URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2023, 19:21

Ultima strigare: Orădenii care stau la case sunt așteptați să-și ridice gălețile pentru sticle și sacii pentru reciclabile

Ultima strigare: Orădenii care stau la case sunt așteptați să-și ridice gălețile pentru sticle și sacii pentru reciclabile DOAR CU BULETINUL. Orădenii pot să-și ia gălețile verzi, sacii albaștri și pe cei galbeni din parcarea oricărui magazin Lidl din oraș, prezentând un act de identitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 5.000 de orădeni și-au luat deja acasă gălețile verzi în care vor colecta ambalajele din sticlă și sacii colorați pentru deșeuri reciclabile. Cei care încă nu au ajuns în parcările magazinelor Lidl, unde se distribuie toate acestea, o mai pot face până pe 27 mai.

Pregătiri pentru 5 fracții

Operatorul de salubritate RER Vest, alături de Eco Bihor, firma care administrează stația de sortare a deșeurilor colectate în județ, continuă campania de distribuire gratuită a recipientelor verzi pentru colectarea ambalajelor din sticlă, respectiv a sacilor albaștri pentru colectarea deșeurilor din hârtie și carton și a celor galbeni pentru plastic și metal. Începută în 12 mai, acțiunea va continua până pe 27 mai, în toate parcările Lidl din Oradea. Echipele RER Vest vor fi la datorie de luni până vineri între orele 15 și 19, iar sâmbăta între orele 9 și 12.

Operatorul licențiat de salubritate a început campania de distribuire după ce administrația locală a decis introducerea a două noi fracții pe care orădenii care locuiesc la case trebuie să le separe: sticlele, respectiv deșeurile din hârtie și carton. Măsura se va aplica din 3 iulie, iar până atunci toți orădenii vor trebui să aibă recipientele și sacii necesari.

Soluție pentru compost

Pe lângă gălețile verzi și rola cu saci albaștri, orădenii care trec prin parcările magazinelor Lidl primesc și una cu 15 saci galbeni, care începând din iulie vor fi folosiți exclusiv pentru deșeuri din plastic și metal.

În plus, toți cei care trec pe la punctele de distribuție RER Vest au ocazia să ceară compostoare pe care le distribuie, tot gratuit, reprezentanții Eco Bihor. Compania care administrează stația de sortare și depozitul ecologic din oraș pune aceste recipiente la dispoziția orădenilor care vor să transforme acasă resturile biodegradabile în compost, adică un îngrășământ natural, bun pentru fertilizarea grădinilor și a florilor din ghivece.

Astfel, pot și să reducă cantitățile de deșeuri biodegradabile pe care le scot în stradă, în pubelele maro, și fac economie de două ori: o dată la tariful de salubritate, iar apoi la achiziția de îngrășământ!

Aceleași zile de colectare

Laura Daraban BrebOperatorul RER Vest va începe să colecteze cele două fracții noi din data de 3 iulie, din poartă în poartă, cum sunt deja obișnuiți localnicii de la case. „Nu se modifică zilele de colectare, se va modifica doar frecvența cu care se ridică fracțiile reciclabile. Acestea vor alterna în zilele de luni, pentru malul drept al Crișului Repede, și vineri, pentru malul stâng. Frecvența va fi următoarea: sac galben, sac albastru, sac galben, respectiv găleata verde”, explică Laura Dărăban-Breb (foto), purtătoarea de cuvânt a RER Vest.

Astfel, dacă un orădean care locuieşte pe strada Tudor Vladimirescu, de exemplu, are ziua de colectare a deşeurilor reciclabile vineri, pe 7 iulie va scoate sacul galben cu plastic şi metal, urmând ca vinerea următoare, pe 14 iulie, să scoată sacul albastru cu hârtie şi carton, o săptămână mai târziu din nou sacul galben, pentru ca apoi, în a patra săptămână, să scoată pentru golire recipientul pentru sticlă.

Calendarul colectării deșeurilor va fi pus de firma de salubritate la dispoziția clienților și poate fi vizualizat și în aplicația pentru telefoane mobile „Bihor curat”, dezvoltată de autoritățile județene.

Aruncați corect!

Având în vedere că RER Vest nu mai colectează deșeurile reciclabile din saci negri sau închiși la culoare, pentru că muncitorilor le este imposibil să vadă conținutul lor, compania de salubrizare îi încurajează pe orădeni să utilizeze doar sacii distribuiți gratuit: cei galbeni pentru toate deșeurile reciclabile până pe 3 iulie, iar ulterior doar pentru plastic și metale, respectiv cei albaștri pentru hârtii și cartoane.

Sticlele și borcanele colectate separat în gălețile verzi vor trebui scoase la limita proprietății, așa cum se scot pubelele maro și cele negre. Deșeurile din sticlă aruncate separat pot avea orice culoare, dar trebuie să fie clătite. Odată ajunse la reciclatori, acestea sunt sparte și topite, iar apoi vor lua forma unor noi recipiente, sticla fiind un material care se poate recicla la nesfârșit. Nimic nu se pierde, dacă e bine aruncat...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Reciclam-as si n-am cui
Sincer nu mai inteleg nimic.Cu pubelele negre cipate in care puneam reciclabilele pina acum, ce fac?nu le pot folosi pt plastic sau cartoane? Nu mai stiu in care vineri pot scoate unele sau altele.e aiurea.si la blocuri urmeaza operatiunea sacul?sau acolo e greu sa le ceara?eu nu mai lucrez pt RER
Postat 22 Mai 2023, 23:13 de Kopylu
descoperirea rotii
Acum incepem si noi sa realizam ca e bine sa facem reciclare si o facem prost. Adica utopic: nu putem impune unei mase de oameni sa se comporte ca un om ideal si sa sorteze in x fractii. Probabil 10-20% o vor face, dar restul ori nu stiu, ori vor gresi, deci rezultatul va fi nesemnificativ, dar costurile mari. In tarile civilizate se colecteaza de la case doar 2 fractii: reciclabile si nereciclabile. Este treaba operatorului sa selecteze, ca de-aia e platit, nu numai pt colectare. Cum este recompensat la noi beneficiarul ca face treaba prestatorului, adica pt ca selecteaza gunoaiele? Cu marirea pretului. Prin complicarea algoritmului, cred ca nici cate reciclabile se colectau pana acum, nu se vor mai colecta, pt ca oamenii in varsta sau cu o mai slaba educatie vor incurca fractiile si nu le vor fi ridicate. Dupa cum spuneam: cheltuieli mai mari, rezultate nesemnificative sau poate mai slabe.
Postat 22 Mai 2023, 20:47 de oradea_mea_si_a_ta
DESFIINȚAȚI RER UL COMUNIST!
Asta înseamnă monopol! Vine unu' la care ii dau bani sa imi impuna mie conditii!! Fira-ți ai draq de nemrnici ordinari! Da' nu va baga pe voi DNAul in pușcărie??? Cum adică "utima strigare"? Tu ai lucrat pentru banii care mi-i iei luna de luna fara sa am alternativa sa va schimb cu altii mai competenți?? TOTI CEI CARE AU LUCRAT CA RER SA AIBA MONOPOL TREBUIE SA MĂNÂNCE PUȘCĂRIA!!!
Postat 22 Mai 2023, 19:48 de continental
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON