URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2015, 11:22

Rămasă fără Consiliu Local, de aproape un an, comuna Popeşti e condusă doar de către primar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comuna Popeşti, a doua din judeţ ca mărime, a rămas fără Consiliu Local din luna februarie 2014, legislativul local fiind dizolvat ca urmare a retragerii de către PPDD a sprijinul politic pentru doi dintre aleşi, ceilalţi demisionând ca semn de solidaritate cu colegii lor şi la fel procedând şi "supleanţii" aflaţi pe lista electorală de la alegerile locale din 2012, dar şi a faptului că, ulterior, cei nouă membri ai Consiliului de la celelalte formaţiuni nu s-au mai prezentat la trei reuniuni ordinare convocate succesiv de primar.

Edilul comunei Popeşti, Dorin Curtean, ales şi el tot ca reprezentant al PPDD, dar plecat din partid, a sesizat situaţia Tribunalului, Bihor, încă din 6 februarie 2014, cerând dizolvarea de drept a Consiliului. Primul termen de judecată a fost stabilit, însă, abia pentru data de 11 februarie a acestui an, astfel încât de atunci primarul conduce singur comuna, doar prin dispoziţii, iar Prefectura Bihor, în lipsa unei hotărâri judecătoreşti, nu a putut cere Guvernului ca în baza Legii privind administraţia publică locală să organizeze alegeri locale anticipate parţiale, pentru alegerea unui alt Consiliu.

"De un an aştept primul termen de judecată. Situaţia nu e uşoară, pentru că în lipsa unui Consiliu Local care să voteze Hotărâri pentru adoptarea unui nou buget local, legea spune că primarul conduce prin dispoziţii, limitând cheltuielile la tipul şi la nivelul ultimului buget local aprobat printr-o Hotărâre de Consiliu, adică pe anul 2013. Asta înseamnă că nici măcar nu sunt posibile noi investiţii", a declarat pentru BIHOREANUL primarul comunei Popeşti, Dorin Curtean.

Întrucât chiar şi în situaţia în care instanţa de judecată ar pronunţa o decizie într-o perioadă de timp scurtă Guvernul nu poate fi obligat să organizeze alegeri locale parţiale anticipate într-un termen apropiat (asemenea alegeri fiind de obicei cuplate cu altele), pentru Popeşti există, cel puţin teoretic, şi posibilitatea ca primarul să conducă de unul singur comuna până la următoarele alegeri locale programate la termen, la finele primăverii sau începutul verii anului viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
raspuns
Referitor la comentariul dvs legislaţia din domeniu (Legea nr 215/2001 privind administraţia publică locală) prevede următoarele: - Constatarea dizolvării unui consiliu local se face de către instanţa de judecată. - Doar după ramânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, prefectul propune Ministerului de resort organizarea alegerilor locale parţiale pentru un nou consiliu local. - Primul termen a fost stabilit in data de 11.02.2015 - Daca după această dată, hotărârea pronunţată de instanţă rămâne definitivă şi după comunicarea acesteia cu Instituţia Prefectului, conform art 55 alin 7/legea nr 215/2001 stabilirea datei pentru organizarea alegerii noului consiliu local se face de Guvern la propunerea prefectului
Postat 15 Ianuarie 2015, 16:05 de IPBH
Alooo !!! Domnu' prefect !!!
Cu ce te ocupi domnu' Pop ??? Că era sarcina ta organizarea alegerilor la Popeşti !!!
Postat 15 Ianuarie 2015, 13:15 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON