URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Ianuarie 2023, 15:02

„Tratamentul” gunoaielor din Bihor, în dezbatere publică. Cum vor autoritățile să diminueze cantitățile de deșeuri produse în județ

„Tratamentul” gunoaielor din Bihor, în dezbatere publică. Cum vor autoritățile să diminueze cantitățile de deșeuri produse în județ Prezentată ca o mare realizare în ultimele zile de mandat ale fostului președinte liberal al Consiliului Județean, Cornel Popa, stația n-a fost pusă în funcțiune până acum
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inaugurată în 2016, dar fără a fi pusă în funcțiune până acum, stația de tratare mecano-biologică (TMB) a deșeurilor bihorenilor ar putea începe să își demonstreze rostul.

Firma din Argeș care a câștigat administrarea ei, Girexim Universal SA, a solicitat eliberarea unei autorizații de mediu pentru funcționare, ocazie cu care Agenția pentru Protecția Mediului Bihor a anunțat organizarea unei dezbateri publice, la care cetățenii vor putea să-și dea cu părerea despre instalație.

Potrivit anunțului postat pe site-ul APM Bihor, dezbaterea publică va avea loc pe 10 februarie, de la ora 14, în sala Emil Racoviță, de la mansarda sediului instituției aflate pe Bulevardul Dacia nr. 25/A.

Bihorenii care au un punct de vedere în privința stației TMB îl pot transmite în scris până în ziua premergătoare întâlnirii, adică 9 februarie, la adresa de e-mail office@apmbh.anpm.ro.

La ce folosește stația TMB

Cuprinsă în sistemul de management integrat al deșeurilor din Bihor (SMID), stația TMB are scopul de a reduce cantitatea de deșeuri menajere care ajung pe haldă, adică nu sunt reciclate sau valorificate într-o altă formă.

Instalația achiziționată pe bani europeni și montată de Consiliul Județean Bihor pe un teren din Episcopia, în vecinătatea depozitului județean de deșeuri administrat de firma Eco Bihor va prelua anual 60.000 tone de deșeuri reziduale (aruncate de orădeni sau bihoreni în pubelele de culoare neagră). Gunoaiele vor fi sortate, pentru a se scoate din ele resturile care pot fi reciclate, iar apoi deshidratate și maturate, până când se transformă într-un fel de compost industrial.

Conform raportului depus de Girexim Universal la APM Bihor, odată cu solicitarea de a se elibera autorizația de funcționare, din 60.000 tone de deșeuri vor rezulta anual circa 25.500 tone de produs final (fracție umedă), ceea ce înseamnă o reducere de 60%, compusă din deșeurile uscate (reciclabile), cele de metal și apa evaporată.

Așadar, stația TMB ar putea reduce semnificativ poluarea generată de halda de deșeuri. Cu cât ajung mai puține gunoaie la groapă, cu atât „muntele” crește mai încet...

Război pe gunoaie

Chiar dacă nu a funcționat până acum nici măcar o zi, stația TMB este prilej de bătăi de cap pentru ADI Ecolect, asociația care gestionează salubritatea din Bihor.

Așa cum BIHOREANUL a scris, contractarea unui administrator pentru această instalație s-a dovedit complicată, abia a treia licitație finalizându-se cu un câștigător. Cu toate acestea, rezultatul final este contestat de firmele Eco Bihor și AVE, a căror asociere a concurat pentru administrarea TMB și a făcut inclusiv un denunț la DNA Oradea, acuzând Girexim Universal a câștigat „murdar”!

Concret, cele două firme membre în grupul maghiar Keviep au reclamat că firma argeșeană a prezentat informații false privind experiența ei în domeniu și a promis rezultate care, în parametrii actuali ai instalației TMB Oradea, nu pot fi atinse. Rămâne de văzut ce vor crede despre acest subiect specialiștii de mediu ai APM Bihor...

Citește raportul depus de Girexim Universal la APM Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ha?
Și "cum vor autoritățile să diminueze cantitățile de deșeuri produse în județ"???? Nu scrie nimic despre asta!!!!!
Postat 18 Ianuarie 2023, 01:30 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON