URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Ianuarie 2015, 11:22

Rămasă fără Consiliu Local, de aproape un an, comuna Popeşti e condusă doar de către primar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comuna Popeşti, a doua din judeţ ca mărime, a rămas fără Consiliu Local din luna februarie 2014, legislativul local fiind dizolvat ca urmare a retragerii de către PPDD a sprijinul politic pentru doi dintre aleşi, ceilalţi demisionând ca semn de solidaritate cu colegii lor şi la fel procedând şi "supleanţii" aflaţi pe lista electorală de la alegerile locale din 2012, dar şi a faptului că, ulterior, cei nouă membri ai Consiliului de la celelalte formaţiuni nu s-au mai prezentat la trei reuniuni ordinare convocate succesiv de primar.

Edilul comunei Popeşti, Dorin Curtean, ales şi el tot ca reprezentant al PPDD, dar plecat din partid, a sesizat situaţia Tribunalului, Bihor, încă din 6 februarie 2014, cerând dizolvarea de drept a Consiliului. Primul termen de judecată a fost stabilit, însă, abia pentru data de 11 februarie a acestui an, astfel încât de atunci primarul conduce singur comuna, doar prin dispoziţii, iar Prefectura Bihor, în lipsa unei hotărâri judecătoreşti, nu a putut cere Guvernului ca în baza Legii privind administraţia publică locală să organizeze alegeri locale anticipate parţiale, pentru alegerea unui alt Consiliu.

"De un an aştept primul termen de judecată. Situaţia nu e uşoară, pentru că în lipsa unui Consiliu Local care să voteze Hotărâri pentru adoptarea unui nou buget local, legea spune că primarul conduce prin dispoziţii, limitând cheltuielile la tipul şi la nivelul ultimului buget local aprobat printr-o Hotărâre de Consiliu, adică pe anul 2013. Asta înseamnă că nici măcar nu sunt posibile noi investiţii", a declarat pentru BIHOREANUL primarul comunei Popeşti, Dorin Curtean.

Întrucât chiar şi în situaţia în care instanţa de judecată ar pronunţa o decizie într-o perioadă de timp scurtă Guvernul nu poate fi obligat să organizeze alegeri locale parţiale anticipate într-un termen apropiat (asemenea alegeri fiind de obicei cuplate cu altele), pentru Popeşti există, cel puţin teoretic, şi posibilitatea ca primarul să conducă de unul singur comuna până la următoarele alegeri locale programate la termen, la finele primăverii sau începutul verii anului viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
raspuns
Referitor la comentariul dvs legislaţia din domeniu (Legea nr 215/2001 privind administraţia publică locală) prevede următoarele: - Constatarea dizolvării unui consiliu local se face de către instanţa de judecată. - Doar după ramânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, prefectul propune Ministerului de resort organizarea alegerilor locale parţiale pentru un nou consiliu local. - Primul termen a fost stabilit in data de 11.02.2015 - Daca după această dată, hotărârea pronunţată de instanţă rămâne definitivă şi după comunicarea acesteia cu Instituţia Prefectului, conform art 55 alin 7/legea nr 215/2001 stabilirea datei pentru organizarea alegerii noului consiliu local se face de Guvern la propunerea prefectului
Postat 15 Ianuarie 2015, 16:05 de IPBH
Alooo !!! Domnu' prefect !!!
Cu ce te ocupi domnu' Pop ??? Că era sarcina ta organizarea alegerilor la Popeşti !!!
Postat 15 Ianuarie 2015, 13:15 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON