Inaugurată cu fast în 2016, dar fără a fi pusă în funcțiune până acum, stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor (TMB), unde ar trebui „topite” gunoaiele bihorenilor, ar urma să intre în funcțiune anul viitor. Dacă nu cumva o „suspendă” procurorii DNA!
Firma Eco Bihor, care administrează depozitul județean de deșeuri, acuză că Girexim Universal SA, care a câștigat licitația de operare a stației TMB, s-a folosit de acte false și, de fapt, nu are cum să își îndeplinească obiectivele asumate în Bihor.
Aparent o ceartă între două firme, scandalul are o miză relevantă și pentru bihoreni: dacă funcționează cum trebuie, stația TMB le poate reduce costurile din salubritate și, mai ales, poluarea. Dacă nu, le va aduce noi belele...
Stație anti-poluare
Construită pe bani europeni la marginea cartierului Episcopia, dincolo de groapa de gunoi a județului, stația TMB a reușit „performanța” de a nu funcționa nici măcar o zi. Cuprinsă în mega-proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor” (SMID), instalația ar trebui să reducă poluarea generată de gunoaiele reziduale, care nu pot fi reciclate.
În stație ar trebui să ajungă anual 60.000 tone de deșeuri reziduale (cam 40% din cantitatea totală generată în județ) și, prin sortare și maturare, să rezulte un compost industrial, care să fie folosit, de pildă, la închiderea celulelor cu deșeuri de la groapa de gunoi. Calculele de pe hârtie arată că din cele 60.000 de tone se vor extrage resturile din plastic sau alte materiale reciclabile, iar ce rămâne va intra în descompunere, pentru a deveni compost. Conform estimărilor, doar 20% din cantitatea totală va mai ajunge la haldă, ceea ce pentru bihoreni este o veste bună, însemnând că muntele urât mirositor de la marginea Oradiei nu va crește atât de accelerat.
Prezentată ca o mare realizare în ultimele zile de mandat ale fostului președinte liberal al Consiliului Județean, Cornel Popa, stația n-a fost pusă în funcțiune până acum pentru că ADI Ecolect, asociația care gestionează salubritatea din județ, nu i-a găsit administrator.
Problemă după problemă
Abia la a treia licitație, finalizată în vară, TMB și-a găsit un „naș” pentru următorii 8 ani - firma Girexim Universal SA, administratoarea depozitului de deșeuri din Argeș, patronată de controversatul om de afaceri Gheorghe Vasâi (foto), considerat unul dintre baronii din județul său. El este judecat pentru corupție într-un dosar în care protagonist este și fostul primar din Pitești, Tudor Pentiuc, în primă instanță afaceristul încasând 6 ani de închisoare.
Chiar și așa, Ecolect n-a putut să predea cheile instalației, pentru că între timp a constatat că multe dintre aparatele TMB nu mai funcționează! În anii în care a fost abandonată, stația a adunat mai multe defecțiuni, iar reparațiile, care au costat Ecolect aproape 100.000 euro, au fost finalizate abia recent.
Prilej cu care a ieșit la iveală o altă hibă: autorizația de mediu a instalației a expirat anul trecut! Înainte de a se apuca de treabă, deci, Girexim Universal trebuie să obțină o nouă autorizație pentru TMB, ceea ce ar putea dura încă două luni.
Parteneri la cuțite
Până când să pornească stația, Ecolect ar putea avea noi bătăi de cap. BIHOREANUL a aflat că, între timp, firmele Eco Bihor (administratoarea depozitului județean de deșeuri) și AVE (operator de salubritate în 4 zone din județ), ambele membre ale grupului maghiar Keviep, au denunțat Girexim la DNA Oradea fiindcă a câștigat „murdar” licitația de operare!
Sesizarea este cu atât mai surprinzătoare cu cât în Argeș cele trei firme sunt partenere, acolo operând împreună depozitul de deșeuri încă din 2012. „S-au asociat când s-a lansat licitația pentru depozitul din Argeș, iar Girexim era o firmă fără experiență și avea nevoie de parteneri care au mai operat un depozit”, explică o sursă a BIHOREANULUI, care cunoaște războiul dintre „magnații” deșeurilor. Eco Bihor și AVE n-au avut, de fapt, niciodată angajați în Argeș, ci doar au asigurat „know-how-ul”.
Recent, relația dintre parteneri s-a stricat, dovadă și un proces pe care bihorenii l-au intentat argeșenilor, pentru că nu și-au primit banii aferenți afacerilor din ultimii 4 ani. Devenită între timp o companie puternică, cu o cifră de afaceri anuală de peste 66 milioane lei, Girexim și-ar fi pus în cap să-și anihileze partenerii din Bihor, motiv pentru care a și participat la licitația pentru operarea stației TMB. „Cel mai probabil, peste doi ani, când expiră contractul Eco Bihor pentru depozitul județean, Girexim va licita și acolo, ca să devină singura firmă care gestionează gunoaiele colectate în Bihor”, mai spune sursa.
Bătător la ochi
Plângerea pe care Eco Bihor și AVE au făcut-o la DNA Oradea vizează infracțiuni de fals în documente și uz de fals. Concret, susțin că Girexim Universal a câștigat licitația cu punctaj maxim lăudându-se cu rezultate false.
Argeșenii ar fi pretins că, în faza de maturare, un procedeu specific TMB, vor reduce deșeurile cu 33%, ceea ce, susțin specialiștii, este imposibil. „La licitație au fost trei firme: RER Vest, care a înaintat un procent de pierdere la maturare de 4%, Eco Bihor cu 5% și Girexim Universal cu 33%. Nu există firme în România care să aibă asemenea rezultate, toate se învârt pe la 5%”, explică sursa BIHOREANULUI.
Mai mult, chiar în autorizația de mediu a stației se prevede că instalația este capabilă să reducă, la maturare, doar 2,5% din gunoaie, ceea ce înseamnă că Girexim ar fi găsit soluția miraculoasă să multiplice acest rezultat de 13 ori!
Procentul mare a atras atenția și comisiei de evaluare a ofertelor depuse la licitație, care a cerut Girexim lămuriri, dar abia la a treia solicitare a primit și un răspuns, constând în două recomandări, una de la ADI Servsal Argeș, asociația care gestionează salubritatea din Argeș, și alta de la Consiliul Județean Caraș-Severin, ambele garantând că Girexim a obținut aceleași rezultate în județele lor.
Acuzații de fals
Cu aceste adrese în mână, Ecolect a atribuit operarea TMB către Girexim, dar convingerea competitorilor de la Keviep este că ambele recomandări conțin date false.
De pildă, despre cea din Argeș au arătat, în denunțul făcut la DNA, că se pretinde un bilanț al rezultatelor de maturare obținute de Girexim între anii 2018 și 2021, or stația de tratare a deșeurilor din acest județ a primit autorizația de mediu abia în martie 2021. Așadar, Girexim nu avea cum să matureze deșeurile și să le reducă masa cu o treime în anii anteriori!
Suspiciunile de corupție se bazează și pe faptul că președintele Servsal Argeș, semnatarul recomandării, este Gabriel Moiceanu (foto), frate cu șeful stației administrate de Girexim, Gheorghe Moiceanu. Ca și cum coincidențele n-ar fi fost destule, prin propria-i firmă, Valmi Regata SRL, Gabriel Moiceanu a fost consultantul Ecolect Bihor la realizarea caietelor de sarcini pentru licitațiile din salubritatea bihoreană! „Gabriel Moiceanu a știut cum sunt gândite caietele de sarcini, iar firma unde fratele lui este șef a câștigat licitația cu ajutorul lui direct. Este cam suspect”, explică specialistul.
Banii vorbesc
Toate aceste argumente, Eco Bihor și AVE le-au prezentat Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor și la Curtea de Apel Oradea, unde a atacat, fără succes, licitația câștigată de Girexim. Atât CNSC, cât și judecătorii au stabilit că adresele celor două autorități trebuie luate de bune, așa că singura speranță le mai rămâne la procurorii DNA...
Ce mână „fiicele” Keviep să țină cu dinții de această luptă? Miza sunt banii și viitorul companiilor. Gunoaiele pe care operatorii de salubritate le vor duce la stația TMB înseamnă venituri mai mici pentru Eco Bihor, care în prezent încasează bani pentru fiecare tonă de deșeuri care intră pe poarta haldei. „Estimativ, Eco Bihor va pierde 1 milion de lei anual, doar prin funcționarea TMB. Era logic să-și dorească să fie ea administratoarea stației, ca să nu piardă acești bani”, lămurește specialistul consultat de BIHOREANUL.
„Nu ne amestecăm”
Contactat de BIHOREANUL, directorul Eco Bihor, Pásztai Zoltán, n-a vrut să facă niciun fel de precizări pe seama plângerii de la DNA, spunând doar că așteaptă rezultatele procurorilor. Reprezentanţii Girexim, firmă care nu are un punct de lucru în Bihor, nu au dat curs solicitării scrise a ziarului de a lămuri cum vor reduce deșeurile cu o treime.
„Girexim trebuie să își atingă obiectivele asumate. Nu ne amestecăm în demersurile pe care celelalte două firme le fac, dar este clar, comisia de licitație nu putea să cenzureze documentele emise oficial”, spune președintele Ecolect, Mircea Mălan (foto), referindu-se la cele două adrese emise de autoritățile din Argeș și Caraș.
De ce se teme Mălan cel mai tare este că tot acest scandal va întârzia și mai mult punerea în funcțiune a stației TMB. Întârzieri de pe urma cărora bihorenii vor pierde cel mai mult...
CINE CÂȘTIGĂ?
La TMB e mai ieftin
Construită cu o capacitate de 60.000 tone anual, stația TMB trebuie să primească deșeurile reziduale, adică cea mai scumpă fracție, care în prezent se depozitează la halda din Episcopia. Dacă instalația va intra în funcțiune, primăriile care vor „devia” gunoaie spre TMB vor fi mai aproape de îndeplinirea țintelor de reducere a cantităților de deșeuri abandonate, implicit vor plăti mai puține penalități către Fondul de Mediu.
În plus, pentru deșeurile pe care le vor preda la TMB, operatorii de salubritate vor plăti circa 12 euro/tonă, nu 20 euro, cât plătesc în prezent la Eco Bihor. Așadar, dacă ar lucra în interesul cetățenilor, autoritățile și-ar da concursul să facă stația să funcționeze brici, pentru ca gunoaiele să coste cât mai puțin...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.