URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2023, 15:02

„Tratamentul” gunoaielor din Bihor, în dezbatere publică. Cum vor autoritățile să diminueze cantitățile de deșeuri produse în județ

„Tratamentul” gunoaielor din Bihor, în dezbatere publică. Cum vor autoritățile să diminueze cantitățile de deșeuri produse în județ Prezentată ca o mare realizare în ultimele zile de mandat ale fostului președinte liberal al Consiliului Județean, Cornel Popa, stația n-a fost pusă în funcțiune până acum
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inaugurată în 2016, dar fără a fi pusă în funcțiune până acum, stația de tratare mecano-biologică (TMB) a deșeurilor bihorenilor ar putea începe să își demonstreze rostul.

Firma din Argeș care a câștigat administrarea ei, Girexim Universal SA, a solicitat eliberarea unei autorizații de mediu pentru funcționare, ocazie cu care Agenția pentru Protecția Mediului Bihor a anunțat organizarea unei dezbateri publice, la care cetățenii vor putea să-și dea cu părerea despre instalație.

Potrivit anunțului postat pe site-ul APM Bihor, dezbaterea publică va avea loc pe 10 februarie, de la ora 14, în sala Emil Racoviță, de la mansarda sediului instituției aflate pe Bulevardul Dacia nr. 25/A.

Bihorenii care au un punct de vedere în privința stației TMB îl pot transmite în scris până în ziua premergătoare întâlnirii, adică 9 februarie, la adresa de e-mail office@apmbh.anpm.ro.

La ce folosește stația TMB

Cuprinsă în sistemul de management integrat al deșeurilor din Bihor (SMID), stația TMB are scopul de a reduce cantitatea de deșeuri menajere care ajung pe haldă, adică nu sunt reciclate sau valorificate într-o altă formă.

Instalația achiziționată pe bani europeni și montată de Consiliul Județean Bihor pe un teren din Episcopia, în vecinătatea depozitului județean de deșeuri administrat de firma Eco Bihor va prelua anual 60.000 tone de deșeuri reziduale (aruncate de orădeni sau bihoreni în pubelele de culoare neagră). Gunoaiele vor fi sortate, pentru a se scoate din ele resturile care pot fi reciclate, iar apoi deshidratate și maturate, până când se transformă într-un fel de compost industrial.

Conform raportului depus de Girexim Universal la APM Bihor, odată cu solicitarea de a se elibera autorizația de funcționare, din 60.000 tone de deșeuri vor rezulta anual circa 25.500 tone de produs final (fracție umedă), ceea ce înseamnă o reducere de 60%, compusă din deșeurile uscate (reciclabile), cele de metal și apa evaporată.

Așadar, stația TMB ar putea reduce semnificativ poluarea generată de halda de deșeuri. Cu cât ajung mai puține gunoaie la groapă, cu atât „muntele” crește mai încet...

Război pe gunoaie

Chiar dacă nu a funcționat până acum nici măcar o zi, stația TMB este prilej de bătăi de cap pentru ADI Ecolect, asociația care gestionează salubritatea din Bihor.

Așa cum BIHOREANUL a scris, contractarea unui administrator pentru această instalație s-a dovedit complicată, abia a treia licitație finalizându-se cu un câștigător. Cu toate acestea, rezultatul final este contestat de firmele Eco Bihor și AVE, a căror asociere a concurat pentru administrarea TMB și a făcut inclusiv un denunț la DNA Oradea, acuzând Girexim Universal a câștigat „murdar”!

Concret, cele două firme membre în grupul maghiar Keviep au reclamat că firma argeșeană a prezentat informații false privind experiența ei în domeniu și a promis rezultate care, în parametrii actuali ai instalației TMB Oradea, nu pot fi atinse. Rămâne de văzut ce vor crede despre acest subiect specialiștii de mediu ai APM Bihor...

Citește raportul depus de Girexim Universal la APM Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ha?
Și "cum vor autoritățile să diminueze cantitățile de deșeuri produse în județ"???? Nu scrie nimic despre asta!!!!!
Postat 18 Ianuarie 2023, 01:30 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON