputaţilor un proiect de lege privind "protejarea şi sprijinirea familiilor afectate de emisiile de gaze provenite din extracţiile de ţiţei din zona Suplacu de Barcău", prin care să se ofere diferite facilităţi persoanelor care au locuit sau locuiesc în această comună timp de minim 10 ani, precum şi persoanelor care desfăşoară sau au desfăşurat activităţi lucrative în această localitate, timp de cel puţin 10 ani consecutivi.

Potrivit propunerii legislative, sprijinul s-ar materializa în mai multe forme: acordarea dreptului de pensionare cu 2 ani anticipat, cu condiţia îndeplinirii stagiului de cotizare; ridicarea plafonului la medicamentele compensate pentru afecţiunile cauzate de expunerea la poluarea din aer; aprobarea cu prioritate a dosarelor privind accesul în programele naţionale de asistenţă sanitară demarate de Ministerul Sănătăţii pentru aceste afecţiuni, şi asigurarea anuală în regim de gratuitate a unor investigaţii medicale amănunţite pentru sistemul respirator, urinar, osteoarticular, circulator şi cardiovascular.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, se spune că "demersul deputatului Merka este rezultatul unui efort colectiv depus pe parcursul ultimului an şi jumătate, dintre biroul parlamentar al deputatului din Suplacu de Barcău împreună cu direcţia locală şi judeţeană de sănătate publică şi cadrele medicale care îşi desfăşoară activitatea în zona Suplacu de Barcău".

"Acordarea acestor beneficii, aşa cum au fost incluse în propunerea legislativă, reprezintă o reparaţie necesară la adresa locuitorilor din Suplacu de Barcău. Reglementări similare au fost în trecut aprobate şi pentru alte localităţi aflate în zone afectate major de poluarea rezultată ca urmare a activităţilor industriale, cum ar fi Copşa Mică sau Baia Mare", argumentează deputatul bihorean.

Potrivit datelor oficiale, între anii 1990-2004 starea de sănătate a populaţiei din zona Suplacu de Barcău s-a înrăutăţit ca urmare a expunerii permanente la poluarea cu benzen, toluen, xilen şi hidrocarburi alifatice, substanţe ce provoacă afecţiuni cardiovasculare, respiratorii şi de natură oncologică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ACUMA TE-AI GASIT, DEPUTATE?
ASTA-I CA AIA CU SA MOARA PORCUL SATUL..........
Postat 16 Octombrie 2012, 14:54 de A
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON