URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 29 IULIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când cu Pasajul Magheru, s-a constatat că cei care vin de pe Ady Endre, trec prin centru pe Iosif Vulcan, ajung în Piaţa Libertăţii şi nu mai pot intra în pasaj, ci trebuie să facă obligatoriu dreapta, pe podul Dacia. Acesta este şi motivul pentru care strada Andrei Şaguna, de lângă Parchet, a devenit cu două sensuri. Acum, primarul Florin Birta propune ca aici să se dea mai multă atenţie pietonilor şi bicicliştilor, ceea ce înseamnă, practic, că traficul ar avea loc în principal prin Piaţa Libertăţii.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Sub conducerea lui Ilie Bolojan, căruia mai-marii partidului îi laudă performanţele obţinute ca primar al Oradiei şi, mai nou, ca preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, organizaţia PNL va fi cea mai numeroasă la Congresul partidului din 25 septembrie. În ciuda ofertelor şi promisiunilor pe care precis i le-au făcut, Bolojan s-a ferit să-şi declare sprijinul pentru unul dintre cei doi candidaţi la şefie, premierul Florin Cîţu şi actualul deţinător al funcţiei, Ludovic Orban.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când am văzut ştirea cu elicopterul aterizat forţat în Bucureşti, am ştiut că va urma o avalanşă de glume pe subiect. Accesul rapid la informaţie, obligaţia de a avea o părere despre orice şi uşurinţa de exprimare individuală în spaţiul public au făcut ca elicopterul acela ghinionist să plonjeze direct într-o mare de glume şi miştouri. O să ziceţi că nu doar noi am fost, că şi Ambasada Suediei a comis-o. Staţi liniştiţi, şi acolo e tot un om la butoane, poate chiar românaş de-al nostru.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Zborurile externe au fost reluate pe Aeroportul din Oradea. Ce părere aveţi despre destinaţiile operate de Ryanair (Milano, Bologna, Londra, Dusseldorf)?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
După 2 ani în care nu s-au organizat concursuri de admitere în magistratură, recent situaţia a fost deblocată şi se aşteaptă anunţurile oficiale pentru reluarea acestora. În concret, în urmă cu aproximativ 2 ani, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legale care reglementau concursurile de intrare în magistratură, pe motiv că toate condiţiile de accedere erau prevăzute în regulamentele Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu în lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
26 Noiembrie 2012, 16:39

Top Chef de Oradea: Ionuţ Lupu găteşte pentru marele premiu de 50.000 de euro (FOTO)

Top Chef de Oradea: Ionuţ Lupu găteşte pentru marele premiu de 50.000 de euro (FOTO) CHEF-UL INVENTIV. Aflat la o probă alături de ceilalţi concurenţi ai Top Chef în satul Viscri (Braşov), chef Ionuţ Lupu (dreapta) i-a impresionat pe juraţi când le-a spus că, pentru a da aromă porumbelului gătit cu mix de ciuperci de pădure şi sos de trufe, l-a afumat pe pământ, cu ajutorul unor surcele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În bucătărie totul e "din ochi, din gust şi din imaginaţie, nu merge după gramaje". Asta spune bucătarul şef Ionuţ Lupu, concurent la emisiunea Top Chef de la Antena 1 din partea restaurantului Graf din Oradea.

Chiar dacă este timid din fire şi are doar o diplomă de şcoală profesională de bucătari, Ionuţ a devenit unul dintre preferaţii juriului extrem de exigent, şi asta datorită experienţei căpătate alături de un maestru argentinian distins cu două stele Michelin şi imaginaţiei sale, care-l provoacă să facă din fiecare farfurie un "tablou".

Arta bucatelor

De mic, braşoveanul Ionuţ Lupu, acum în vârstă de 31 de ani, avea o pasiune neobişnuită pentru un băiat: cocheta cu joaca în bucătărie. "Mama face nişte prăjituri foarte bune, aşa că şi mie îmi plăcea să-o surprind cu câte o prăjitură pe când se întorcea acasă", povesteşte tânărul. Drept urmare, i s-a părut natural să se înscrie la specializarea bucătari a Liceului Economic din Braşov, unde a învăţat bazele în gastronomie.

Fiind un tip harnic, după ce a absolvit, la doar 18 ani, şi-a găsit repede un loc de muncă. "Am început ca ajutor la un restaurant micuţ din Braşov, dar după două săptămâni m-au pus bucătar", îşi aminteşte Ionuţ. De atunci a lucrat fără pauză, ba în Bran, ba în Braşov, unde a ajuns şef de tură la un restaurant cunoscut în zonă, Prato. În primăvara lui 2011, un coleg i-a propus să vină în teste la Restaurant & Delicatessen Graf, unul dintre cele mai selecte din Oradea. Dovedindu-şi abilităţile, a şi rămas aici...

20 Nicolas Delgado.jpg"Antrenat" de maestru

Norocul a făcut ca în acea perioadă chef la Graf să fie argentinianul Nicolas Delgado (foto), care de-a lungul timpului a primit două stele Michelin, cele mai înalte distincţii oferite bucătarilor la nivel mondial. Membru al Academiei Culinare Franceze, chef Delgado l-a luat sub aripa lui pe tânărul braşovean şi l-a făcut sous-chef (bucătar-şef adjunct), lucrând împreună timp de 7 luni.

"În România nu există o cultură gastronomică. Chef Nicolas are o altă mentalitate, face dintr-un fel de mâncare banal ceva extraordinar. Am furat de la el nişte trucuri, dar mai ales modul de a gândi preparatele", spune Ionuţ. După plecarea argentinianului, în decembrie 2011, braşoveanul a fost promovat ca chef, iar de atunci coordonează o echipă de 12 persoane în bucătăria Graf. Dintre aceştia, 8 sunt bucătari. "Ionuţ este un băiat timid şi nu ştiam dacă se va putea impune, dar se descurcă foarte bine", îl laudă Mioara Portelechi, proprietara restaurantului.

Lucrând într-un local de tip gourmet, adică de mare calitate gastronomică, Ionuţ ştie că fiecare preparat trebuie să impresioneze. "Farfuria trebuie să arate impecabil, dar şi gustul să fie la fel. La fiecare reţetă facem o poză şi o punem în meniu. Aşa trebuie să fie servită şi pe masa clientului", spune Ionuţ, bucuros că are ocazia să-şi dezvolte mereu abilităţile, mai ales că meniul de la Graf se schimbă parţial în fiecare sezon.

"Şeful" mâncărurilor

Chef Ionuţ crede că românii sunt obişnuiţi cu porc şi pui, dar ar fi deschişi să încerce şi altceva, dacă ar avea şi bani pentru asta. "La Graf se cere foarte mult pulpă de raţă, muşchi de vită argentiniană, dar şi foie gras", spune bucătarul, căruia îi place ca mereu să inventeze câte ceva, bazându-se pe cele aflate din cărţi de specialitate, dar nerespectând niciodată reţeta. "Totul se face din ochi şi din gust, nu după gramaj. Mai puţin la preparatele de patiserie, acolo e invers", zice chef-ul.

Considerându-se un norocos, mai ales în ce priveşte cariera, Ionuţ a acceptat provocarea de a participa la primul sezon al emisiunii Top Chef România, difuzate în fiecare luni, de la ora 20.30, la Antena 1, şi unde au fost selectaţi să concureze 24 de bucătari profesionişti din ţară. Deşi recunoaşte că este un tip timid, el a dovedit în timpul show-ul că în bucătărie reuşeşte să treacă peste asta, în încercarea de a-i impresiona pe trei specialişti ai bucătăriei (Joseph Hadad, Nicolai Tand şi Tudor Constantinescu) care îl jurizează. Încă de la prima ediţie, specialitatea gătită de Ionuţ - antricot de vită cu spumă de ţelină şi sos de fructe de pădure - a fost aleasă printre cele mai bune.

Chiar dacă îşi doreşte să câştige marele premiu, adică 50.000 de euro şi un stagiu de pregătire la un restaurant cu stele Michelin din Franţa, Ionuţ spune că tot s-ar întoarce la Oradea. Nu de alta, dar ar vrea să-şi folosească imaginaţia pentru a da gust şi aromă mâncărurilor de acasă. Deci, poftă bună!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bravo IONUT ! Forza GRAF !
Sunteti cei mai buni, bravo Chef Ionut Lupu, felicitari GRAF !!!
Postat 27 Noiembrie 2012, 13:59 de CALIN
Bravo Ionut
Bravo Ionut, nu conteaza de unde ai ajuns in Oradea , ma bucur ca avem in restaurantul Oradean un asemenea bucatar :-) Am fost sa mananc la voi ,am fost si la deschiderea restaurantului , este perfect!
Postat 27 Noiembrie 2012, 08:19 de Sebastian
BRAVOS!
felicitari pentru tot ce ai realizat pana acum si succes strasnic in continuare! bihorul e reprezentat de un brasovean :) inca o data, BRAVOS!
Postat 26 Noiembrie 2012, 20:41 de mosubibe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1624 RON
  • 1 EUR = 4.9197 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON