URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2020, 20:42

Garda de Mediu Bihor: În satele din județ nu se colectează selectiv deşeurile

Garda de Mediu Bihor: În satele din județ nu se colectează selectiv deşeurile Comuna Sălacea este o excepţie în Bihor. Aici, deşeurile se colectează selectiv în 5 fracţii

Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu şi-a prezentat bilanţul activităţii din 2019, printr-un comunicat de presă transmis marţi.

Potrivit documentului, comisarii de mediu au făcut anul trecut 1.379 de controale, în urma cărora au dispus 2.587 de măsuri şi au aplicat 184 de amenzi, în valoare totală de 2.805.100 lei. Cele mai mari amenzi au fost de 160.000 de lei, încasate de firme care nu aveau acte de reglementare pentru proiectele derulate.

"În anul 2019 au mai fost stabilite două sesizări a organelor de cercetare penală, s-au dispus 12 măsuri de suspendare a activităţii şi o propunere suspendare acte de reglementare", se arată în comunicatul Comisariatului, fără a se indica motivele pentru care au fost sesizaţi procurorii ori care activităţi au fost suspendate.

Reciclarea, tabu la sate

Printre entităţile verificate de comisarii de mediu anul trecut s-au numărat şi administraţiile publice locale din Bihor, unde în total Garda de Mediu a făcut 217 controale. Principalele probleme depistate au fost zone cu depozitări necontrolate de deşeuri, fiind identificate în total 268 de abandonări de deşeuri pe o suprafaţă totală de 115.375 mp, majoritatea în albiile râurilor ori în zonele limitrofe cartierelor locuite de romi, şi neimplementarea sistemului de colectare separată în comune, îndeosebi în zonele turistice greu accesibile şi în localităţile sau cătunele izolate. "Excepţie de la neîndeplinirea modului de implementare a colectării separate sunt localităţile situate în Zona Metropolitană Oradea, precum şi comunele Sălacea, Cociuba Mare", se arată în comunicat.

Pentru neregulile depistate, comisarii de mediu au amendat 26 de primării din Bihor, sancţiuni care totalizează 170.000 de lei.

Tot anul trecut, Garda de Mediu Bihor a făcut 12 inspecţii la societăţile de salubrizare din judeţul Bihor, aplicând trei sancţiuni în valoare de 37.500 lei. Din nou, comunicatul nu precizează care sunt firmele amendate ori motivele.

Controale şi sancţiuni

Bilanţul Gărzii de Mediu Bihor mai arată că anul trecut au fost făcute 50 de inspecţii la societăţi colectoare de deşeuri nepericuloase sau periculoase, aplicându-se 19 sancţiuni în valoare de 342.500 lei, şi că s-au verificat depozitele de deşeuri industriale periculoase (depozitele de reziduuri petroliere de la SC Ecodiesel, depozitele de reziduuri de gudroane acide aparţinând SC Petrol Derna, haldele de şlam roşu aparţinând de SC Cemtrade Oradea şi cele de la Sinteza), pentru care s-au aplicat zece amenzi în cuantum de 460.000 de euro.

"Pentru îmbunătăţirea calităţii apelor şi reducerea de emisii în apă au fost verificate 13 staţii de epurare a apelor uzate menajere, fiind impuse 25 de măsuri şi fiind aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în valoare de 67.500 lei", a mai transmis Garda de Mediu Bihor.

În 2019, comisarii au mai făcut 12 controale în arii naturale şi în Parcul Natural Apuseni, dar şi la Grădina Zoologică (finalizate cu cinci amenzi în valoare totală de 65.000 de lei) şi 47 de controale la cariere şi balastiere (încheiat cu 19 sancţiuni în valoare de 487.500 lei).

Raportul de activitate al Gărzii de Mediu Bihor arată că anul trecut instituţia a înregistrat 183 de sesizări, din care 34 vizau deversări de ape uzate, 39 depozitări necontrolate de deşeuri, 9 au vizat funcţionarea fără autorizaţie, 21 aspecte privind calitatea aerului si disconfortul olfactiv, 18 au vizat tăieri ilegale de vegetaţie, iar 49 dintre sesizări au fost redirecţionate către instituţiile competente pentru soluţionare.

Anul trecut, în Bihor au fost şapte poluări de mediu: una în Oradea, unde s-au deversat substanţe periculoase în Peţa, două în Zona Metropolitană (incendiile de la depozitele de deşeuri ale firmei Superbon), una în Ştei (explozie la fabrica Corsar Gaz de îmbuteliere gaz GPL), două în Chistag (transporturi neconforme de deşeuri cu conţinut de material radioactiv la fabrica Holcim) şi una în Abrămuţ (incendiu la un punct de descărcare produse petroliere). "Pentru toate aceste neconformităţi au fost aplicate sancţiuni şi au fost stabilite măsuri de remedire", a mai transmis Garda de Mediu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Servicii de gratis
Adica totusi cand se va trezi lumea ca selectarea deseurilor este o abureala care se doreste sa se faca de populatie si sa mai si platesti pt.ea sau amenzi in lor sa se faca aceasta de firmele de specialitate ca oricum se plateste pt.asta!!!
Postat 12 Februarie 2020, 10:28 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON