URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2023, 08:35

Tudor Giurgiu, la avanpremiera „Libertate”: Oradea este singurul oraș din țară unde filmul nu se va vedea în cinema! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspirat de fapte reale, Libertate, cel mai recent film al regizorului Tudor Giurgiu s-a văzut sâmbătă seară, în avanpremieră, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria, în cadrul celei de-a 6-a ediţii a TIFF Oradea.

Giurgiu este şi preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). 

Cine a tras?

Proiecţia filmului a umplut sala teatrului, unde a fost prezentă şi o parte din echipa filmului. Libertate urmăreşte evenimentele tragice petrecute la Sibiu în timpul Revoluţiei din 1989, când peste 500 de oameni au fost ţinuţi captivi, în condiții inumane, într-un bazin golit de apă, păziți de militari înarmați.

Au ajuns acolo în urma haosului creat de protestele anti-comuniste și de asaltul asupra unei unități de miliție. Toți cei care erau la comandă le cereau subalternilor să nu tragă focuri de arme și, totuși, cineva apasă trăgaciul, ceea ce declanșează o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. 

Susținând că este de partea poporului, armata preia frâiele și încep să fie arestați tovarășii milițieni și securiști, dar și civili, toți sub acuzația de terorism. Pe foștii călăi, schimbarea de regim i-a transformat în victime...

Niciun vinovat

Scenariul filmului este semnat de Cecilia Ştefănescu şi Tudor Giurgiu, după o documentare pe o perioadă mai lungă de timp, în care regizorul spune că a citit ceea ce s-a scris despre evenimentele de atunci, dar a şi vorbit cu oameni direct implicaţi în vâltoarea acelor zile, fiecare cu propriul adevăr.

Captivant și tulburător, tocmai pentru că se bazează pe fapte reale, filmul este o necesară lecție de istorie. Mai cu seamă că, așa cum a spus regizorul, la finalul proiecției, vinovații nu au fost niciodată trași la răspundere. Și nici nu se știe cine a tras, de fapt...

„În 2010 dosarul s-a închis. Erau trei persoane urmărite – col. Dragomir, col. Moise şi cpt. Tobă – toţi trei, însă, au fost scoşi de sub urmărirea penală sau nu s-a început urmărirea penală, în fine, cazul s-a clasat pentru aceste persoane", a subliniat Tudor Giurgiu. 

În urma evenimentelor sângeroase din timpul Revoluției de la Sibiu, și-au pierdut viața 99 de persoane și alte aproape 300 au fost rănite.

În dialog cu orădenii

La finalul proiecţiei, alături de regizor, au urcat în aplauzele publicului pe scenă directoarea de producţie Smaranda Sterian, directorul de imagine Alex Sterian și actorii Alexandru Papadopol, Ştefan Iancu, Cătălin Herlo, Ionuţ Caras, Lali Gabor, Petre Ghimbăşan, Elvira Rîmbu şi Răzvan Vicoveanu – ultimii patru orădeni - şi au intrat în dialog cu spectatorii.

Primul care a cerut cuvântul a fost Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, care a spus că cercetările pe care le-a făcut în ultimele decenii l-au adus la concluzia că la Revoluția din ’89 a tras Securitatea, dar prin așa-numiții „rezistenți”, adică securiști anume antrenați să intervină în situația unei revolte anti-ceaușiste.

Bazându-se pe documentele citite și pe declarațiile luate de la cei implicați, Tudor Giurgiu a spus la rândul său că „toți au tras”, adică și Securitatea, și Miliția, și Armata.

La cererea orădenilor, echipa a mai dezvăluit amănunte despre greutățile întâmpinate la filmări, dar și amintiri personale din anii comunismului.

Tudor Giurgiu a mai spus că un compliment primit la Sarajevo, unde pelicula deja a fost premiată, a fost că povestea e atât de bine prezentată, încât spectatorii au senzația că nu urmăresc niște actori, ci oameni reali, care trec prin acele momente dramatice. Pe scenă, același lucru l-a spus și actrița Elvira Rîmbu, care acum a văzut filmul pentru întâia oară.


(În imagine, de la stânga la dreapta: Ştefan Iancu, Răzvan Vicoveanu, Tudor Giurgiu, Elvira Rîmbu, Alexandru Papadopol şi Petre Ghimbăşan)

Cinema Palace a zis pas!

La final, Giurgiu le-a dat orădenilor o veste proastă: din 6 octombire lungmetrajul va avea premiera în toate cinematografele din ţară, mai puţin în cel din Oradea.

Motivul? Conducerea Cinema Palace, singurul cinematograf din oraş, aflat în incinta Lotus Center, e "supărată" că TIFF Oradea nu organizează proiecţii şi în sălile ei.

"E foarte dureros pentru mine că, din toată ţara, singurul oraş care a refuzat este Oradea. Managerul acestui cinema e supărat pe echipa TIFF şi pe mine că nu mergem cu TIFF acolo. Am fost o dată, publicul pentru tipul acesta de evenimente vine mai degrabă la teatru şi la filarmonică. Nu ne-am simţit nici foarte bine primiţi, nici condiţiile nu au fost în regulă. Am încercat o dată, nu a mers. Poate că dacă o să încercăm la anul o să meargă, nu ştiu, dar n-am simţit nici o mare dorinţă din partea lor... E foarte neplăcut pentru noi... Neelegant şi lipsit de bun-simţ (n.r. din partea managerului)", a dezvăluit Tudor Giurgiu.

Așadar, dacă nu vor merge la cinematografe în alte orașe, orădenii nu vor avea ocazia să vadă filmul prea curând.

În schimb, TIFF Oradea continuă şi duminică cu proiecţii de filme în mai multe locaţii din oraş, cum ar fi Casablanca din 1942 a regizorului Michael Curtiz, cu Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman.

Regizorul Tudor Giurgiu a oferit și un scurt interviu BIHOREANULUI, despre cel mai recent film al său, dar și despre TIFF Oradea:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Tipic pt cem mai oras
Taranii din Oradea
Postat 02 Octombrie 2023, 05:58 de vasi13
Penibil
Fiecare incearca sa mai stoarca un ban din aceste poveste expusa in n+1 variante. Realitatea e ca Iliescu este inca liber dupa atatia ani, si probabil asa o sa moara.
Postat 01 Octombrie 2023, 15:58 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON