URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2016, 17:30

Alexandru Kiss şi-a dat demisia de la şefia UDMR Bihor. Locul lui ar putea fi luat de Cseke Attila

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Retras din viaţa publică după ce, vara trecută, procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată pentru corupţie, liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, şi-a dat demisia din funcţia politică pe care o deţine din anul 2000, printr-o scrisoare transmisă, vineri, Consiliului Reprezentanţilor Judeţeni (CRJ) al UDMR.

O scrisoare "programată"

Scrisoarea de câteva rânduri, în care Kiss a invocat "motive personale" pentru decizia luată şi le-a transmis succes colegilor de organizaţie, a fost citită la reuniunea CRJ de senatorul Biró Rozália, preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR şi verişoară a demisionarului, actul reprezentând o surpriză pentru cei prezenţi, deoarece mandatul preşedintelui urma să se încheie abia anul viitor.

"Au fost mai mulţi colegi care s-au ridicat să reproşeze faptul că un asemenea gest a fost făcut printr-o scrisoare, dar totodată să-i şi mulţumească lui Kiss pentru tot ce a făcut pentru organizaţie", a povestit BIHOREANULUI unul dintre participanţi.

Pe de altă parte, au fost şi voci care au lansat ipoteza că Alexandru Kiss nu a renunţat la funcţie de bună voie, ci a fost forţat să îşi dea demisia, pe fondul deficitului mare de imagine pe care-l generează. Suspiciunea a fost întărită şi de faptul că, la scurt timp după citirea scrisorii lui Kiss, primarul oraşului Valea lui Mihai, Nyakó József, s-a ridicat şi le-a cerut colegilor acordul pentru a-i propune deputatului UDMR Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii în guvernarea PDL-UDMR, să candideze pentru preluarea funcţiei la alegerile stabilite pe data de 31 august.

No comment

Întrebat de reporterul BIHOREANULUI despre candidatură, precum şi despre eventualele intenţii privind conducerea organizaţiei judeţene a UDMR în situaţia în care va deveni succesorul acestuia, Cseke a preferat să se abţină de la comentarii, invocând faptul că încă mai pot să-şi depună candidaturile şi alţi colegi.

"Eu mi-am depus candidatura oficial la funcţia de preşedinte al UDMR Bihor la solicitarea a 20 de organizaţii locale din judeţ şi din Oradea, dar fiind o procedură internă şi pentru că se mai pot depune candidaturi din partea altor colegi până marţi inclusiv (n.r. – 2 august), iar alegerile vor avea loc la sfârşitul lunii viitoare, în acest moment nu pot să fac declaraţii de niciun fel", a spus deputatul Cseke Attila.

"Preferatul"

În condiţiile în care, în mod uzual, în orice partid funcţia de preşedinte al organizaţiei este deţinută de politicianul cu cea mai mare legitimitate dobândită într-un scrutin şi cu cea mai mare greutate în administraţie ori în legislativ, succesorul lui Kiss la şefia Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a declarat că nu doreşte să preia şi conducerea UDMR Bihor, ba - mai mult - că îl susţine pe Cseke, care este "preferatul" primarilor şi al său. 

"După ce dl Kiss ne-a transmis că nu doreşte să mai exercite preşedinţia UDMR Bihor, eu am fost unul dintre cei care a propus, din poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, să candideze dl Cseke Attila, candidat preferat şi din partea primarilor, şi din partea mea personal", a explicat Pasztor pentru BIHOREANUL.

Întrebat asupra motivelor pentru care îl susţine pe Cseke, acesta a continuat: "Eu consider că este cel mai potrivit, atât din punct de vedere politic, cât şi al parcursului şi efortului pe care l-a depus în organizaţie. Asta este soluţia cea mai naturală şi cea mai normală, fiindcă în toată campania sloganul nostru a fost "Cu o echipă nouă, pentru un viitor nou!". Şi acum se formează această echipă nouă!".

Urmează "lupii tineri"

De asemenea, Pasztor a spus că nu doreşte şefia UDMR Bihor şi pentru că ar dori să se menţină ca "specialist". "Eu unde am fost, şi la Administraţia Bazinală de Ape Crişuri, şi la Ministerul Mediului secretar de stat, am lucrat ca specialist. Ştiu că politicul din Bihor consideră că persoana cu cea mai mare funcţie în administraţie trebuie să fie şi şeful partidului din care vine, dar eu doresc să-mi păstrez această linie", a adăugat preşedintele CJ Bihor.

Considerat un "secund" al celuilalt deputat al UDMR Bihor, Szabo Odon, Cseke Attila are şanse să devină viitorul preşedinte al organizaţiei judeţene în condiţiile în care acesta a preluat, conform surselor interne, controlul organizaţiei, iar "garda veche" din jurul lui Kiss, al cărei exponent cel mai fidel este senatorul Rozalia Biro, e prea slabă pentru a concura cu "lupii tineri".

Un preşedinte penal

Fost preşedinte şi vicepreşedinte al CJ şi al UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a fost reţinut 24 de ore şi, mai apoi, trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pe 18 iunie 2015, pentru spălare de bani în formă continuată, abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată.

Concret, el este inculpat pentru că, împreună cu omul de afaceri Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, între timp decedat, ar fi realizat venituri necuvenite de peste 4,3 milioane euro după ce ar fi intervenit ca firmele Keviep, Selina şi Martex Trans să beneficieze de contracte publice cu Primăria Oradea (până în anul 2008) şi cu Consiliul Judeţean Bihor (până în acelaşi an).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Puscaria...
Puscaria sa te manance si sa ti se confiste toti banii furati. Mult rau a facut ...., bihorenilor: romani si maghiari deopotriva. DNA-ul si justitia are inca oameni de care nu se poate atinge, justitia e selectiva, sunt atinsi doar unii, ceilalti sunt imuni.
Postat 31 Iulie 2016, 23:15 de vasyion
Şi tu, @tsd?!
Reiau ; ,,...este singurul bihorean care atunci cand a acces intr-o functie importanta in stat a facut ceva pt. ai lui." Inca o data : ,...a facut ceva pt. ai lui". Vy ponimayete?
Postat 31 Iulie 2016, 13:40 de pinonel
REMEMBER
@pinonel: Printre altele a inchis spitale! Eu iki amintesc scenele dureroase soldate cu MORTI in judetele Constanta si Ilfov! Nasol moment, misto coliva....
Postat 31 Iulie 2016, 12:34 de TDS
D-le CSEKE Attila, respect!
D-l Cseke este singurul bihorean care atunci cand a acces intr-o functie importanta in stat a facut ceva pt. ai lui. Nu se compara nici cu ministresa luciana varga, nici cu vicele de la senat popa ciordel si nici cu secretarul general al guvernului, gavril bolojan! Totusi, cu ultimul are ceva in comun: nea ilie s-a impaunat cu ce a facut d-l Cseke!
Postat 31 Iulie 2016, 07:56 de pinonel
in sfarsit...
...ne-a scutit de prezenta-i umflata si pungasa ! Clar, Cseke e cel mai bun sa conduca UdeMereu Bihor, mai ales ca a fost cel mai tare ministru pe care l-a avut Bihorul pana acum, a adus o groaza de bani in Oradea si io zic ca l-au votat peste 2.000 de romani cand a catindat la primarie ! Eee, de Cseke ar cam trebui sa-i fie frica demolatorului de Balbajan !
Postat 30 Iulie 2016, 18:07 de AgentulTermic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON