URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2011, 12:28

Ţîrle dezlănţuit: "Sunt doctor în psihologie, nu sunt cum mă judecă presa!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că a făcut demersuri în justiţie pentru ca instituţia să obţină o Ordonanţă Preşedenţială împotriva firmei Selina, care - în opinia sa - este singura vinovată de blocarea lucrărilor de reabilitare a viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Selina în vizor

În context, Ţîrle a amintit că firma patronată de afaceristul Beniamin Rus a oprit lucrările la Muzeu deoarece CJ a refuzat să-i plătească 73 miliarde lei vechi pentru utilaje pe care nu le avea pe şantier, astfel încât - nelucrând - nici CJ nu a mai putut trage toţi banii din creditul contractat în 2008 de la BCR pentru plata acestui obiectiv.

De asemenea, şeful CJ a amintit că a cerut ca acoperişul clădirii să fie reabilitat, deoarece lucrarea executată de CIAC cu patru ani în urmă a fost de mântuială, încât exista riscul, ca la Teatru, să plouă în interiorul imobilului, proaspăt reabilitat.

Problema este, a spus Ţîrle, că deşi producătorul ţiglelor puse de CIAC, societatea Tondac, a pus la dispoziţia acestei firme 32.000 de ţigle pentru înlocuirea celor sparte şi prost montate, Selina nu permite accesul CIAC pe şantier de peste un an. "CIAC trebuia să predea în locul ţiglelor noi pe cele vechi, fiindcă Tondac trebuia să-şi descarce contabilitatea, dar nu poate din cauza Selinei", a spus Ţîrle.

Preşedintele CJ a afirmat că a încercat să-l convingă pe Beniamin Rus să preia el contractul pentru înlocuirea ţiglelor, precum şi să prelungească printr-un act adiţional, contractul pentru reabilitarea Muzeului, dar acesta n-a venit la discuţii. Ca urmare, luni dimineaţă, Ţîrle a dispus introducerea unei acţiuni juridice prin care, în baza unei Ordonanţe Preşedenţiale a instanţei, Selina să fie obligată să permită accesul CIAC pe şantier, pentru ca aceasta să poată înlocui ţiglele.

Drumuri mai multe cu bani mai puţini

Considerându-se neînţeles, iar acţiunile sale incorect interpretate de presă, şeful CJ a făcut referiri, în acest context, şi la alte decizii pe care le-a luat şi care s-au dovedit atât legale, cât şi benefice pentru judeţ.

"Cu bani mai puţini decât toţi predecesorii mei, am făcut mai multe drumuri. Am renunţat la peticiri care înghiţeau bani fără control şi am pus covoare asfaltice integral pe 250 de kilometri de drumuri judeţene", a arătat Ţîrle.

Şi în legătură cu drumurile, preşedintele Consiliului Judeţean a amintit că de fiecare dată când s-au organizat licitaţii, patronul Selinei le-a contestat, dar justiţia a dat mereu câştig de cauză instituţiei pe care o conduce. "Am câştigat toate procesele, nu am pierdut niciunul. Şi nu numai cu Selina, ci cu toate firmele care au făcut contestaţii", a spus Radu Ţîrle.

Problema este, a arătat el, că din cauza proceselor intentate CJ, multe lucrări au fost blocate de firme, dând exemplul celui de la Tinca-Leş. "Selina ne-a ţinut pe loc un an cu contestaţii şi procese, şi s-a dovedit că noi aveam dreptate. Am încheiat un contract bun cu Strabag, care lucrează pe banii săi", a spus preşedintele.

El a mai dat un exemplu, cel al drumului judeţean Bratca-Damiş, unde a obligat firma Construct Mod să scoată din buzunar 40 de miliarde de lei vechi pentru a remedia deficienţele la lucrarea prost făcută. "Şi drumul de Padiş, chiar dacă am fost acuzaţi, este singura lucrare din nord-vestul Transilvaniei unde nu există absolut nicio problemă", a mai spus Ţîrle. "Încerc să gestionez problemele judeţului cu bani mai puţini", a concluzionat el.

"Banii îi dă Puterea, nu Opoziţia!"

În aceeaşi zi în care BIHOREANUL i-a arătat explicaţiile dezertării la PDL, Radu Ţîrle a dat noi detalii, afirmând că face acest pas pentru binele judeţului. "Sunt în discuţii cu PDL-ul, este adevărat, pentru că ăsta-i adevărul: banii îi dă Puterea, nu Opoziţia!", a spus preşedintele Consiliului Judeţean, arătând că a primit promisiuni de la PDL pentru alocarea de fonduri în special pentru extinderea şi modernizarea pistei Aeroportului, în cuantum de 25 de milioane de euro.

Felul în care Ţîrle a prezentat acest amănunt, dar şi o revenire ulterioară, a constituit însă şi un atac indirect împotriva primarului Ilie Bolojan, deoarece - potrivit spuselor şefului CJ - degeaba încearcă edilul Oradiei să atragă investitori, dacă Aeroportul nu este utilizabil de către oamenii de afaceri străini, deloc dispuşi să-şi piardă timpul pe drumurile de la noi. "Fără pistă extinsă la Aeroport, putem face 20 de parcuri industriale, etajate unul peste altul, că tot nu vin investitorii. Îmi spun mie ambasadorii că la Oradea se ajunge foarte greu", a explicat Ţîrle. În legătură cu aceasta, şeful CJ a spus că a discutat "cu mai mulţi miniştri care ne pot ajuta", astfel că "m-am gândit foarte bine".

Tot cu referire indirectă la Bolojan şi la persecutarea sa de către presă, Ţîrle a repus pe tapet şi chestiunea derulării programului de distribuire în şcoli a lactatelor şi produselor de panificaţie. "Toţi m-aţi criticat şi cu laptele şi cornul", a spus el, arătând că, în cele de urmă, Primăria Oradea a ajuns să preia acest program deşi iniţial s-a opus.

"Mă felicit singur, că alţii nu m-au felicitat, că am spart monopolul şi pe asfaltări, şi pe deszăpeziri, şi pe alte lucrări", a mai spus Ţîrle, adăugând că aşa cum a împărţit judeţul pe cinci sectoare la întreţineri şi deszăpeziri de drumuri, aşa o va face şi în ce priveşte lucrările de estetică rutieră, pentru ca lucrările să nu fie adjudecate de o singură firmă.

"Nu mă interesează ce scrie presa"

După ce a rememorat câteva din acţiunile în care s-a dovedit că dreptatea era de partea sa, iar criticile presei neîntemeiate, preşedintele CJ a anunţat că pe viitor nu va mai fi afectat de ceea ce scriu ziarele, mai ales că el ştie cel mai bine că a acţionat corect. "Sunt doctor în psihologie şi mă pot judeca eu cel mai bine, ştiu că nu sunt aşa cum mă judecă alţii", a spus Ţîrle.

Şi în această privinţă, şeful CJ a subliniat că se deosebeşte de ceilalţi politicieni, deoarece a acţionat spre binele bihorenilor şi ca persoană privată, chiar dacă nu s-a lăudat cu aceste lucruri, aşa cum fac politicienii când "dau" ceva din banii publici.

"Eu am făcut multe şi fără să scrie presa, am adus sute de tone de ajutoare, şi acum vin câteva containere cu zeci de mii de perechi de încălţăminte noi din America. Dar asta nu se vede, se vede numai când alţi politicieni fac ceva din bani publici, în campanie", a spus Ţîrle.

Din nou Selina

După bilanţul ad-hoc menit să arate că deciziile şi faptele sale au fost corecte, şi că presa nu-i poate imputa nimic, preşedintele CJ a revenit, încă o dată, la problemele cu Selina, cele cu care şi-a şi început conferinţa de presă.

Ţîrle a afirmat că ştie de ce firma patronată de Beniamin Rus nu doreşte să încheie un act adiţional pentru prelungirea contractului de execuţie a sediului Muzeului Ţării Crişurilor, şi anume pentru a-şi acoperi oferta subevaluată. "Selina a licitat instalaţii care în ofertă sunt la 1.000 de euro, dar preţul real este de 1 million de euro. La fel, a licitat parchet laminat, şi vrea să pună parchet lamelar", a spus şeful CJ, precizând, însă, că el nu este de acord cu suplimentarea banilor pentru Selina.

"Asta e de fapt problema, pentru că nimeni nu s-a gândit că vine nebunul de Ţîrle să facă un contract de 13 milioane de euro şi să nu-l suplimenteze pe parcurs cu nici măcar un euro", a încheiat preşedintele Consiliului Judeţean.

Ţîrle s-a ridicat apoi, brusc, fără a mai răspunde unor întrebări ale jurnaliştilor, motivând că are programate întâlniri oficiale, dar găsindu-şi totuşi timp pentru a "înţepa" BIHOREANUL pentru modul în care a reflectat trecerea sa la PDL. "Cine vrea să afle mai multe amănunte despre plecarea la PDL, să citească BIHOREANUL. Îi mulţumesc domnului Criş pentru articol", a spus el părăsindu-i în grabă pe jurnalişti.

Vezi aici articolul care l-a iritat pe preşedintele Consiliului Judeţean: Ţîrle se întoarce! A fugit la PDL pentru un nou mandat la şefia CJ

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
ajutor tirle
saracii PDL-isti stau foarte rau daca au ajuns sa apeleze la Tirle, deci Avrigeanu e varza, Ghilea,Seremi,Groza,Abrudan, ce a-ti ajuns........, sa va i-a fata Radu Tirle,....BRAVO, la mai mare.
Postat 14 Octombrie 2011, 15:58 de ajutor
oh, da
@AMERICANUL: n-o fi seremi mai bun din punctul asta de vedere dar atributul principal al neo protestantilor(asa considera ei)este ca sunt superiori tuturor crestinilor; si-atunci superioritatea trebuie sa se gaseasca si in moralitate!
Postat 13 Octombrie 2011, 08:11 de dante
BIG BROTHER
DIPLOMA. Arata diploma frate si te credem. @pt catolicul (care eu spun ca este dana tirle si camelia indrei(vaduva neagra)).doamnelor eu atita va spun. nu contest ca popa este sau nu betiv sau curvar. vedeti, nu va contrazic. eu ca simplu cetatean al acestui judet plin de invidiosi pe Tirle, va intreb: oare Seremi care si-a lasat sotia pentru una mai tanara e mai bun?? astai doar un exemplu. Nu mai vb de Filip, pe care insusi Tirle la acuzat ca isi duce amanta pe post de secretara. Dar dana, stai linistita, baietii din PDL ii vor gasi o juna si pentru sotiorul tau.
Postat 12 Octombrie 2011, 22:54 de AMERICANUL
strict
@ORADEAN: din hainele alea or fi ajuns ceva si pe la orfelinate dar in general ajung in comunitatea lor! unele din aceste haine le-am vazut chiar imbracate pe niste vecini!
Postat 12 Octombrie 2011, 12:40 de dante
TUTUROR
Doar atat puteti? Inafara de a-i reprosa la Tirle ca e penticostal, ca a dus oameni in America pe banii americanilor si a adus mii de haine ,incaltaminte noi-adidas, columbia, pt copiii din orfelinate, fundatii, nu mai aveti si altceva. Draga Ioana scrii ingrozitor romaneste si nu inteleg ce vrei sa spui! Tirle propaga ura sociala? Asta nu am mai auzit-o pana acum. Ura o ai tu in tine si ceilalti care urasc o comunitate sau o persoana numai pentru ca au o alta religie decat ei.
Postat 12 Octombrie 2011, 12:34 de ORADEAN
ca vitele suntem tratati
sincer banul ne orbeste , nu gandim natural si practic ne certam pentru fleacuri: putere, pozitie NU SUNT INFINITE, viata este sanatatea nu PUTEREA si pozitia, a incercat nu a reusit, asta este ii multumim pentru cat a dsitrus sau cladita dar l rugam sa se retraga ca sa ne pastram un respect si sa nu hranim o ura sociala care nu are sens, trebuie sa traim natural nu COMERCIAL.
Postat 12 Octombrie 2011, 08:46 de ioana
D-ale doctorilor
In ce psihologie ai doctorat stimate domn?Si mai ales unde? La scoala de pe langa adunarea penticostala din Salt Lake City, sau Georgia, sau South Carolina?Cine nu stie ca pe bani in America primesti diploma ca esti Papa de la Roma daca doresti.Si apoi , ce are psihologia ta de 3 ani cu educatia si stiinta de a conduce un judet?
Postat 11 Octombrie 2011, 20:44 de Doctorand
da
@das: DA
Postat 11 Octombrie 2011, 12:56 de das
dsa
nu tin parte la nimeni dar vreau sa va pun o intrebare? credeti ca locuitorii judetului care apartin comunitatii protestante sunt asa de prosti incat sa se ingramadeasca la vot ca si oile, manate toate de un spirit civic iesit din comun, de parca n-ar avea constiinta?
Postat 11 Octombrie 2011, 12:46 de das
Tirle cuviosul
Penticostalii lui Tirle nu-l vor vota pentru citeva perechi de pantofi, sa speram ca nu sint chiar asa de inculti acesti Penticostali,este atit de intepat acest om si de infumurat..nu l-am vazut niciodata stind de vorba cu oamenii de rind.Dle Tirle numai curvele se plimba din p in p,iar tu din partid in partid ....
Postat 11 Octombrie 2011, 09:43 de anonim
Tirle cuviosul
Tirle face cam des excursii in SUA, pe banii cui?cine plateste drumurile ca doar nu din buzunarul lui.Ce face DNA nu se seizeaza?Inca nu am vazut un american adus de Tirle sa faca ceva pentru judetul Bihor..atunci cine ponteaza zilele in care tirle a lipsit de la serviciu?Nici Popa nu este bun pentru ca are un anturaj de mafioti prieteni( grecu,Radeanu etc..) PNL ar trebui sa promoveze o alta persoana pentru sefia CJ.,doar are destui membrii activi foarte capabili.
Postat 11 Octombrie 2011, 09:37 de anonim
de acord
SUBSCRIU
Postat 10 Octombrie 2011, 20:32 de @catolicul
votati popa
Bihoreni uniti-va! votati-l pe betivul si curvarul de Cornel Popa. El va repezinta! Penticostalul asta care citeste biblia care e la fel ca a noastra, care merge la biserica, care respecta pe Dumnezeu si poruncile Lui, care prefera sa fie ajutat de nevasta si nu are amante, nu e de voi! Voi meritati mai mult! Sau mai bine Udmr-ul cu care v-ati obisnuit.... ca si cu gropile din judet marca Kiss!
Postat 10 Octombrie 2011, 20:06 de catolicul
lauda-ma gura
Nenorocita Romanie ! Parca suntem in Caragiale cu atatea imbarligaturi pe banii publici ! Chestia ca nu s-a laudat cu ce a facut ii drept : doar nu era prost sa se autodenunte !!
Postat 10 Octombrie 2011, 18:32 de suparatu
frate cu vorba, caci cu fapta.....
Pai parca la penticostali se propaga adevarul si nu minciuna. Acest domn nu respecta nici o porunca. Ce vrea sa para , un tip onest, corect?Cum poate fi cind nevasta lucreaza la cabinet, cind angajeaza tot la cabinet surori in domnu, si nu pe criterii competene, cind mai nou intervine la Comisia de expertiza pt, handicapati, pentru ca nu cumva unii handicapati sa fie taiati sau sa primeasca grad inferior. Ma intreb ce caracter are, caci populatia o poate minti si poza in ce vrea el, dar pe Dumnezeu nu il poate minti. Si s-ar putea cit de curind sa-i dea rasplata!
Postat 10 Octombrie 2011, 18:31 de karla
BRAVO TIRLE !
Domnule Tirle, ati facut rau ca nu ati iesit in presa de fiecare data cand ati facut lucruri bune pentru bihoreni, dar cred ca stiu de ce nu ati iesit , pentru ca numai despre Bolojan trebuie scris ce face bine , iar despre restul romanilor doar de rau ca asa stie presa romana sa aduleze doar maghiarii si pe Bolojan. Eu va dau o idee: poate va ganditi sa faceti un ziar si un site care sa promoveze toti ROMANII competenti si sa scrie de bine despre ROMANII din Oradea, nu despre cei din localitatile invecinate (ex: Alesd).
Postat 10 Octombrie 2011, 16:50 de kalla
Bihoreni, treziti-va la realitate!
Tirle la pachet cu Jolta Ilie, presedintele comunitatii penticostale din judetul Bihor, poate aduce pedelistilor niste voturi, dar nu suficiente pentru ca actualul presedinte si fiul predicatorului sef sa-si pastreze actualele pozitii, de presedinte al CJ, respectiv deputat de Bihor. Racolarea penticostalilor scoate in evidenta disperarea pedelistilor bihoreni si lipsa unor candidati credibili pentru alegerile din 2012. Bihorenii nu vor mai suporta umilinta minoritatii penticostale inca 4 ani, iar remediul este foarte simplu, sa mearga la vot.
Postat 10 Octombrie 2011, 16:05 de safe
Aleluia Big Brother
Radule, haide joi pe la mine la Rectorat sa-ti fac si tie o planificare in Postul Craciunului ! Te scot eu din incurcatura asta cu minciuna ca ai terminat scoala si (culmea !) ca ai luat si un doctorat ! Te numesc "Doctor Honorius Prigoana Cauza" si n-o sa mai aiba ce sa zica nimeni ca esti un mincinos cand te declari doctor ! Bineinteles o sa te coste: aranjezi o vizita la Bill Clinton si o cina cu Monica Lewinski !
Postat 10 Octombrie 2011, 15:45 de Parintele Tata Hotzu
"Scoala vietii" te baga la partid !
Dupa "economisti" transformati din activistii de partid care au absolvit Stefan Gheorghiu la fara frecventa, iata ca suntem in plina "Epoca a Pietrelor de Gatul poporului". Acesti asa-zisi absolventi de Spiru Haret, Hyperion sau de Scoli Populare de Arte de pe langa Adunarile Penticostale de prin Utah, Carolina de Sud sau "Virjinica" ajung sa se autointituleze "doctori in psihologie" crezand ca daca au luat tratament medical sub supravegherea doctorului sunt si ei "doctori". Iar daca unul din doctorii care i-a tratat a fost psiholog, atunci fostul nostru pacient dupa ce s-a trezit din starea febrila continua sa delireze spunand ca si el este "psiholog". Iata cum ajunge un pacient ca in loc sa se considere vindecat sa se creada "educat". Rusine partidelor care vor sa "bage" repetentii in facultati si apoi in functii de conducere ! Sabotorilor !
Postat 10 Octombrie 2011, 15:17 de Abramburica
Aero
Care aeroport? Ca aerogara e in aer... dupa ce banii s-au dus pe lucrari aiurea comandate de el comandant...
Postat 10 Octombrie 2011, 15:15 de Ioenl
Tirle, du-te in satul tau!
Jalnic,jalnic, jalnic!Nu are ce cauta in fruntea judetului un asemenea individ.Politicienii adevarati sunt aceia care au capacitatea sa intervina pe langa guvern pt a da cat mai multi bani in judet, si nu aceia care aduc zdrente de peste ocean pt a cuceri cu ele prostimea!
Postat 10 Octombrie 2011, 15:10 de maria
zic si eu
tirle =rebut, felicitarii pd, atat puteti vai de voi, o adunatura de mizerabili, si-a batut joc de voi acum daca ati gandi putin , poate ar trebui sa-l terminati definitiv, asa ati dovedii ca aveti coloana..............., dar nu-mi fac mari sperante ............, asta e un nenorocit , se tot lauda cu ajutoarele, o tara de miloji asta a ajuns Romania din cauza ca a fost condusa tot de oamenii gen fratele dracului. oare de ce nu -l intreaba nimeni unde ajung acele ajutoare, tot la pocaitii lui, alcineva nu ajunge la ele, de ce nu-l intreaba nimeni de plecarile lui foarte dese ??de ce pe banii statului isi face el intrare???oare de ce????seara bihoreana , un miliard dat fratelui pt mancare????/( apropoo , pt banii astia iti pregateam eu sarmalele :))))))), itic strul ce esti.
Postat 10 Octombrie 2011, 15:05 de zic si eu
pocait imputit
un gunoi ordinar, asta-i tarle! acuma ca s-a intors la pd, in tabara naparcilor adica, il mai voteaza dracu hehehehehe
Postat 10 Octombrie 2011, 14:13 de mia
pokemon
clar, sa nu ai incredere in "pokemoni"nici cand iti aduc daruri! era clar ca asa se va intampla! du-te inapoi in PDL invartindu-te!
Postat 10 Octombrie 2011, 13:32 de dante
.......................
BAH Cris ai rupt-o in fericire cu Tirle ,calea valea jurnalist ca si jurnalist dar poate de miine nevasta va fi somera ca o da pocaitul afara din servici ,a zice protestantul presedinte judetzan Tirle ,,Legea Talionului ``cap pentru cap,dinte pentru dinte,si nevasta pentru nevasta :))=)).Jurnalistul saptamanalului,, Bihoreanul `` jurnalistul Adrian Cris..NMIC dar NIMIC personal,numai ca trebuiesc platite ceva polite ramase restante :))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 10 Octombrie 2011, 13:31 de Romanul Simplu
.......
No Cris, te-ai pus cu Tarle! :))))
Postat 10 Octombrie 2011, 13:14 de daisycutter
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON