URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Ianuarie 2010, 17:39

Ulcerul gastric

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Majoritatea studiilor efectuate arată că deteriorarea mecanismelor de apărare ale mucoasei gastrice şi agresiunea directă asupra sa sunt principalele cauze ale bolii. Circa 15% din pacienţii care utilizează antiinflamatoare prezintă ulcer gastric.

Ca şi în ulcerul duodenal, durerea este simptomul principal, dar este mai puţin caracteristică. Unii bolnavi nu prezintă o ameliorare a durerii după alimentaţie, aceasta putând-o chiar precipita, spre deosebire de ulcerul duodenal, unde alimentaţia duce chiar la dispariţia durerii. De asemenea, administrarea antiacidelor este urmată în mai puţine cazuri de ameliorare faţă de ulcerul duodenal.

Tendinţa bolii este spre vindecare urmată de recădere, dar evidenţierea acestor recăderi este mai rară decât în ulcerul duodenal. Cazurile fără durere sunt frecvente.

Alte simptome sunt greţurile şi vărsăturile (care nu semnifică implicit existenţa unei obstrucţii ca în cazul ulcerului duodenal), scăderea ponderală şi hemoragie. Hemoragia este o complicaţie care apare cam în 25% din cazuri. Despre cancerul gastric în numărul viitor.

Atenţie!

Mortalitatea prin ulcer gastric este mai mare ca în ulcerul duodenal, fapt pus şi pe seama vârstei mai înaintate a bolnavilor. Diagnosticul bolii se pune pe prezenţa durerii, pe examenul radiologic baritat şi pe examenul endoscopic (care permite şi extragerea de mici fragmente din zona afectată şi analiza ulterioară la microscop - examen histopatologic). Cancerul gastric poate fi confundat cu ulcerul, de aceea diferenţierea este foarte importantă, acurateţea examenului radiologic asociat cu endoscopia şi examenul histopatologic fiind de peste 95%. În afară de hemoragie, alte complicaţii posibile sunt perforaţia, obstrucţia căii de evacuare gastrică şi absenţa unui răspuns satisfăcător la tratamentul medical.

Reţineţi!

Tratamentul medicamentos al bolii este similar cu al ulcerului duodenal, dar tendinţa de vindecare este mult mai lentă. Dozele sunt aceleaşi ca în ulcerul duodenal, cu excepţia antiacidelor, care sunt eficiente în doze mai mici. Perioada de vindecare este mai lungă, acceptându-se termenul de 3 luni pentru un ulcer necomplicat. Tratamentul chirurgical este rezervat pacienţilor care nu răspund satisfăcător la tratamentul medicamentos şi celor cu complicaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON