URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2023, 14:30

De 5 x selectiv: În curând, orădenii vor fi obligați să arunce gunoaiele în 5 fracții, separând și sticlele și hârtiile

De 5 x selectiv: În curând, orădenii vor fi obligați să arunce gunoaiele în 5 fracții, separând și sticlele și hârtiile AGLOMERATE. Pentru că în majoritatea țarcurilor din oraș nu mai încape încă o pubelă pentru hârtii și cartoane, Primăria caută soluții pentru colectarea separată a acestora
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea duce colectarea separată a deșeurilor la puterea a cincea. Indiferent dacă s-au obișnuit sau nu cu regulile reciclării, orădenii vor trebui să învețe să fie și mai riguroși.

În perioada următoare, Primăria va prezenta un nou regulament local de salubritate, care prevede obligația separării deșeurilor din hârtie și carton. Pentru asta, orădenii vor primi noi recipiente și saci.

Oradea, în urma satelor

În tot județul Bihor, cu excepția municipiului reședință de județ, fracția reciclabilă se colectează separat: plasticul și metalele se aruncă în saci galbeni, resturile din carton și hârtie în saci albaștri, iar sticlele în pubele de culoare verde.

Oradea a rămas restantă la acest capitol. În 2021, când sistemul local de salubritate a fost reformat prin introducerea fracției biodegradabile, municipalitatea a decis să păstreze fracția reciclabilelor compactă. În forma actuală, regulamentul de salubritate le impune locuitorilor orașului să arunce plastic, metale, hârtii și cartoane laolaltă, în sacii sau pubelele de culoare galbenă.

Regulile prevăd și separarea sticlelor, un material care poate fi reciclat la infinit cu condiția să fie colectat distinct, pentru că cioburile sunt greu de extras dintre alte resturi. Totuși, Primăria a dotat numai blocurile cu pubele verzi, în timp ce orădenii de la case au ca unică soluție să ducă sticlele la platformele modulare de colectare separată împrăștiate prin oraș.

Saci și găleți

Angajații Primăriei lucrează acum la un nou regulament de salubritate locală, care va fi finalizat probabil la sfârșitul lunii aprilie și care îi va obliga pe toți orădenii să colecteze deșeurile în 5 fracții, adică să separe și hârtiile, și cartoanele.

Până va finaliza regulamentul, Primăria va decide și cum îi va dota pe cetățeni cu cele necesare pentru colectarea deșeurilor. „Cel mai probabil, orădenii de la case vor primi saci albaștri pentru hârtii și cartoane și recipiente de mici dimensiuni, ca niște găleți, pentru sticle. La blocuri, pubele verzi pentru sticle există deja în țarcuri, așa că mai trebuie o soluție pentru colectarea hârtiilor”, spune un cunoscător al sistemului local de salubritate.

Reapar igluurile

Pentru că în țarcuri nu mai încap și pubele albastre, municipalitatea ia în calcul să „reînvie” vechile igluuri, adică acele recipiente tip clopot care au stat pe străzile din Oradea între anii 2012 și 2019, pentru colectarea separată a deșeurilor. Toate aceste recipiente se află acum în curtea depozitului județean de deșeuri din Episcopia, iar Primăria ia în calcul ca pe cele albastre să le reașeze în oraș.

Problema este că sunt doar 90 de igluuri albastre, iar Oradea are peste 900 de asociații, așa că, pentru a nu pune oamenii pe drumuri, municipalitatea va trebui să mai găsească și alte soluții, ori să vopsească igluurile galbene și verzi în albastru. Chiar și așa, tot nu vor fi mai mult de 650 de recipiente disponibile!

Oficialii din Primărie au confirmat că pregătesc introducerea colectării separate în 5 fracții, însă au precizat că detalii vor putea oferi doar după sărbătorile pascale. După ce noile reguli vor fi prezentate public, orădenii vor putea să se pronunțe asupra lor, până când vor ajunge pe masa Consiliului Local.

Ce reciclăm?

Ce vor arunca orădenii în noile recipiente sau saci? În pubelele pentru sticlă trebuie aruncate ambalaje ori borcane confecționate din acest material, indiferent de culoare. Tot aici ajung și damigenele ori ambalajele din sticlă ale produselor cosmetice, dar fără capacele din plastic. Nu se aruncă printre sticle oglinzile, geamurile, produsele din porțelan, ceramică, cristal sau vase rezistente la căldură.

În sacii sau recipientele de culoare albastră se aruncă reviste, ziare, maculatură, plicuri, cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cu condiția să nu conțină reziduuri de mâncare. Dacă sunt murdare cu resturi alimentare, cu soluții de curățenie sau ulei, hârtiile, cartoanele, șervețelele sau prosoapele de hârtie se aruncă în pubelele negre, destinate deșeurilor reziduale.

Tot la fracția albastră trebuie să ajungă orice ambalaj din hârtie în care ați achiziționat un produs sau în care a fost împachetat un cadou, cu condiția să nu conțină etichete din plastic sau adezivi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Suntem usor timpiti?
Primaria nu stie ca e in gestatie garantia la ambalaje? N-o sa mai fie pet-uri la gunoi. Oricum, se asteapta o scadere a tarifelor, cu atitea fractii , nu? Era si timpul...
Postat 10 Aprilie 2023, 18:48 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON