URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2023, 16:35

Trei comune din Zona Metropolitană Oradea vor avea rețele de gaz la finele anului viitor. Contractul de execuție a fost semnat (FOTO)

Trei comune din Zona Metropolitană Oradea vor avea rețele de gaz la finele anului viitor. Contractul de execuție a fost semnat (FOTO) Foto generic, Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 11 ani de la semnarea contractului de finanțare cu fonduri europene, primarii din Nojorid - Teodor Baba, Oșorhei - Ioan Gligor și Paleu - Somogyi Ludovic au semnat contractul pentru executarea lucrărilor de înființare a rețelelor de gaz în aceste trei comune cu asocierea de firme care a câștigat licitația organizată în acest scop, formată din Avi Prod SRL și SC Avril SRL.

Potrivit unei informări transmise de Consiliul Județean Bihor, unde a avut loc semnarea contractului, valoarea acestuia este de 68,011 milioane lei, fără TVA, iar durata este de 16 luni, din care 4 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție.

CJ Bihor a facilitat asocierea dintre cele trei comune, a asigurat o cofinanțare în valoare de 400.000 de euro pentru exproprieri în comuna Paleu și a acordat sprijin în realizarea documentațiilor și obținerea avizelor și autorizațiilor necesare.

„Acesta este un proiect foarte important pentru dezvoltarea celor trei comune și pentru nivelul de trai al cetățenilor”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.

Lungimea totală a rețelelor de gaz în cele trei comune va fi de 135,4 kilometri, din care în comuna Nojorid 31,2 km, în Oșorhei 54,1 km, iar în Paleu 50,1 km.

Finanțarea va fi asigurată cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 8: „Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale”, contractul de finanțare fiind semnat în iunie 2022.

Odată cu realizarea acestui proiect în Nojorid, Oșorhei și Paleu, precum și în Sânmartin prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, întreaga zonă metropolitană a municipiului Oradea va fi racordată la rețeaua de gaze naturale.

Pe de altă parte, în Bihor a mai câștigat finanțare europeană pentru înființarea de rețele de gaze naturale și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Bihor Sud, în care sunt asociate comunele Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș, contractul de finanțare, de peste 77 milioane lei, fiind semnat tot în vara anului trecut.

De asemenea, prin PNDI Anghel Saligny mai este finanțată realizarea de rețele de gaz, în Bihor, și în Aleșd, Aștileu, Tileagd, Ciumeghiu și Cociuba Mare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ma întreb PZD
De ce nu a făcut ceva de genul ???? Au fost la conducere dar nu se vede nimic.
Postat 26 Mai 2023, 16:11 de Sandu2100
Desigur va fi, dacă...
...pe cap de persoană vor plătii câteva zeci de mii de lei pentru 2m, 3m, 4m de țeavă să le intre și în case la aragaze, așa au făcut și în Oradea, ce fel de proiecte europene sunt astea? Au fost la semnat la câțiva localnici care vor beneficia gratuit această intervenție, iar pe restul care vor plătii dracu ia întrebat dacă vor gaz s-au nu, așa că unii din partide vor avea gratuit racordarea și intervenția, iar cei care nu sunt pe lista lor, vor plătii dacă vor gaz. Asta e un fel de ȘAH MAT PENTRU PROȘTI.
Postat 26 Mai 2023, 01:07 de Morometul
KP aka mama Omida
Păi daca o sa vina o firmă care produce si are nevoie de gaz, are nevoie de angajați, ii ia din zina si creste nivelul de trai.
Postat 25 Mai 2023, 21:17 de Sandu2100
Mare-i prostia și goliciunea de conținut la PNL Bihor.
"Acesta este un proiect foarte important pentru dezvoltarea celor trei comune și pentru nivelul de trai al cetățenilor”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor. Nicio legătură cu dezvoltarea și nivelul de trai. Comunele vor fi tot atât de dezvoltate ca până acum, doar amortismentele vor crește și valoarea contabilă a patrimoniului public. Iar nivelul de trai al locuitorilor nu se va ridica cu asta, din contră ... doar confortul individual va înregistra o potențială schimbare semnificativă. Mălan nici măcar nu realizează cât de grav încurcă termenii uni proiect de acest fel. El confundă rezultatele cu obiectivele și invers, respectiv fondul cu forma. Gazul pentru locuitori nu se introduce pentru "a dezvolta" locul la nivel comunitar, ci pentru "a crește standardul" locativ personal.
Postat 25 Mai 2023, 21:05 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON