URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iunie 2023, 13:30

Tram-EM Oradea: Vatmani din 25 de orașe europene joacă popice și biliard cu tramvaie în Piața Unirii (FOTO/VIDEO)

Campionatul European al Vatmanilor se desfășoară sâmbătă în centrul Oradiei, competiția care adună 25 de echipe din tot atâtea mari orașe europene, cum ar fi Berlin, Barcelona, Viena, Praga și Oslo, fiind găzduită în premieră de un oraș din România. Competitorii trebuie să fie rapizi și preciși, în probe ca biliard și bowling cu tramvaie. 

Vatmani la întrecere

În Piața Unirii a fost amenajată o scenă, o zonă pentru copii și au fost duse mai multe food truck-uri, astfel ca Tram-EM Oradea să aibă atmosfera unui festival. După prezentarea concurenților, campionatul a început la ora 11, zona de concurs fiind delimitată între Primărie și Vulturul Negru. Acolo s-au adunat și mai mulți orădeni, și mai mulți susținători din străinătate. 

A pornit prima în luptă echipa gazdelor, formată din vatmanii OTL Károly Éva și Leonte Onița (foto), care au spus că nu au emoții fiindcă au o experiență mare la cârma tramvaielor. 

Ei, la fel ca și ceilalți concurenți, au trebuit să treacă de șase probe, schimbând două tramvaie. Cu tramvaiul Astra, echipele au trebuit să frâneze la punct fix după atingerea unei viteze de 25 km/h și să împingă un tac de biliard astfel încât bila să „aterizeze” într-o zonă inscripționată cu cât mai multe puncte pe masa de biliard.

Unul dintre vatmani a trebuit apoi să stingă un mic incendiu, în timp ce celălalt așeza un manechin cât mai aproape de linia de tramvai, dar totuși nu prea aproape. Asta deoarece, conducând de data aceasta un tramvai Siemens, colegul sau colega sa de echipă a trebuit să conducă cu grijă pe lângă acesta, fără să-l atingă.

Cea de-a cincea probă a Campionatului European al Vatmanilor este oprirea cu ușa a treia în dreptul unui banner cu mai multe puncte. Victor Mihalcea, unul dintre prezentatorii evenimentului, a subliniat că această probă este și ea dificilă, căci tramvaiele nu au nici camere montate pe ele și nici oglinzi retrovizoare. 

În fine, proba ce se anunța cea mai spectaculoasă este cea a popicelor cu tramvaie. O bilă imensă a fost amplasată pe șine alături de șase popice gonflabile de mari dimensiuni.

Dat fiind că spațiul în care tramvaiele pot prinde viteză este scurt și că tramvaiele nu au voie să atingă popicele în sine, ci doar mingea, această probă s-a dovedit a fi dificilă pentru echipele sosite din mai toată Europa. Drept dovadă, puțini dintre concurenți au reușit să doboare mai mult de 3 popice în prima jumătate a concursului. 

Până la ora 13 au concurat într-o primă manșă toate echipele înscrise: Barcelona, Basel, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Debreţin, Dresda, Dublin, Florenţa, Gothenburg, Hanovra, Kosice, Kyiv, Leipzig, Málaga, Oslo, Oradea, Praga, Nürnberg, Rotterdam, Stockholm, Szeged, Viena, Varşovia şi Zagreb.

Echipa Oradiei s-a descurcat bine, terminând pe locul al patrulea în clasamentul provizoriu, după Zagreb, Viena și Praga. În prima jumătate a competiție Tram-EM, din partea orașului gazdă a concurat Leonte Onița, în timp ce colega lui Károly Éva l-a asistat. În cea de-a doua jumătate, colegii de echipă vor inversa rolurile. La fel se va întâmpla și în cazul celorlalți competitori. 

Tram-EM se reia de la ora 14, iar echipele vor parcurge aceleași probe. Cei care nu ajung în Piața Unirii pot urmări live concursul pe contul de Youtube al Tram-EM.

Sâmbătă, de la ora 21, în Piața Unirii va avea loc un concert Irina Rimes, în încheierea primei ediții a Campionatului European al Vatmanilor care se ține în România. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON