URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2015, 14:20

PSD cere demisia primarului Bolojan şi a şefului Poliţiei Locale Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PSD-iştii bihoreni au pus tunurile pe Primărie şi pe edilul Ilie Bolojan. După eşecul celui de-al doilea referendum pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, omologul său de la PSD Oradea, Liviu Sabău-Popa, şi europarlamentarul PSD Emilian Pavel au susţinut vineri o conferinţă de presă în care au cerut demisii şi au lansat un şir de acuze la adresa primarului Ilie Bolojan şi a echipei sale de organizare a referendumului.

Strategia "roşie"

Profitând de declaraţia primarului Ilie Bolojan de după eşecul referendumului din 10 mai, când edilul a sugerat că dacă va eşua şi consultarea cetăţenească din 14 iunie el ar putea să nu mai vrea să candideze, motivând că dezvoltarea Oradiei fără infrastructura consolidată prin unirie este ca prăşitul fără sapă, Mang i-a cerut demisia.

"Pentru modul în care a organizat acest referendum şi campania electorală, pentru dezbinarea pe care a produs-o între cetăţeni, pentru cheltuirea banului public în mod inutil şi pentru faptul că nu are sapă, ar trebui să-şi dea demisia", a declarat Mang.

Şeful PSD Bihor i-a mai cerut primarului să prezinte cheltuielile făcute pentru cel de-al doilea referendum, precum şi sursa banilor şi lista donatorilor. Totodată, Ioan Mang a anunţat că cel mai probabil miercuri va prezenta strategia PSD pentru dezvoltarea Oradiei şi a Zonei Metropolitane Oradea, fără să ofere acum mai multe detalii.

Şi colegul său Liviu Sabău-Popa a cerut o demisie: a directorului Poliţiei Locale Oradea, Ioan Găluţ, care n-a sancţionat afişajul electoral din campania pentru referendum, social-democraţii arătând că mesaje pro-unire au fost puse şi pe tomberoanele din oraş.

Acuze cu iz penal

De cealaltă parte, europarlamentarul Emilian Pavel a înşirat mai multe articole din recomandarea Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, ca să arate că cele două referendumuri nu au fost legale. "Nu s-a asigurat acea neutralitate a administraţiei publice", a spus Pavel, arătând şi că finanţarea campaniei electorale nu a fost transparentă şi că nu s-a făcut o informare în limbile minorităţilor.

Totodată, social-democraţii au lansat un şir de acuze penale. "Am văzut oameni ameninţaţi că îşi pierd locurile de muncă dacă nu vin lunea cu buletinul dovadă că au votat. (...) Am văzut Poliţia Locală folosită pentru activităţi electorale, pe mai multe străzi poliţiştii locali le-au bătut orădenilor la uşă să-i îndrume să se ducă la referendum. Pe alte străzi mergeau la cine a fost la referendum, s-au urmărit listele electorale din 10 mai, este un lucru ilegal ", a spus Mang.

Social-democratul a mai spus că patroni de localuri din Oradea au fost ameninţaţi de reprezentanţi ai Primăriei că dacă nu promovează referendumul cu afişe în local ori mesaje pe Facebook şi nu-şi pun angajaţii să meargă la vot îşi vor pierde autorizaţia de funcţionare. Totodată, Emilian Pavel a dat citire unui SMS de mobilizare trimis pe 14 iunie de un director din Primărie care le cerea destinatarilor să meargă la vot şi să voteze "da" pentru unire. Deşi ziariştii au insistat, Pavel a refuzat să îl nominalizeze pe respectivul director.

Cu degetul spre... PSD

La rândul său, Sabău-Popa s-a arătat suspicios faţă de două situaţii aparte din ziua votului: de la secţia de vot 79 (Spitalul Municipal), unde numărul voturilor din urna mobilă a depăşit numărul solicitărilor, şi de la secţia 23, unde pe listele electorale figurau 1830 de persoane, în timp ce, spune el, în evidenţele Biroului Electoral erau aproximativ 1.200.

Ce n-a spus Sabău este că la secţia 79, aşa cum BIHOREANUL a şi scris, problema a fost cauzată taman de reprezentantul PSD în secţia de votare, Mircea Corneanu, care a şi recunoscut că i-a fost milă de bolnavii care i-au cerut să voteze, chiar dacă n-au făcut cerere în prealabil pentru urna mobilă.

Întrebat de jurnalişti dacă va sesiza Poliţia ori procurorii vizavi de aceste ilegalităţi pe care el şi colegii lui le acuză, Ioan Mang a negat, spunând că "organele abilitate se pot autosesiza".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Replica
ADEVAR si DREPTATE ca sa fie cunoscut de catre toti romani simpli bihoreni.Iarasi vorbeste Ioan Mang PLAGIATORUL PSD? Tacerea-i e de aur si vorba(i) de kkt!:))=))NU trebuia sa zica nimic pana nu venea cu solutii, rezolvari ale problemei `Referendum Oradea` asa si-a ridicat orasul Oradea si Oradenii in cap in capul PSD Bihor , mazi bine tacera si mergea in concediu in strainatate asa cum face de obicei , iar atunci cand vine inapoi debiteaza ineptii si mari tampenii!:))=))Revenind la articol i-aadus si peastia 2 ` tineri ` PSD mai bine-i lasa sa isi vada de treaba (...) Cu atitudinea asta PSd Bihor isi da singur contre si NIMENI nu o sa-i voteze la urmatoarele alegeri, era OK totusi daca veneau cu o rezolvare ... referendum de ex Referendum Oradea Mare cu tot judetul ca sa fie orasul o metropola cu 300 000 - 500 000 de locuitori poate asa-i credea cineva !:))=)).Aceasta este opinia lui Romanul _Simplu.
Postat 20 Iunie 2015, 15:35 de Romanul_Simplu
mustaciosul securist
...ce pramatie, ce tupeu, bataia de joc a mumicipiului, communist si securest. Acest domn cu fundu lat si pretentii la femei tinere, ar trebui sa-si incaseze pensia nesimtita pe care si-a votat-o in bataie de joc pt. cetateni. Pe langa ca nu e in stare sa faca numai ce l-o invatat prietenu-sau Basescu(boicot), are si tupeu sa se ia de Bolo - il mananca cu fulgi cu tot..atat doar ca pute si-ti vine greata sa te apropii de el. Demisia acestui individ obisnuit cu carnea de man(galita), demult trebuia scos afara din comunitate si lasat sa-si satisfaca batranetile cu muierea tinera pe care si-a luat-o...vaisiamar de tine plagiator securest!!! Rusine
Postat 20 Iunie 2015, 06:42 de TC
Propaganda ieftina
Poate cea mai simpla metoda de propaganda este acea in care poporului ii este indus spiritul de turma. Absenteismul la vot nu inseamna vot impotriva ci incapacitatea unui individ de a se exprima prin vot, o lipsa de spirit civic tinand cont de natura referendumului. Pentru a-ti depasesti conditia trebuie sa te ridici cand ai posibilitatea si sa te exprimi. Boicotul este o metoda de lupta politica in cel mai onorabil caz, dar miza referendumului oradean a fost aolitica. Strategia D-lui Mang trebuie avizata intai de Consiliul National de Etica, iar istoria recenta ne spune ca a mai trecut pe acolo si nu i-a iesit bine. D-nul Mang doreste la Oradea un mare centru IT, eventual cu "cratima" pentru Alexandru. Informare in limbile minoritatilor, asta e tare. Nea Sanyi n-o stiut ca sectia de votare nu e la DNA.
Postat 19 Iunie 2015, 21:32 de Klaus_Sebastian
2 vieti contra 2 mandate - roiu, mang!
mangalaule, serios, du-te si pupa fusta nevesti-tii, daca o mai prinzi p-acasa. jenantu copy-paste vrea demisia - si eu l-am criticat pe bolo, dar pana sa-si dea el demisia, mang, tu te mai nasti de 2 ori, ca demonstrezi cat poti face/recupera in 2 vieti ce a facut primaru in 2 mandate! valea, baga-te in budisca si trage apa...psd-ul pute rau!
Postat 19 Iunie 2015, 21:13 de roger
HAMI_IS KUTYA
@Control_Room: Sunt convins ca ai inteles dar te prefaci ca nu! Organizezi REFERENDUM pe 10 mai 2015! Nu mai intru in detalii, ce, cum, etc! Populatia iti zice NU!(absenteismul=ABTINERE/sau poate nu numai!). Si ai un NU in conditiile in care CVORUM-ul nu mai e 50%, e 30%. Il faci a doua oara(la o luna/ce schimbari DRAMATICE s-au putut petrece ca acum lumea sa vrea?)ceea ce mi se pare IMORAL! Promiti ca este ultima consultare! Faci tot felul de smecherii(pui diferite firme sa sustina chipruile REFERENDUM-ul, scoti actorii in strada/Actorii au iesit in strada, sa capete ceva salam.../, pui diferite personalitati sa zica de bine si TOT NU-TI TRECE! Si dupa ce ai promis ca este pentru ultima oara vii si spui ca merge si TURUL 3! Asta nu E DEMENTA(unii medici chiar zic ca e!)? Tin sa te anunt ca si PREPUTUL(pardon, PRESUPUSUL)TUR 3 SE POATE BOICOTA! Vor fi sali diferite, comisii diferite, tabele diferite. EU VOI MERGE NUMAI LA ALEGERILE LOCALE! Szoval, erted? PS Sunt doar un destul de bun vorbitor de maghiara! HAM HAM HAM!
Postat 19 Iunie 2015, 19:11 de TDS
@TDS - LATRAUL pesedisto-udemerist
Cica e imoral,demential,etc sa consulti populatia... O internare la psihiatrie poate te-ar mai ajuta, desi, personal vazand ce si cat aberezi, nu cred ca ti-ar folos. Bai losere, tu nu o sa te poti compara niciodata cu Bolojan, asa cum e el, cu bune si cu mai putin bune, ca fiecare de altfel. Tu stai si latri toata ziua pe net in vreme ce el impreuna cu ceilalti din echipa lui fac treaba pt acest oras.
Postat 19 Iunie 2015, 18:51 de Control_Room
Nu-i adevărat, măi!
Nu mor caii când vor câinii și nici bolojenii când vor mangii... Am eu ce am cu Bolojan, dar nici chiar așa: măi, chiar Mang - care chiar n-o făcut nimic în afară de niște furturi intelectuale ici, colea - să-i ceară demisia e o chestie de toată jena... Să iasă la interval un altul, chiar n-are PSD-ul local o față mai pravoslavnică telectualmente și oleacă mai vrednică de crezare decât musiu Mang? N-am nimic cu omul, ci cu personajul orășenesc care după ce a ieșit șifonat din scandalul cu plagiatul se apucă să ceară demisia lui mister primarele... Jenă mare! Să iasă un altul la rampă și-l aprob, vorba ceea, pozitiv...
Postat 19 Iunie 2015, 18:45 de Shogun
HAM, HAM! MAGYARUL IS HAM, HAM
@Control_Room: Eu nu zic nici sa demisioneze, nici sa nu demisioneze! Spun ca al doilea tur a fost unul IMORAL iar daca se va ajunge si la un al treilea, acesta va fi DEMENTIAL! Eu cer doar sa se verifice la sange Bugetul Referendum-ului! Tot tot! Inclusiv ceea ce am tot invocat: afisajul propagandistic din mijloacele de transport in comun si statii! La SOVA/PONTA a exista contract de consultanta, a existat PRESTATIE,au existat FACTURI, s-au facut PLATI prin VIRAMENT BANCAR(nu cu pungi de platsic!). DNA-ul a zis ca nu e asa! Aici am avut PRESTATIA din partea OTL dar nu stim daca a existat CONTRACT, nu stim ce SUMA s-a inscris in CONTRACT(daca a existat), nu stim daca s-au efectuat PLATI! DNA, GO! AUTOSESIZEAZA-TE!
Postat 19 Iunie 2015, 18:34 de TDS
Radio Erevan
Ca in bancul cu prosti! Manguitorul si acolitii vor sa reformeze invatamantul!
Postat 19 Iunie 2015, 18:31 de Universitarul_autentic
TREBUIE LUAT SI MANG LA PURICAT !
Unde esti TDS, LATRAU PESEDISTO-UDEMERIST ? AICI NU SARI SA-TI MUSTI DE KUR STAPANUL.
Postat 19 Iunie 2015, 18:27 de Control_Room
TREBUIE LUAT SI MANG LA PURICAT !
Se stie ca Mang a insistat ca Kiss sa fie pus in functia de vicepresedinte la CJ.
Postat 19 Iunie 2015, 18:25 de Control_Room
Mai am un singur dor
Pt. toti, indiferent din ce partid ar face parte :,,Cum nu vii tu Tepes doamne, ca punand mâna pe ei,/ Să-i imparti în doua cete: în smintiti si în misei,/ Si în doua temniti large cu de-a sila să-i aduni,/ Să dai foc la puscarie si la casa de nebuni!"
Postat 19 Iunie 2015, 17:46 de pinonel
Mangule MANG
Vai vai... s-a trezit si "JUSTITIARUL" Mang, dupa 3 ani si jumatate de somn dulce si invarteli de tot felul la "statiunea balneara" numita consiliul judetean, alaturi de ceilalti doi "mirifici": Cornel Popa si Sanyi Kiss. D-le Mang, cand Dvs. si baietii aia "viitor" care va flancheaza acolo (Sabau si Alin ala sau cum ii spune) veti veni cu idei practice, reale SI MAI ALES FAPTE, pentru Oradea si Bihor, nu doar critici si noroaie aruncate pe piata, atunci poate mai vb. Pana atunci ne puteti ajuta cu reformarea REALA a UNIVERSITATII ORADEA unde ti-ai adus "contributia" ca si profesor alaturi de sotia Dvs., cu suport adevarat pentru aeroport si multe altele!!!!!!!! Pana atunci....valea si ciocu mic mai MangLEALA!!!!
Postat 19 Iunie 2015, 17:10 de OradeaCivitas
6
6. Iese Mangeala la copyat ! 6. Se trezi prostu satului(orasului) nici nu si-a minat ora de copyat si deja se aflka in vorbe !!!! Ce naste prostu tot prostie este. Daca nu copyaza nu poate !!!! Sunt curios de unde copyaza planul de dezvoltare a orasului . O fi fost prin Africa prin satele subsahariene si se gandeste ca de acolo nu avem suficiente informatii sa comparam lucrarile !!!!!
Postat 19 Iunie 2015, 16:04 de scortosul
Profesoru"
Astep momentul cand plagiatoru' va veni cu: Eu propun sa......Noi ne gandim sa......Ar fi mai bine sa...... El vine doar cu Nu vrau , Nu va duceti, Demisia etc. Dar atat timp cat nu a facut nimic nu am de ce sa il creditez cu nimic pe acest om.
Postat 19 Iunie 2015, 15:54 de gigi1
strategia
strategia psd de dezvoltare a Oradiei: "zero".
Postat 19 Iunie 2015, 14:47 de hehe
"Daca voi fi gasit vinovat de plagiat, voi pleca din invatamant", a mai spus Mang
Probabil D-nul Mang se crede in Japonia; caci doar pe ei i-a copia, stiintific vorbind, acest domn care a uitat sa-si dea demisia precum seful sau ierarhic.
Postat 19 Iunie 2015, 14:41 de Klaus_Sebastian
psd-ii pozeaza in virgine
cica am vazut oameni amenintati ca isi vor pierde locul de munca daca nu voteaza. eu am vazut amenintati oameni ca isi vor pierde locul de munca daca voteaza in institutiile in care penalii -sociali- depravati au oameni la conducere de obicei hotul striga hotii sunt cu ochii pe voi sa vad ce strategie de dezvoltare aveti
Postat 19 Iunie 2015, 14:25 de florin123
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON