URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.
11 Februarie 2020, 20:42

Garda de Mediu Bihor: În satele din județ nu se colectează selectiv deşeurile

Garda de Mediu Bihor: În satele din județ nu se colectează selectiv deşeurile Comuna Sălacea este o excepţie în Bihor. Aici, deşeurile se colectează selectiv în 5 fracţii

Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu şi-a prezentat bilanţul activităţii din 2019, printr-un comunicat de presă transmis marţi.

Potrivit documentului, comisarii de mediu au făcut anul trecut 1.379 de controale, în urma cărora au dispus 2.587 de măsuri şi au aplicat 184 de amenzi, în valoare totală de 2.805.100 lei. Cele mai mari amenzi au fost de 160.000 de lei, încasate de firme care nu aveau acte de reglementare pentru proiectele derulate.

"În anul 2019 au mai fost stabilite două sesizări a organelor de cercetare penală, s-au dispus 12 măsuri de suspendare a activităţii şi o propunere suspendare acte de reglementare", se arată în comunicatul Comisariatului, fără a se indica motivele pentru care au fost sesizaţi procurorii ori care activităţi au fost suspendate.

Reciclarea, tabu la sate

Printre entităţile verificate de comisarii de mediu anul trecut s-au numărat şi administraţiile publice locale din Bihor, unde în total Garda de Mediu a făcut 217 controale. Principalele probleme depistate au fost zone cu depozitări necontrolate de deşeuri, fiind identificate în total 268 de abandonări de deşeuri pe o suprafaţă totală de 115.375 mp, majoritatea în albiile râurilor ori în zonele limitrofe cartierelor locuite de romi, şi neimplementarea sistemului de colectare separată în comune, îndeosebi în zonele turistice greu accesibile şi în localităţile sau cătunele izolate. "Excepţie de la neîndeplinirea modului de implementare a colectării separate sunt localităţile situate în Zona Metropolitană Oradea, precum şi comunele Sălacea, Cociuba Mare", se arată în comunicat.

Pentru neregulile depistate, comisarii de mediu au amendat 26 de primării din Bihor, sancţiuni care totalizează 170.000 de lei.

Tot anul trecut, Garda de Mediu Bihor a făcut 12 inspecţii la societăţile de salubrizare din judeţul Bihor, aplicând trei sancţiuni în valoare de 37.500 lei. Din nou, comunicatul nu precizează care sunt firmele amendate ori motivele.

Controale şi sancţiuni

Bilanţul Gărzii de Mediu Bihor mai arată că anul trecut au fost făcute 50 de inspecţii la societăţi colectoare de deşeuri nepericuloase sau periculoase, aplicându-se 19 sancţiuni în valoare de 342.500 lei, şi că s-au verificat depozitele de deşeuri industriale periculoase (depozitele de reziduuri petroliere de la SC Ecodiesel, depozitele de reziduuri de gudroane acide aparţinând SC Petrol Derna, haldele de şlam roşu aparţinând de SC Cemtrade Oradea şi cele de la Sinteza), pentru care s-au aplicat zece amenzi în cuantum de 460.000 de euro.

"Pentru îmbunătăţirea calităţii apelor şi reducerea de emisii în apă au fost verificate 13 staţii de epurare a apelor uzate menajere, fiind impuse 25 de măsuri şi fiind aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în valoare de 67.500 lei", a mai transmis Garda de Mediu Bihor.

În 2019, comisarii au mai făcut 12 controale în arii naturale şi în Parcul Natural Apuseni, dar şi la Grădina Zoologică (finalizate cu cinci amenzi în valoare totală de 65.000 de lei) şi 47 de controale la cariere şi balastiere (încheiat cu 19 sancţiuni în valoare de 487.500 lei).

Raportul de activitate al Gărzii de Mediu Bihor arată că anul trecut instituţia a înregistrat 183 de sesizări, din care 34 vizau deversări de ape uzate, 39 depozitări necontrolate de deşeuri, 9 au vizat funcţionarea fără autorizaţie, 21 aspecte privind calitatea aerului si disconfortul olfactiv, 18 au vizat tăieri ilegale de vegetaţie, iar 49 dintre sesizări au fost redirecţionate către instituţiile competente pentru soluţionare.

Anul trecut, în Bihor au fost şapte poluări de mediu: una în Oradea, unde s-au deversat substanţe periculoase în Peţa, două în Zona Metropolitană (incendiile de la depozitele de deşeuri ale firmei Superbon), una în Ştei (explozie la fabrica Corsar Gaz de îmbuteliere gaz GPL), două în Chistag (transporturi neconforme de deşeuri cu conţinut de material radioactiv la fabrica Holcim) şi una în Abrămuţ (incendiu la un punct de descărcare produse petroliere). "Pentru toate aceste neconformităţi au fost aplicate sancţiuni şi au fost stabilite măsuri de remedire", a mai transmis Garda de Mediu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Servicii de gratis
Adica totusi cand se va trezi lumea ca selectarea deseurilor este o abureala care se doreste sa se faca de populatie si sa mai si platesti pt.ea sau amenzi in lor sa se faca aceasta de firmele de specialitate ca oricum se plateste pt.asta!!!
Postat 12 Februarie 2020, 10:28 de K62i
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2813 RON
  • 1 EUR = 4.8319 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON