URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
28 Decembrie 2015, 13:08

Un cetăţean ungar care a atras peste 300 de orădeni într-un joc piramidal financiar, condamnat la 10 ani de închisoare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bărbat în vârstă de 58 ani din Budapesta, Bernula Arpad, care, în urmă cu 5 ani, sub masca unei firme de creditare, a atras peste 300 de orădeni într-un joc piramidal, a fost condamnat de Judecătoria Oradea la 10 ani de închisoare şi la returnarea banilor încasaţi de la clienţii firmei.

Bărbatul a primit şi o pedeapsă complementară, neavând dreptul să fie asociat sau administrator la vreo firmă timp de 5 ani după executarea pedepsei principale. Instanţa a dispus, totodată, şi dizolvarea societăţii Invest System Capital SRL, prin care s-a derulat escrocheria.

Sentinţa, pronunţată săptămâna trecută, nu e definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Bernula Arpad a fost trimis în judecată în 2013 sub acuzaţia de înşelăciune şi infracţiuni la regimul bancar, după ce a prejudiciat în total 329 de bihoreni cu 527135 lei. Bărbatul a înfiinţat societatea Invest System Capital SRL şi a deschis un punct de lucru în Piaţa Cetate unde promitea acordarea credite la dobânzi mai mici decât cele practicate de bănci.

În realitate, însă, schema de finanţare propusă semăna cu cea folosită în cazul celebrelor Caritas sau Mondoprosper: oamenii declarau ce sumă doreau să împrumute, semnau contractul, după care achitau o taxă de înregistrare, în valoare de 4% din suma solicitată, rate lunare, plus o taxă de administrare anuală de 3% din valoarea creditului, fără să ştie clar când vor beneficia de împrumutul propriu-zis.

Potrivit regulamentului jocului, creditele se acordau lunar, însă doar prin tragere la sorţi, prioritate având cei care achitau cât mai multe rate în avans. De asemenea, clienţii care solicitau rezilierea contractului înainte de acordarea creditului puteau să-şi recupereze sumele plătite până la acel moment numai după expirarea perioadei de creditare.

Cazul a ajuns în atenţia Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor şi a Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor în martie în luna martie 2011, când societatea a fost obligată să-şi oprească activitatea, iar Bernula a fost pus sub învinuire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6638 RON
  • 1 EUR = 4.9707 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON