URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Mai 2024, 16:18

Toaleta nu e coș de gunoi! CAO cheltuie peste un sfert de milion de euro pe an pentru decolmatarea canalizării menajere din Oradea (FOTO / VIDEO)

Compania de Apă Oradea cheltuie peste un sfert de milion de euro pe an pentru decolmatarea canalizării menajere din municipiu.

„60 de intervenții majore pe an”

Conductele de canalizare menajeră din municipiu, administrate de CAO, sunt înfundate frecvent de scutece, șervețele umede și alte materiale aruncate de orădeni în toaletă. Intervențiile pentru eliberarea conductelor, care riscă apoi să refuleze în stradă sau, mai rău, în apartamentele orădenilor, sunt costisitoare și complicate.

„Anual, echipele de intervenție ale CAO sunt nevoite să efectueze aproximativ 60 de intervenții majore pentru desfundarea canalizării. Fiecare astfel de intervenție are un cost estimativ de 4.000 euro, ceea ce se traduce în cheltuieli totale de aproximativ 240.000 euro pe an”, a transmis marți Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, la această sumă se adaugă alte 300 de intervenții mai mici, pe an, în valoare de circa 1.000 euro fiecare, ceea ce ridică cheltuielile cu decolmatarea canalizării orădene la circa 270.000 euro anual. Ceea ce este enorm...

Cartierele aglomerate, căminele studențești, spitalele...

Zonele cele mai problematice, unde conductele sunt cel mai des colmatate de diferite obiecte aruncate de orădeni în toaletă, sunt cele aglomerate.

„Cel mai des întâmpinăm probleme pe conductele care vin de la cartierele de blocuri cum ar fi Rogerius, cu ceea ce vine de la căminele studențești și de la spitale”, a declarat BIHOREANULUI directorul CAO, Lucian Chindlea.

Cea mai recentă intervenție de acest gen a avut loc săptămâna trecută în Parcul Bălcescu, într-un cămin de vizitare, în care se deversează apele menajere provenite din zona de case din proximitatea străzii Horea. Aici se mai adună deversările menajere ale cartierului de blocuri din strada Ceyrat, ale căminelor studențești din strada Universității și altele.

„Intervenția a durat aproape trei zile. S-a lucrat în schimburi, inclusiv noaptea, ceea ce înseamnă ore suplimentare, consum de motorină de 100 litri pe oră pentru funcționarea vidanjei și altele, ceea ce ridică cheltuielile la peste 4.000 euro, fără să luăm în calcul costurile cu înlocuirea pompelor”, a explicat Chindlea.

De menționat că numai o astfel de pompă costă undeva la 8.000 euro, iar colmatarea ei frecventă îi scurtează durata de funcționare.

Cu masca pe figură

Angajații CAO implicați în intervenția de săptămâna trecută, a treia, în același loc, în ultimele luni, au lucrat în condiții deosebite.

„Având în vedere complexitatea operațiunii, a fost necesară intervenția umană, nu s-a putut lucra direct cu vidanja. Oamenii au fost coborâți cu scripeți într-un cămin adânc de 7 metri, s-a lucrat cu costume de protecție și cu mască de gaze”, a povestit directorul Lucian Chindlea.

Condițiile dificile ale intervenției au impus lucrul pe reprize. „S-a lucrat în schimburi. Până ce un om era coborât în canal, următorul se echipa și imediat ce ieșea îi lua locul, fiindcă acolo se adună toate gazele din canalizare și, cu toată masca de protecție, nu reziști mai mult de 15 minute”, a explicat directorul CAO.

„Toaleta nu e coș de gunoi!”

Reprezentanții municipalității atrag atenția că aceste eforturi ar fi putut fi evitate dacă orădenii ar fi fost mai atenți cu obiectele pe care le aruncă în toaletă.

Pentru a evita astfel de probleme pe viitor, Primăria Oradea a anunțat că va demara și o campanie de informare și conștientizare, menită să educe cetățenii cu privire la utilizarea adecvată a sistemului de canalizare.

Campania va presupune inclusiv aplicarea de afișe informative în zonele cele mai afectate de colmatarea canalizării.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Apa - kanal Oradea
Canalizarea infundata e partea cea mai trista din viata de instalator. Pe vremuri, un intelept de la ABA, a postulat teorema ca resursele de apa sunt on scadere si pretul apei e prea mic. Alti intelepti au reusit sa duca pretul apei la 10lei/mc . 7apa+3kanalul. Oamenii si-au exercitat dreptul de a alege si au ales non-consumul. Apa calda, daca vrei sa speli niste vase sau sa faci un dus, vine călâie. Pina vine apa calda, ti-ai terminat treaba. Nu trebuie sa-ti para rau, ai adus apa pentru un vecin, mai norocos. Vorba betivilor profesionisti: decit sa-ti para rau, mai bine sa-ti fie rau. Si ne este, caci mc de apa calda la termoficare e 30lei. Prin urmare, am decretat in arealul meu de competenta, baie/dus succesiv si spalatul vaselor cu apa rece. Ca la tv, detergentul minune versus ALT detergent. Salvam planeta. Totusi, nu e exagerat ca pentru 2-300 ml de urina sa aruncam la CAO 7-8 litri de apa curata, potabila, clorinata. Solutii sunt, pina sa ne bage repartitoarele pe git, am putea reinventa latrinele cu compost. La bloc, in Oradea Mare. Ar fi o noua reusita a echipei cistigatoare. De citit pe buda: [ https://clivusmultrum.com/ ]
Postat 29 Mai 2024, 20:22 de excalibur
CAO -CACAO
După terminarea lucrărilor de schimbare a canalizării din zona Horea care au durat aproape 2 ani, fiecare gură de canalizare emană un puternic miros de rahat. Aceste emanații pestilențiale au început cam din luna noiembrie(imediat după terminarea lucrărilor), însă de când a venit căldura sunt de nesuportat. Asta din cauză că s-a lucrat cu zilieri care habar nu aveau ce trebuie să facă(se întrebau unii pe alții ce au de făcut). Acum, surpriză, CAO comandă articole în toată presa orădeană învinovățind cetățenii de înfundarea canalizării. SA VA FIE RUȘINE! DUPĂ CE AȚT FĂCUT DE RAHAT TOATE LUCRĂRILE MAI AVEȚI TUPEUL SĂ DAȚI VINA PE CETĂȚENI SĂ IEȘIȚI VOI BASMA CURATĂ ÎN CAZUL ÎN CARE APAR RECLAMAȚII LEGATE DE ÎNFUNDAREA CANALIZĂRILOR ȘI POATE SĂ MAI LUAȚI ȘI BANI PENTRU DESFUNDARE, CĂ DOAR NU AȚI LUAT DESTUI BANI! ALO SANEPIDUL ȘI CANDIDAȚII LA FUNCȚIA DE PRIMAR MAI SCOATEȚI-VĂ NĂRILE PE STRĂZILE DIN ZONA HOREA SĂ VEDEȚI CE FRUMOS MIROASE A C(H)ANAL!
Postat 29 Mai 2024, 12:10 de alondra077
AloCAO?
Din februarie 2023 ai o groapa intre Peny blocul Vandana pr str Sovata!!!!!Alooo?Ce astepti?
Postat 29 Mai 2024, 07:38 de grigore
În loc să se lamenteze ...
... CAO trebuie să înlocuiască multe rețele de canalizări cu alte mărimi, după măsura rakatului în care se scaldă.
Postat 28 Mai 2024, 22:37 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON