URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Referendum x 2: Cât va costa referendumul organizat pe 14 iunie pentru unirea Oradiei cu Sînmartinul

Referendum x 2: Cât va costa referendumul organizat pe 14 iunie pentru unirea Oradiei cu Sînmartinul LA LIMITĂ! Reunit pentru prima oară în plin weekend, Consiliul municipal a hotărât sâmbăta trecută organizarea celui de-al doilea referendum pentru unificarea cu Sînmartin. "Vom mai organiza încă un referendum şi, în mod clar, dacă nici acesta nu va trece, subiectul fuziunii va fi încheiat", spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a hotărât: orădenii vor fi rechemaţi peste o lună la urne! Cel de-al doilea referendum pentru unificarea Oradiei şi Sînmartinului a fost programat pe 14 iunie, urmând să fie organizat şi desfăşurat pe banii rămaşi de la scrutinul precedent.

"Orădenii ştiu că Sînmartinul s-a pronunţat pentru unificare şi că votul lor, acum, este vital. Argumente de tipul «nu merg la vot pentru că oricum Sînmartinul nu votează uniunea» vor dispărea, iar populaţia oraşului se va pronunţa pe această temă pentru totdeauna", explică primarul Ilie Bolojan motivaţia pentru care mai face o încercare.

Referendum cu repetiţie

Primul a fost "de probă". Sâmbătă, la propunerea primarului Ilie Bolojan, Consiliul Local Oradea a aprobat organizarea unui al doilea referendum privind unificarea cu Sînmartin. Hotărârea a fost luată la limită, prin votul consilierilor PNL, şi are la bază votul masiv dat în favoarea unificării de către orădenii care s-au prezentat la urne pe 10 mai.

"Dacă ar fi fost un vot ostil nu exista nicio logică să mai facem încă un referendum, dar cum aproape 36.000 de orădeni au votat pentru şi doar 1.286 împotrivă, înseamnă că până la limita de 100.000 de orădeni, câţi formează cei 50% dintre alegători care se prezintă de obicei la vot, există o plajă mare de oameni care pot să se pronunţe", spune primarul Bolojan.

Cel de-al doilea referendum se va ţine pe 14 iunie. Având în vedere că scrutinul desfăşurat pe 10 mai în Sînmartin a fost validat de prezenţa la urne a 47,8% dintre alegători, care s-au pronunţat în proporţie de 54,4% pentru unificare, votul se va relua doar în Oradea.

Pe bani mărunţi

Al doilea tur va fi de 6 ori mai ieftin decât primul şi va fi finanţat din economiile făcute la acesta. Dacă scrutinul din 10 mai a costat 727.255 lei, pentru cel din 14 iunie municipalitatea va cheltui doar 122.744 lei, adică diferenţa rămasă necheltuită din cei 850.000 lei alocaţi la începutul anului în acest scop. "Reprezentanţii partidelor politice în secţiile de votare nu vor mai fi plătiţi, nu vom mai face niciun fel de campanie care să necesite cheltuieli şi vom folosi doar materialele pe care le avem, schimbând doar data scrutinului tipărită pe ele", explică edilul.

Oficial, Bolojan vrea să apeleze la voluntariat, la fel cum a procedat şi pentru scrutinul din Sînmartin. Neoficial, gestul poate fi interpretat însă şi ca o sancţiune, căci pe 10 Mai reprezentanţii PSD şi UDMR în secţiile de votare au sabotat referendumul, fiind primii care au refuzat să voteze. "Având în vedere ataşamentul declarat al partidelor politice faţă de Oradea, sunt convins că va fi o cinste şi onoare pentru toţi reprezentanţii lor să facă parte din birourile secţiilor de votare fără să fie retribuiţi, pentru ca orădenii să îşi poată exprima punctul de vedere", spune primarul, cu vădită ironie.

Dacă vor refuza să facă voluntariat sau să se prezinte pe 14 iunie la secţiile de votare, nicio problemă: membrii PSD şi UDMR pot fi înlocuiţi cu alte persoane, de pe listele de rezervă.

"Nu putem fi de accord!"

De altfel, UDMR şi PSD nu agreează deloc reluarea referendumului. La votul din Consiliul Local maghiarii s-au abţinut sub pretextul că Primăria încă n-a primit un punct de vedere al Autorităţii Electorale Permanente cu privire la legalitatea scutinului. "Considerăm că acesta ar fi fost util", a zis Ritli Csongor, altminteri conştient că avizul AEP ar fi fost, oricum, pur consultativ.

Pe de altă parte, pesediştii sunt clar împotrivă. Adelina Coste (foto), una dintre cele mai tari voci social-democrate din Consiliul municipal, afirmă însă că nu se opune atât organizării referendumului, cât datei acestuia. "Momentul a fost prost ales. Dacă se organiza odată cu alegerile locale din 2016, aveai un an să le explici orădenilor avantajele şi dezavantajele unificării. Aşa, nu putem fi de acord". Având în vedere puţinul timp rămas şi bugetul redus, pesedista prevede un dezastru. "Rezultatul scrutinului din 14 iunie va fi identic cu cel din 10 mai sau chiar mai prost", susţine Coste.

Rămâne pe 14 iunie!

Totuşi, primarul Bolojan e convins că are toate motivele să ţină referendumul cât mai repede. În primul rând pentru că data de 14 iunie este încă apropiată primei consultări publice, iar în mintea orădenilor este încă vie ideea că locuitorii din Sînmartin au votat deja unificarea. În al doilea rând deoarece, deşi organizarea "turului II" simultan cu alegerile locale ar putea atrage la urne mai mulţi cetăţeni, competiţia între candidaţi ar politiza inutil o temă pur administrativă, care nu ar trebui speculată de partide.

Dacă Bolojan ar fi ales această variantă, riscul ar fi fost chiar dublu. Odată cu alegerile de anul viitor este deja programată consultarea publică referitoare la unificarea Oradiei cu comuna Oşorhei, care şi-a anunţat disponibilitatea de a se alipi oraşului, iar amestecarea temelor ar bulversa alegătorii.

Din om în om

Pentru scrutinul din 14 iunie, Bolojan pregăteşte o campanie în care să se întâlnească faţă în faţă cu cât mai mulţi orădeni. Contactul direct cu electoratul, cel mai riscant pentru un politician, s-a dovedit a fi însă şi cel mai eficient în cazul lui. Cea mai bună dovadă sunt rezultatele obţinute în Sînmartin, unde în mai puţin de o lună iniţiatorii referendumului au reuşit să majoreze procentul unioniştilor de la 29%, cât apărea în sondaje, la peste 54%. Bolojan le-a explicat localnicilor că, împreună, Oradea şi Sînmartinul se vor dezvolta mult mai repede decât separat, pentru că îşi vor pune la un loc atuurile legate de capacitatea de absorbţie a fondurilor europene, puterea economică şi atractivitatea turistică.

Acum, primarul va relua aceleaşi expuneri pentru orădeni. "Le voi explica încă o dată că pentru a avea rezultate trebuie să ai resurse. Dacă ţi le poţi genera singur şi îţi poţi folosi avantajele competitive, aşa cum se poate întâmpla prin unificarea între Oradea şi Sînmartin, atunci te poţi dezvolta. Dacă nu, indiferent cine va fi primar, nu va reuşi să facă ceea ce trebuie", spune Bolojan. Iar municipiul are nevoie de o sumedenie de nevoi, de la investiţii până la turişti care să asigure mai multe locuri de muncă şi salarii mai mari...


"Eu nu îmi doresc să fiu primarul municipiului Oradea în orice condiţii. Degeaba vrei să faci tot ce ţine de tine pentru dezvoltarea oraşului dacă nu ai o infrastructură care să te ajute. Dacă eşti trimis la prăşit, dar nu ai sapă, degeaba eşti criticat după aia că nu ai curăţat ogorul"

Ilie Bolojan, primarul Oradiei


REFERENDUM CU PROGRAM
"Sunteţi de acord cu alipirea?"

Conform celor hotărâte sâmbătă de Consiliul Local, pe 14 iunie orădenii vor fi chemaţi să răspundă la întrebarea: "Sunteţi de acord cu alipirea comunei Sînmartin la municipiul Oradea?". Scrutinul se va desfăşura în aceleaşi 143 secţii de votare de la referendumul din 10 mai şi de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014. Singurele excepţii sunt secţiile 83, 84 şi 85, organizate la Arena Antonio Alexe, la care sunt arondaţi 3.987 de alegători din zona străzilor Alexandru Cazaban, Erofte Grigore, Lăpuşului şi Oneştilor. Cel mai probabil, secţiile vor fi mutate la Şcoala Octavian Goga deoarece la Sala Sporturilor sunt programate în aceeaşi perioadă jocurile grupei B a Campionatului European de baschet feminin, cea mai mare competiţie de profil organizată vreodată în România.

Potrivit calendarului aprobat de aleşii orădenilor, campania pentru referendumul din 14 iunie începe luni, 18 mai. Marţi, preşedintele Tribunalului Bihor va desemna judecătorul care va conduce Biroul Electoral de Circumscripţie Municipală, iar joi partidele reprezentate în Consiliul Local (PNL, PSD şi UDMR) îşi vor stabili reprezentanţii în BEM. Ulterior, cele trei formaţiuni îşi vor desemna şi reprezentanţii în secţiile de votare. Referendumul din 14 iunie va începe la ora 7 şi se va încheia la ora 23.

Citiţi joi, pe www.eBihoreanul.ro, şi un interviu cu primarul Ilie Bolojan, având ca temă principală referendumul privind fuziunea Oradiei cu Sînmartinul!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
??
Mai conteaza??? platesc tampitii
Postat 22 Mai 2015, 01:10 de Tinas
taranismee
Nu mai spuneti la nimeni ca sunteti Oradeni care stau in casa si se plang dar de ce copii nostrii pleaca in Strainatate? Pentru ca pe nimeni nui intereaza de viitoru Oradiei Salariile cele mai mici someri 70%ASA CA FRATILOR IESITI DIN CASE SI MERGETI LA VOT SI DACA O SA VOTATI ,,NU`` fie,,DA`` dar ganditiva la vitoruu copiilor nostri Daca Bucuresti rade de noi in Bucuresti platesc 20 de oameni face cat 100 in Oradea AAAAA PAI NORMAL CA NU VOTATI PENTRU CA PENSIONARII VOR MERG GRATIS S I RESTUL Platesc
Postat 21 Mai 2015, 23:24 de Sebastian
Pe banii" marunti" ai oradenilor primarul" face Legea "
Platformele virtuale ,cum este si cea de fata ,sunt spatii de feedbak al cetatenilor la actiunile autoritatilor, reflecta opinia necenzurata a oradenilor exprimata rapid , direct si s-ar impune mai eficient decat audientele sau dezbaterile publice.Chiar mai mult ,exista posibilitatea de a fi luat " pulsul"prin reactiile celorlalti participanti .Nu-mi explic care oradean poate sa fie deranjat de o parere a altui concitadin care se exprima legat de niste organe sau exponentii lor.Cum poti sa fii atacat, jignit si injurat ,ca la usa cortului de un alt oradean " de bine " pentru ca pozitia ta nu este in asentimentul unei institutii precum primaria sau primarul ? Aceste persoane" de bine "... propaganda "pro" Bolojan sau .... orice intreprinde primaria , ce nu-si dezvaluie identitatea din motive ce ne sunt binecunoscute , ataca din pozitia " viteazului " anonim repetand obsesiv aceleasi texte ipocrite cu iz de spalare de creieri : " nu vor dezvoltarea urbei ! ", " niste tarani, puturosi, burtosi,leniosi ! ", "fac jocul partidelor :UDMR,PSD,PDL !"Ce oradean ,de bun simt,este deranjat de o alta opinie,cand aceasta este personala si este adresata cu tinta,cu subiect si predicat ? Cu regret constat ca locul unor confruntari de idei a fost ocupat de cu totul alt soi de manifestare de catre " corpul propagandei primariei " , activisti " zelosi in slujba primarului care prin aceste exprimari il demonetizeaza in si mai mare masura pe Bolojan.Revin si arat ca in conditiile in care primarul Bolojan nu este nici pe departe garantul unei bune gestionari ale tuturor avantajelor pe care le-ar putea oferi o unificare cu Sanmartinul ( avantaje de ale caror realitate nu suntem edificati ) ne abtinem in continuare. Dorinta de unificare va veni la momentul oportun de jos in sus si nicidecum sub aceasta administratie indoielnica.
Postat 21 Mai 2015, 12:56 de platona
Oradenii vor boicota si referendumul din 14 iunie
Oradenii l-au ignorat, il ignoreaza si-l vor ignora si pe 14 iunie 2015 pe domnul primar Ilie Bolojan, pentru aroganta, antisemitismul si discriminarea cu care trateaza cetatenii municipiului Oradea. In Sinmartin au votat in favoarea unirii cei apropiati PNL si cei care au un venit minim, care spera ca promisiunile oradenilor vor deveni realitate si va curge miere si lapte pe strazile proaspat asfaltate. In Oradea pe cine doreste sa convinga primarul??? Pe locuitorii cartierelor cu strazi ca in evul mediu? Pe locuitorii minoritatii maghiare care au temeri justificate in ceea priveste respectarea drepturilor garantate de Constitutie? (vezi incidentul cu placuta pe noul pod care ar fi trebuit sa fie montata din oficiu de primarie) Pe locuitorii care dispun de un autoturism si pierd zilnic zeci de minute in turbogiratia din centrul orasului? Pe microbistii din Oradea care nu mai au nici o speranta sa vada FC Bihor la treaba alaturi de echipe mari si probabil nici nu va mai exista? Pe Oradenii care lucreaza in Parcul Industrial si care in proportie de 75% au salarii cuprinse intre 650 si 750 lei, oameni care s-au lamurit de ceea ce inseamna un investitor? Pe zecile de mii de parinti care au copii si care sunt obligati sa plateasca pentru abonamentul copiilor, in timp ce pensonarii care nu au obligatia zilnica sa se deplaseze cu mijloacele de transport in comun, beneficiaza de gratuitate, avand un venit minim garantat? Pe zecile de mii de pensionari carora li s-a retras dreptul de a utiliza infrastructura Strandului Iosia, in anumite zile, Gratuit? Pe locuitorii municipiului Oradea, care de regula in weekend, constata ca din robinete curge apa infestata, de culoare maronie, atat cea rece cat si cea calda? Pe oradenii care sunt nevoiti sa circule pe jos sau sa apeleze la taxiuri pe ruta Centru - Gara CFR - Parcul Olosig, ori de cate ori ploua mai serios? Pe oradenii care isi fac probleme pentru iarna 2015-2016, dat finnd falimentul probabil al CET Oradea? Pe oradenii care ar urma sa plateasca taxe si impozite mult peste cele practicate in posibilele noi cartiere (Sinmartin, Baile Felix, Baile 1 Mai), unde conditiile sunt incomparabil peste cele din unele cartiere ale Oradiei? Probabil ca mai sunt si alte lucruri care ar putea fi incluse pe lista de mai sus. Din pacate pentru initiatorii referendumului, lista de mai sus reprezinta o sinteza a problemelor reale ale locuitorilor municipiului Oradea, acestea fiind prioritati care asteapta solutii urgente, iar Referendumul si unirea comunei Sinmartin sunt plasate la sfarsitul acestei liste. Daca domnul primar va reusi totusi sa convinga locuitorii municipiului Oradea ca referendumul si unirea sunt mai importante iar banii cu care s-ar putea solutiona problemele din lista de mai sus trebuie investiti in Sinmartin, Baile Felix si Baile 1 Mai, fara vreo garantie si un termen aproximativ de amortizare si producerea de beneficii reale, merita un premiu de excelenta si eu v-oi fi printre primele persoane care il vor felicita!
Postat 21 Mai 2015, 11:45 de Sabau
NU
@OradeaCivitas Păi vezi, se mai fac și confuzii! NU, nu stau în Cihei!
Postat 21 Mai 2015, 10:41 de TDS
Asa ceva...
Daca nu ma insel, marea dezamagire [deja devenit obicei in mintea "noului" cetatean roman] este ca ORADEANUL nu a mers la vot... nu ca a votat pro sau contra.. nu ca vrea [sau nu vrea] sa-i fie legitimate indrazneli relative la mega proiecte... nu ca altii ne-o iau tot timpul inainte [vezi proiectele pe care TM le desfasoara].. nu nu, dragilor!... noi ne-am familiarizat cu a sta sa pice ceva si pentru noi de la masa celorlalti ... NUMA' CA PUTINTICA ATENTIE FRATILOR, SA NU CUMVA SA VA PICE IN BORCANUL CU BERE!!! [berea pe care o beti cu atata indolenta in timpul in care ar trebui, din civism, sa mergeti sa aveti un cuvant de spus (chiar si de veto, daca asa vi se pare, dupa ce v-ati informat in prealabil) in a decide Voi (nu altii, voi, mai fratilor.. ca doar acest pamant romanesc/ oradean este al vostru.. atat de greu pazit de parintii vostrii nu de putine ori "cu o mana pe plug si cu cealalta pe sabie") viitorul pruncilor vostrii...
Postat 21 Mai 2015, 09:51 de Marius13
??
@TDS: Pai tu parca stateai in Cihei...
Postat 21 Mai 2015, 08:46 de OradeaCivitas
stie el...
@cetateanul-oradean: iti garantez eu ca nu va veni in zona in care locuiesc eu! stie el de ce!
Postat 20 Mai 2015, 23:37 de TDS
Cat ???
O problema nedezbatuta, nediscutata : care v-a fi nivelul de impozitare, cotele de impozitare pentru Oradea, pentru cetatenii urbei dupa ce acesta v-a depasii 200000 de locuitori ?????
Postat 20 Mai 2015, 22:04 de scortosul
ha ?
De ce nu, TDS ? Ai avea ocazia să-ți expui of-ul... Sau ți-e frică de argumentele lui sau că o să te facă să te simți mic ? :))
Postat 20 Mai 2015, 21:09 de cetateanul-oradean
DE CE?
Abia astept o intalnire " face to face" cu Bolojan! Dar nu se va intampla! SUNT SIGUR DE ASTA! In ADELINA COSTE nu cred nici eu! II REAMINTESC O SINGURA DATA: 09.09.2013 SI II PUN INTREBAREA: ADELINO, DE CE AI VOTAT ATUNCI CE AI VOTAT? PENTRU CA ERAI PORTOCALIE?
Postat 20 Mai 2015, 19:57 de TDS
@Adelina Coste
Mergeti sa votati + @Ebihoreanul: INCETATI VA ROG ODATA cu Adlina Coste!!! Va rog. Normal ca cu asa modele promovate de presa societatea Ro e cum e!!!
Postat 20 Mai 2015, 16:28 de OradeaCivitas
Costurile indirecte sunt cele relevante, că alea directe sunt praf în ochi !!!
O să-i coste, atât pe Bolojan cât şi pe Popuş, ... strict libertatea !!!
Postat 20 Mai 2015, 15:57 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON