URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2015, 01:45

DA covârşitor: 95,83% dintre orădenii care au mers la vot au aprobat unirea cu Sînmartinul

Deşi nu au fost suficienţi la număr pentru ca referendumul să fie validat, orădenii care s-au prezentat duminică la urne s-au pronunţat, în covârşitoare majoritate, în favoarea fuziunii municipiului cu comuna învecinată Sînmartin.

Potrivit datelor provenite de la toate secţiile de votare, centralizate la Biroul Electoral Municipal, 95,83% dintre votanţi (adică 35.738 orădeni) au votat DA, în vreme ce doar 3,448% (1.286 votanţi) s-au exprimat împotrivă.

Totodată, datele finale arată că la referendumul de duminică s-au prezentat la urne doar 19,68% dintre orădenii înscrişi pe listele electorale (37.290 votanţi), mult sub pragul de 30% impus de lege pentru ca scrutinul să fie considerat valid.

Procesul de numărare a voturilor la 142 din cele 143 de secţii de votare s-a finalizat puţin după miezul nopţii. Rezultatele finale au întârziat însă aproape încă 2 ore deoarece preşedinta secţiei de votare nr. 64, Sorina Negruţ, a uitat să predea procesele verbale. Ulterior s-a descoperit că, în loc să fie predate la BEM, procesele fuseseră puse în sacii cu buletinele de vot.

În afară de acest eveniment, nu s-au înregistrat incidente. "Scrutinul s-a desfăşurat legal, fără incidente şi fără să se înregistreze vreo contestaţie", a declarat preşedintele BEM, judecătorul Ionel Olah, pentru BIHOREANUL.

La votul de duminică au fost înscrise, în total, pe listele electorale 189.416 persoane cu drept de vot, astfel că numărul minim de participanţi pentru validarea referendumului trebuia să fie 56.825.

Votul majoritar pozitiv, înregistrat atât la Oradea (95,83%) cât şi la Sînmartin (54,5%), lasă totuşi deschisă posiblitatea repetării consultării populare, conform declaraţiilor primarului Ilie Bolojan, făcute după închiderea urnelor.

"În cazul în care votul la Sânmartin va fi favorabil unificării şi dacă şi pe municipiu, chiar dacă votul nu e valid, va fi tot favorabil, putem lua în calcul organizarea unui nou referendum", a spus Bolojan.

Citiţi pe această temă şi articolul "În vreme ce orădenii nu s-au prezentat la vot, locuitorii din Sînmartin au votat DA la referendum"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
zaaaaatt
Voi puteti face repetitii..Au mai facut si altiiiii kakakaka pute sub oricew parfum..tot ajunge Dna si nu ala teritorial.......se cam stie ce ascunde sub Unificare...mai putin cu latratul ca n-oti fi voi doi trei destepti si alti prosti
Postat 12 Mai 2015, 16:19 de Tinas
NU VA PANICATI nici unii nici altii (mai ales adversarii unificarii).
Unificarea se va realiza. Referendumul trebuie organizat saptamanal. Facem repetii pana cand iese. Repetitia este mama invataturii.
Postat 12 Mai 2015, 12:57 de Valhalla-Asgard
95,83% DAAAA!!!
Incredibil!! Nimeni nu se intreaba cum de oradenii a votat in proportie de 95,83% DA. Un procent asa de mare nu ai putea atinge nici daca intrebarea ar fi urmatoarea; ,,Vreti sa aveti gratuitate pe toate mijloacele de transport in comun?" Intotdeauna se vor gasi mai mult de 5% oameni care sa fie nemultumiti sau impotriva. Totusi nimeni nu intreaba de unde diferenta uriasa de procente intre Oradea si Sanmartin putin peste 50% DA, Oradea aproape 100% DA. Poate DNA ar trebui sa- i controlezae pe cei care au umblat pe la urne. Poate de aceea dorea Bolojan sa obtina pragul de participare de 30%. Stia el de undeva ca la numaratoare votul va iesi bine. Poate pana la urma chiar nu conteaza cine voteaza!! Conteaza doar cine numara si are acces la urnele de vot. This is radio nowhere, is there anybody alive out there?
Postat 11 Mai 2015, 18:17 de DorinG
@Pentru
Cei care nu au fost la vot nu sunt neaparat impotriva proiectului dar sunt de aceeasi parere cu multi semeni care spun ca elevul sa-si faca temele si pe urma sa mearga la joaca, lucru valabil si pentru Bolojan. Cand va termina ceea ce a inceput va putea alipi ce doreste. Problema e ca s-a intins mai mult decat se putea, din dorinta de a recupera intr-un an ce nu s-a facut in 25 de ani.
Postat 11 Mai 2015, 14:27 de Sabau
@anticomunist
Vorbesti de Filip??? Probabil nu esti la curent cu faptul ca domnul Filip este de cateva zile bun prieten cu Bolojan si au fost foarte inflacarati de proiectul alipirii, gest care a contribuit semnificativ la absenteism in Oradea. Asa ca multumeste-i lui Bolojan ca l-a resuscitat pe tata Filip!
Postat 11 Mai 2015, 14:19 de Sabau
Inchegarea spiritului civic
In Oradea nu prea exista formatori de opinie altii decat politicienii capabili sa mobilizeze populatia. Cu tot respectul pentru jurnalistii din Oradea ei nu sunt STAR-uri. Protestele din Cluj reusesc sa urneasca multi oameni atunci cand se implica actorii de la National si Maghiar si mai ales cand se afiseaza "de mana" impreuna. Mai sunt superstaruri locale precum cei de la KuMM, Mihnea Blidariu care scot multi in strada, mai sunt si cativa profesori foarte populari printre studenti care reusesc sa scoata sute pana la mii in strada. Comunitatea se incheaga in jurul unei institutii in care se aduna periodic -de cele mai multe ori (in spatiul ortodox) e Biserca. Comunitatile burghezein spatiul saxon s-au consolidat si in jurul teatrelor. Asta a neglijat Bolojan. Asa-zisele institutii culturale, cele menite sa solidarize populatia.
Postat 11 Mai 2015, 13:33 de Iulian_Kaiel
Pentru
cei care tot ii dau inainte cu fatul ca nu putem ajunge din urma Clujul sau Timisoara, vreau doar sa va spun ca ideea unificarii Oradiei cu Sanmartinul , a fost preluata de edilii celor doua orase, chiar daca in cazul lor nu exsita nici macar argumentele diferentei (substantiale) de fonsuri europene ce pot fi accesate. Daca Bolojan e atat de prost, cum se face ca ideea a fost preluata de edilii oraselor pe care le preamariti? Ma vad nevoit sa ma repet, Oradea va ramane un oras mic si asta in primul rand din cauza mentalitatii. Din cauza acestei mentalitati de exemplu, revolutia din '89 n-ar fi avut nici o sansa sa porneasca din Oradea. In Oradea a fost "revolutie" dupa ce a cazut Ceausescu.
Postat 11 Mai 2015, 12:48 de User anonimizat
@Sabau
Logica discursului tau e ca n-are nici o logica. In primul rand a asimila pe cei absenti cu un Nu la referendum, e total lipsit de logica, ca sa nu zic ca e de "noaptea mintii" si in acelasi timp contravine tuturor normelor democratice. Comisia de la Venetia, face o remarca expresa pentru astfel de situatii, si afirma clar ca nu se pot sub nici o forma asimila cei absenti cu una din optiunile referendumului. Daca "plateai"putina atentie, cum zice englezu', ai fi sesizat ca in calitate de oras mare valoarea fondurilor europene accesabile ar fi crescut cu 100 milioane de euro. Ar fi suficienti, dupa parerea ta? Cand vorbesti despre costurile alipirii, vorbesti doar ca sa n-adormi! Ca sa poti estima un cost pentru un proiect de anvergura, ai nevoie de un studiu de fezabilitate, care studiu costa niste bani. Ori nici un om cu neuronii la el, n-ar investi intr-un studiu al unui proiect, daca nu ar avea certitudinea ca acel proiect este realizabil, adica ca sa intelegi si tu, dupa unificare se pot face studii de fezabilitate pentru ca stii ca acele proiecte se vor putea realiza. Aduci in discutie Aradul, uitand cu desavarsire cine a distrus acest oras din punct de vedere al investitiilor. Cu atat mai mult este laudabil efortul primarului Bolojan, de a crea parcuri industriale si de a atrage investitori. Sigur, in conditiile economice globale actuale, lucrul acesta (atragerea investitorilor) se realizeaza ceva mai greu, dar daca vrei sa ajungi intr-un anume loc, prima conditie, adica conditia necesara (nu si suficienta) este sa pornesti. Unificarea ar fi creat o cu totul alta perspectiva atragerii de noi investitori. Si ca sa inchei, Oradea nu va putea fi mare in granitele actuale (te-am citat) cu mentalitatea de kkt a cetatenilor si a unei parti din liderii politici. Foarte bine, ati reusit sa distrugeti din fasa o constructie care, cel putin pentru mine, se arata promitatoare, dar atunci incetati sa va mai plangeti. Inchei, spunandu-ti ca frustrati sunt aceia care in loc sa construiasca ceva, distrug.
Postat 11 Mai 2015, 12:41 de User anonimizat
Încă nu-i chiar totul dus pe apa Sâmbetei...
Sper ca primăria să se replieze rapid și să încerce varianta Oșorhei, Sântion și Borș, toate cele trei localități fiind practic gard în gard cu Oradea. La fel cu Săldăbagiu de Munte, chiar dacă nu chiar atât de mult cu Paleu. Aici nu mai e vorba de PSD, PNL sau UDMR, ci de noi toți. Dacă nu ne iese faza cu Oradea Mare atunci, pe bune, putem începe să ne mutăm la Cluj. N-am nimic cu cei care-s împotriva proiectului - e dreptul lor - dar atunci degeaba ne plângem. Oraș mic, fonduri puține; oraș mare, fonduri multe: ce-i așa greu de priceput? Că n-or fi toate administrate în cel mai bun mod cu putință... și asta e adevărat că doar nu suntem deja în rai, dar șansele urbei ăsteia cresc măcar olecuță.
Postat 11 Mai 2015, 12:13 de Shogun
Absentii "destepti"
Pt. toti absentii care au in piept un aer de binefacatori ai orasului , vreau sa le aduc aminte ca asa au procedat cand era tatucu filip si eram fericiti ca avem un parc nou pt. prunci in Rogerius..ni se parea ca ce avansat este orasul Oradea...A-ti dat cu piciorul la inca macar 5-10 ani de dezvoltare ,si mai aveti tupeu sa va si felicitati. Va doresc la toti un primar ca filip sau "ca"kiss . Sigur un om ca Bolojan nu va mai candida la anu...
Postat 11 Mai 2015, 12:00 de TC
Naspa
Din pacate sunt multe persoane din acest oras, care nu au inteles miza cea mai mare acestui vot...adica sa fim un municipiu de rangul 1. Seva face regionalizarea ca vrem ca nu vrem si toate se vor muta la Cluj. Toti Gica contra vor face naveta pe DN1 sau cu CFR ul.
Postat 11 Mai 2015, 11:26 de Hoppmester
Priect fara legitimitate
Pentru toti cei care critica si condamna locuitorii municipiului Oradea pentru gestul de non combat de la Referendum, doresc sa va reamintesc ca ati fost mai putini de 20 %! In loc sa-i criticati pe cei care nu s-au prezentat la vot, mai degraba ar trebui sa le multumiti pentru ca daca se prezentau majoritatea spuneau NU. Acum mai exista o a doua sansa pentru alipire dar cu informatii clare, cu subiect si perdicat, referitoare la costuri, sursa exacta a fondurilor din care urmeaza sa fie finantate investitiile si prezentarea corecta a beneficiilor cat si a dezavantajelor. Atata timp cat aceste lucruri nu se vor intampla nici o comuna nu va fi alipita Oradiei. Voi cei putini care sunteti frustrati si vrajiti de Bolojan ar fi util sa intelegeti odata pentru totdeauna ca doar un tampit se inhama la o caruta al carei greutate nu se cunoaste!!! Ma refer la faptul ca primarul Bolojan la acea emisiune de mascarada denumita impropriu "Dezbatere finala", nu a fost in stare sa spuna care sunt costurile alipirii si mai putin care sunt sursele de finantare. Mai lasati comparatiile Oradiei cu Timisoara, Cluj Napoca! Oradea in momentul de fata se afla in urma Aradului cu cel putin 10 ani in urma. La Arad, oras care acum 10 ani era pe nicaieri, exista industrie, exista investitori si exista investitii. Gara Arad va fi cea mai moderna gara din tara in scurt timp. Cand am fost ultima data la Arad, mi-a fost rusine ca sunt oradean, cand am coborat dintr-o epava de tren, vazand va dinspre Timisoara si orice alta destinatie vin trenuri cu locomotiva electrica si confort cu 10 clase peste ale noastre. Daca vreti sa vedeti cum se dezvolta un oras mergeti la Arad si doar dupa aceea vorbiti de Oradea. Asadar mai lasati sloganurile bolojaniste care spun ca doar marind suprafata unui oras aceasta va deveni competitorul Timisoarei sau Clujului. Oradea trebuie sa fie mare intre granitele actuale si doar dupa ce acest tel a fost atins ne putem gandi la extindere!
Postat 11 Mai 2015, 11:15 de Sabau
Punct si de la...capat....
Romanul ca tot romanul,nici dupa 25 de ani de la asa zisa tranzitie, inca nu stim profita de drepturile democratiei,comunismul are radacini infipte adanc de tot.Acest referendum care va trece pana la urma(fuziunea cu Sanmartinul),sper sa se reia votul odata cu cererea comunei Osorhei de alipire,este pt.binele tuturora , viitorul va da dreptate celor ce au fost si vor urma la vot ,punand un mare DA pt.ORADEA MARE de peste ani.!!!
Postat 11 Mai 2015, 10:18 de ardelean
sursa
N am nimic impotri va ,aici la prima vedere nu e o chestie politica
Postat 11 Mai 2015, 09:33 de ciuriburi
MÂNDRIE
@ciuriburi hai să aplicăm propunerea ta și pentru REFERENDUM-ul național din 2012! Ce zici? Că exact PNL-ul ne-a învățat cu BOICOT-ul(e drept, prin actualii prieteni/Oare?/portocalii!)
Postat 11 Mai 2015, 09:25 de TDS
sursa
Oricum trebuie sa fii atent cu cine iti faci reclama nu asa cum si a facut Geoana cu Vantu parca
Postat 11 Mai 2015, 09:23 de ciuriburi
plasa
Dreptul la vot ar trebui sa fie o mandrie si o obligatie iar cei care nu si l folosesc sa fie decazuti din acest drept pentru o anumita perioada de timp. ca sa nu mai poata sabota desfasurarea unui scrutin ca iti place sau nu trebuie sa ti exerciti votul sau stitii ceva. cheltuieliile facute sa fie impartite celir care nu s au prezentat iar ei sa le plateasca , legea votului trebuie schimbata in acest sens
Postat 11 Mai 2015, 09:17 de ciuriburi
@neajean
Eram sigur ca cei care la referedumul cu demiterea lui Basescu ii acuzau pe cei pro-Basescu ca interpreteaza neparticiparea cu un vot impotriva, vor face la fel si ei acum. Adica daca 20% au fost la vot si au spus "da", inseamna ca restul de 80% ar fi spus "nu", dar in semn de protest nu au participat la vot. Absurd! Daca erati asa de multi contra de ce nu ati votat nu si atunci chiar era un motiv de demisie a primarului. Din pacate aici e vorba de clasicul "mi se rupe" al oradenilor si in general al romanilor. Pt multi votul trece prin "stomac". Adica : "daca eu nu castig nimic imediat nu ma intereseaza". Nu conteza ca va castiga orasul si implicit va beneficia si el de pe urma acelui castig ulterior. Daca nu iese nimic acum nu e bine. In schimb vrem intrari gratuite la strand, vrem transport gratuit, vrem parcari gratuite, vrem ajutoare pt intretinere, vrem spatii verzi, vrem piste de bicicleta, vrem, vrem, vrem... Dar cand e vorba sa contribuim (si un vot nu costa bani) atunci "particip dar nu ma bag". Din pacate imi pare rau ca sunt concitadin cu acesti asa-zisi "oradeni".
Postat 11 Mai 2015, 09:04 de andy
oras satelit
Am ras cand am vazut cum americanii fac curatenie in Constanta.Acuma este randul clujenilor, timisorenilor si aradenilor sa rada de noi.Mersul la vot este cel mai fundamental drept in democratie, castigat de noi cu sange in 1989 iar noi ce facem? Stam acasa. Probabil ca la urmatoarele alegeri locale, Bolojan nu va mai candida, vom avea de ales intre mang, Malan si Biro.Vom avea probabil primar de la udmr pentru ca e naspa, afara ploua, ma doare burta, nu am chef de votat,merg pe terasa. Suntem un oras de papagali si taranoi.Pentru fraierii care se bucura, bucurati-va pentru un spirit civic mort, pentru democratie moarta, pentru toate esecurile Oradiei si pentru faptul ca Cluj, Arad si Timisoara ne eclipseaza la salarii,mentalitate si viziune.
Postat 11 Mai 2015, 08:57 de vlad_oradea
referendum
am crezut ca ne putem ridica la nivelul Timisoarei ori a Clujului, dar in primul rand nu ne putem ridica la nivelul mental si de atitudine, ce sa mai vorbim de cel social si civic. Am constatat ca , putini sunt cei care tin la orasul acesta cu adevarat, nu pun la socoteala aici atitudinea PSD pe care-i consider dusmanii orasului. Putin sunt cei care apreciaza ce se face si cat se face si ca cineva se lupta sa creasca orasul acesta si sa fie vazut. Da, PSD poate jubila, desi fara argumente coerente, plauzibile, doar asa, de Gica Contra, nu-i intereseaza pe ei orasul, da nu am crezut ca-s asa multi!!
Postat 11 Mai 2015, 08:21 de Oradeanuldebine
Asta meritam
Nu mai vreau sa aud pe careva ca e nemultumit.. ca trebuie sa lipeasca pantafi pe bani putini si sa-si dea restul banilor pe medicamente... bravo oradeani, v-ati facut de cacao si singurii care se bucura sunt cei pusi pe boicot..alaturi de plagiatorul mang si miserupistul filip. La lipit talpi cu voi, ca v-a fost greu sa ma miscati fundurile pana la urne!
Postat 11 Mai 2015, 07:49 de TC
bucuria prostilor
Copilului mut, nici mama nu-i aude glasul. Sau cu alte cuvinte cand ti se cere sa te exprimi prin vot, statul acasa, din orice motive, nu se poate interpreta nici ca vot "pentru", nici ca vot "impotriva". Desi nu cred ca proportia voturilor "Da" poate fi echivalat cu rata de sustinere a primarului, din pacate pentru toti carcotasii, e singurul indicator pe care il avem in momentul de fata.
Postat 11 Mai 2015, 07:22 de CristiOradea
ce pacaleala in titlu
90% din 20% nu inseamna covarsitor :))). Au votat PNL-istii si atat. In mod normal trebuie sa urmeze demisia ambilor primari si "decontul" balciului asta.
Postat 11 Mai 2015, 07:09 de neajean
Shogun
Așa-i când și-o face prostul cu mâna lui, adică orădeanul... Până acum tot ne-am plâns ba că una, ba că alta, ba că primarul. Acum aveam și noi șansa să facem ceva și am făcut: pe noi! Bolojanul nu-i nici pe departe primarul ideal, dar e măcar unul care a încercat să miște ceva. Filip a făcut praf orașul ăsta, iar Bolojan - cu toate păcatele lui cu tot - s-a chinuit măcar să facă ceva. Că nu l-a dus capul chiar cum mi-ar fi plăcut mie e ceva, dar de făcut a făcut destule. Ce să mai zic? În calitate de orădean, constat că orădeanul (intru și eu la categoria asta) e prost și fudul, asta numai din cauză că nu-i de acord cu primarele...
Postat 11 Mai 2015, 07:00 de Shogun
Felicitari..
Poate pricepe si Ilie birtinutz ce mult e iubit de oradeni!Succesuri nea Ilie.,...!
Postat 11 Mai 2015, 06:46 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON