URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Ianuarie 2016, 07:42

Turnătorul din Parchet: Fostul adjunct al Parchetul Bihor, Dorel Moţiu, demascat oficial ca informator al Securităţii

Turnătorul din Parchet: Fostul adjunct al Parchetul Bihor, Dorel Moţiu, demascat oficial ca informator al Securităţii PE CAI MARI. Considerat unul dintre cei mai înfipţi magistraţi bihoreni, fiind pe rând şef la Parchetele Salonta şi Marghita şi adjunct la Parchetul judeţean, lector la două facultăţi de Drept şi chiar pretendent la un loc în Consiliul Superior al Magistraturii, Dorel Moţiu (foto) îşi păstrează postul de procuror în ciuda trecutului imoral, ba chiar şi a declaraţiilor în fals date ani la rând, fără nicio mustrare de conştiinţă, că nu a colaborat cu poliţia politică. Ca un veritabil veteran al unui "sistem" care încă supravieţuieşte...
Turnătorul din Parchet: Fostul adjunct al Parchetul Bihor, Dorel Moţiu, demascat oficial ca informator al Securităţii FĂ CUM ZICE! În timp ce aplica legea ca procuror, iar ca lector universitar îşi lumina studenţii asupra principiilor de Drept, procurorul Dorel Moţiu (foto) a încălcat Codul Penal ani la rând, cu bună ştiinţă, semnând în fals declaraţii în care susţinea că nu a făcut poliţie politică. Dacă n-a fost cine să-l dovedească...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procuror de peste un sfert de veac, ba chiar şi cu funcţii de conducere, cadru didactic la două facultăţi de Drept, ba chiar şi candidat la un loc în CSM, magistratul bihorean Dorel Moţiu a fost turnător al temutei Securităţi comuniste.

"Cazierul" i-a fost pătat printr-o sentinţă definitivă dată în urma unui proces întins pe patru ani şi care arată că, sub numele conspirativ "Marin", Moţiu şi-a spionat colegii de studenţie, români şi străini, dându-i pe mâna securiştilor pe cei care "prejudiciau modul de viaţă a tineretului comunist". "Sunt simple prezumţii", pretinde acum procurorul, refuzând să accepte verdictul de turnător.

Şef de carieră

Absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii clujene Babeş-Bolyai în 1986, Dorel Moţiu a intrat în magistratură în 1989, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Cinci ani mai târziu era deja şef peste Parchetul din Marghita, apoi, din 1998, a avansat prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Din 2001 a fost prim-procuror la Salonta, până în 2006, când s-a întors la Parchetul judeţean, pentru ca din 2009 să revină la şefia Parchetului Marghita, unde a şi rămas "uitat", vreme de 6 ani.

Ar mai fi stat, cine ştie, poate până la pensionare, dacă nu l-ar fi ajuns din urmă păcatele tinereţii şi n-ar fi fost declarat, printr-o sentinţă judecătorească definitivă, colaborator al infamei şi temutei Securităţi comuniste.

"Marin"

Procesul împotriva lui Dorel Moţiu a fost iniţiat în septembrie 2011 de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care descoperise că în studenţie bihoreanul "a furnizat informaţii care se referă la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului".

Potrivit documentelor de arhivă, Moţiu a fost recrutat în perioada în care era student, pentru "informarea Securităţii despre activităţile şi opiniile studenţilor români şi străini din cadrul facultăţii", primind, ca orice membru al reţelei de turnători, şi un nume conspirativ: Marin.

CNSAS nu a putut arăta în instanţă data exactă a semnării angajamentului de informator şi nici până când şi-a făcut Moţiu "datoria" faţă de Securitate, întrucât nu i-a găsit tot dosarul. A făcut trimitere, însă, la un proces verbal de predare-primire secret încheiat cu SRI la primirea arhivelor fostei Securităţi, ce conţinea informaţii despre aşa-numitul dosar fond, în care erau consemnate numele şi datele sale personale, dar şi delaţiuni făcute de actualul magistrat...

Student turnător

BIHOREANUL a constatat că, într-una din turnătorii, datată 17 martie 1985, "Marin" îşi pâra un coleg de facultate din anul I, cazat în camera 22 a căminului Avram Iancu, arătând că acesta a refuzat să se prezinte la una din mascaradele electorale ale regimului comunist, motivând că era bolnav. "Ofiţerul (n.r. - securistul care a preluat delaţiunea lui Moţiu) a dispus identificarea studentului prin directorul educativ al căminului, urmând a fi luat în verificări şi a stabili adevăratele cauze pentru care a refuzat votarea", se arată în document.

Într-o altă turnătorie, viitorul procuror îşi caracteriza un coleg drept "psihopat" întrucât avea de gând să îşi înfiinţeze o "grupare anticomunistă" de genul hippie, iar într-o alta a pârât o studentă din Republica Mali care s-a plâns de frigul şi întreruperile de curent din cămin. "Întrebată de sursă dacă îi place în România, a arătat că în ţara noastră este rău, că nu se trăieşte bine. Este o fire răutăcioasă", a descris-o Marin într-o notă semnată pe 6 iunie 1985.

Urmarea? Studenta, care era în anul III la Drept, a fost luată în supraveghere, la fel ca şi cei pe care, câteva luni mai târziu, Moţiu i-a dat în vileag că organizau "vizionări de casete video cu filme de producţie străină". "În camera 87 din căminul Avram Iancu s-a organizat pe 16 noiembrie vizionarea pe casete video a unor filme de producţie străină. Taxa de participare a fost de 50 de lei pentru 4-5 filme", a raportat viitorul magistrat. Ca urmare, Securitatea a dispus verificarea "organizatorilor", pentru a se vedea "dacă au adus prejudicii modului de viaţă a tineretului comunist".

Dovedit cu semnătura

Într-o primă fază, acţiunea intentată de CNSAS pentru constatarea trecutului de colaborator al Securităţii al procurorului Moţiu a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti ca neîntemeiată. "Din dosar nu rezultă când şi în ce împrejurare pârâtul a fost de acord să colaboreze cu Securitatea şi când a luat numele conspirativ, fiind depuse doar materialele informative furnizate şi semnate de sursa «Marin», se arată în sentinţa din 8 noiembrie 2011, ce concluziona că există "un dubiu în privinţa calităţii de colaborator a pârâtului, dubiu care profită acestuia".

Pe 22 martie 2013, însă, reverificând dosarul, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au casat sentinţa, dispunând reluarea dezbaterilor la aceeaşi Curte de Apel Bucureşti, iar noul proces s-a terminat cu totul altfel. Asta întrucât, pe lângă documentele existente în dosar, pentru a înlătura "dubiile", instanţa a cerut Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) o expertiză grafologică, pentru a stabili dacă scrisul din notele informative semnate de "Marin" este sau nu identic cu acte oficiale întocmite de Moţiu ca procuror.

Rezultatul? "Instanţa constată calitatea de colaborator al Securităţii", se arată în sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti pe 10 noiembrie 2014, rămasă definitivă o jumătate de an mai târziu, prin verdictul Înaltei Curţi, care a respins recursul formulat de Moţiu.

Doar vorbe…

Solicitat de BIHOREANUL să-şi exprime poziţia, procurorul Dorel Moţiu a susţinut, însă, nici mai mult, nici mai puţin, că nu el a fost turnătorul Marin. "Nu există o dovadă că am fost colaborator, nu există angajamentul ori un act care să facă legătura între semnatarul rapoartelor şi persoana mea. Expertiza grafologică pe care se bazează sentinţa nu ştiu cum s-a făcut, mie nu mi s-a cerut nicio probă de scris, nici nu ştiu ce scripte s-au comparat".

"Neştiinţa" nu se datorează însă faptului că i-ar fi ascuns cineva informaţiile cu privire la proces, ci pur şi simplu fiindcă a optat să nici nu se prezinte la dezbateri. "Nu am avut nicio parte activă, pentru că nu a fost demersul meu", îşi explică Moţiu atitudinea, zicând însă că acum s-ar judeca, cu convingerea că ar reuşi să răstoarne soluţia printr-o cale extraordinară de atac, cea a revizuirii. "Aştept doar ca magistraţii Înaltei Curţi să-şi motiveze hotărârea".

Culmea e că, inclusiv în varianta - cea mai probabilă - că verdictul de "slujitor" al Securităţii va rămâne în picioare, Moţiu e liniştit pentru că, zice el, nu îi va afecta în niciun fel calitatea de procuror. Nu-şi face probleme nici măcar pentru declaraţiile pe care le-a dat an de an, cum că n-a făcut poliţie politică, şi care ar trebui, în mod normal, să-i atragă înlăturarea din magistratură, la capătul unei anchete penale. "Da, le-am semnat, dar nu este niciun fals", spune senin magistratul. Mai ştii, şi-o fi continuat vechile obiceiuri şi după 1989, faţă de noii stăpâni, iar aceştia i-or fi garantat "inamovibilitate" şi "stabilitate" pe veci...


TURNĂTORIE PRESCRISĂ
Iertată pe motiv de... vechime

Dorel Moţiu nu este singurul magistrat din Bihor dibuit că a făcut poliţie politică. Printr-o sentinţă definitivă din 2012, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că şi Maria Galeş, judecătoare la Curtea de Apel Oradea, a fost colaboratoare a Securităţii.

Potrivit CNSAS, în perioada 1978-1987, aceasta a furnizat informaţii despre persoanele aflate în anturajul familiei sale, acuzându-le de şovinism, de criticarea discursurilor lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului comunist, de dorinţa de a emigra şi chiar de orgii sexuale. Deşi Galeş a pretins că "turnătoriile" au fost simple "bârfe", instanţa a stabilit contrariul. "Menţinerea pârâtei ca informator o lungă perioadă de timp contrazice susţinerea acesteia că a furnizat doar informaţii nerelevante", sublinia verdictul.

Cu toate acestea, Galeş a rămas magistrat, CSM constatând în februarie 2013 că îndeplineşte "condiţiile de bună reputaţie", deoarece sentinţa viza fapte vechi de peste 20 ani, de dinainte ca ea să intre în magistratură şi, deci, o sancţiune aplicată după atât timp ar reprezenta o măsură "disproporţionată şi excesivă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DEGETUL DIN POZA
......................SI EXPLICATIA SUNT DE LA CATEDRA SAU DE LA PARCHET?
Postat 14 Ianuarie 2016, 00:47 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON