URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2022, 13:09

8 comune din Bihor vor avea rețele de gaz pe bani europeni

8 comune din Bihor vor avea rețele de gaz pe bani europeni foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai bine de un an după ce din Bihor au fost depuse la Ministerul Fondurilor Europene 7 cereri de finanțare pentru înființarea în mai multe comune a unor rețele de gaz pe bani nerambursabili de la UE, două din aceste proiecte au fost aprobate în cea de-a doua sesiune de evaluare.

Prin cele două proiecte, în valoare de peste 155 milioane lei, vor fi racordate la gaz 8 comune din Bihor.

Lângă Oradea și între Beiuș-Ștei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat vineri că Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse - încă din decembrie 2020 - pentru „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale”, iar în urma acestei proceduri au fost selectate spre finanțare primele 15 proiecte cu cele mai mari punctaje, între 70,75 și 72,25 puncte.

Între „fruntașe” sunt chiar două proiecte din Bihor, care au obținut fiecare câte 72,25 puncte.

Unul dintre ele a fost depus de Asociația Zona Metropolitană Oradea și prevede înființarea de rețele de gaz în trei comune din vecinătatea municipiului reședință de județ, și anume Nojorid, Oșorhei și Paleu.

Așa cum BIHOREANUL a scris încă în luna februarie a anului trecut, când proiectele trebuiau deja evaluate, proiectul ZMO, în valoare de 78,312 milioane lei, prevede construirea a 135,43 kilometri de rețele de gaz în cele trei comune, precum și racordarea a 3.722 gospodării din acestea.

Celălalt proiect din Bihor care a obținut cel mai mare punctaj a fost depus de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Sud Bihor, constituită de comunele Rieni, Pietroasa, Buntești, Drăgănești și Lazuri de Beiuș. În valoare de 77,414 milioane lei, acest proiect prevede construirea a 114,86 kilometri de rețele, pentru 3.349 gospodării din cele cinci comune.

Restul, cu bani de la buget

Cele 15 proiecte câștigătoare anunțate vineri de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vizează înființarea unor rețele de gaz în 45 de localități, iar valoarea cumulată a lor este de 180 milioane euro.

Într-o primă sesiune, MIPE a mai selectat alte 10 proiecte din țară, pentru înființarea unor rețele de gaz în 18 localități, niciunul nefiind însă din Bihor.

Titularii proiectelor au trecut printr-o concurență dură, în cele două sesiuni concurând 243 proiecte, în valoare totală de 2,56 miliarde euro, care s-au „bătut” pe 235 milioane euro disponibile.

Conform MIPE, administrațiile locale ale căror proiecte nu au fost aprobate spre finanțare cu fonduri europene ar putea să încerce să-și înființeze rețele de gaz și cu fonduri din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

În această situație sunt, în Bihor, primăriile Sânmartin, Sânnicolau Român, Cociuba Mare, Ciumeghiu și Gepiu, precum și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Urban-Rural alcătuită de comunele Tileagd, Ţeţchea, Aştileu şi oraşul Aleşd.

Ajutor de la CJ

De precizat că evaluarea tuturor proiectelor depuse la Minister trebuia finalizată la începutul anului trecut, iar între timp Consiliul Județean Bihor a demarat un program anual pentru a ajuta administrațiile locale să-și înființeze rețele de gaz inclusiv pe cont propriu.

Până acum au beneficiat de ajutor din partea CJ Bihor, în valoare de câte 1 milion de lei, primăriile Sânnicolau Român, Ștei, Lunca și Tinca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Țeava se trage în Euro.
Ca să o și umple, tot liberalul va trebui să-și convertească indemnizația în forinți, la cât de deștepți sunt guvernanții care până și ambasada de la Moscova vor să o inactiveze.
Postat 05 Februarie 2022, 16:56 de KP
Țărane...
... trece si Oradea pe lista! Dupa 14 ani de jaf liberal am ajuns mai rau ca un sat....
Postat 05 Februarie 2022, 16:21 de pinonel
Gazul 'arde'... la buzunar
Avand in vedere preturile actuale la gaz, precum si viitoarele scumpiri, nu stiu cine isi va mai permite sa plateasca facturi de 1500-2000 lei pe luna. Ideea a fost buna, pana anul trecut. Dar cresterea necontrolata a preturilor, ii va face pe multi sa se gandeasca de 2 ori, inainte sa-si bage gazul. Ramane de vazut cate gospodarii se vor racorda...
Postat 05 Februarie 2022, 13:27 de SorinIoan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON