URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
04 Septembrie 2016, 13:01

Termen limită, 15 septembrie: După vizita în Bihor, ministrul Transporturilor ameninţă constructorul Autostrăzii Transilvania cu rezilierea contractului

Termen limită, 15 septembrie: După vizita în Bihor, ministrul Transporturilor ameninţă constructorul Autostrăzii Transilvania cu rezilierea contractului (foto: Ministerul Transporturilor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în timpul vizitei în Oradea ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a declarat că la porţiunea Suplacu de Barcău – Borş a Autostrăzii Transilvania lucrurile "au început să se mişte", ministerul a publicat un comunicat de presă prin care constructorului (asocierea a două companii spaniole, Isolux Corsan şi Corsan Corviam, cu trei SRL-uri româneşti, Consinit, Road Consulting&Design şi Via Design) îi este dat un ultimatum, mai precis data de 15 septembrie. În caz contrar, Buşe nu exclude varianta rezilierii contractului.

Şi la Oradea, ministrul Sorin Buşe anunţa că va discuta cu constructorii porţiunii bihorene a Autostrăzii Transilvania pentru demararea "în două săptămâni" a lucrărilor. În comunicatul oficial publicat ulterior se arată că Sorin Buşe a convocat la minister constructorul acestui tronson pentru a da explicaţii pentru "neîndeplinirea obligaţiilor contractuale".

"Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a constatat neîndeplinirea atribuţiilor contractuale de către constructor în privinţa Autostrăzii Transilvania, Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borş. Astfel, ministrul a solicitat prezenţa la Bucureşti a conducerii companiei spaniole, responsabilă de construcţia secţiunii de 60 de kilometri, pentru a decide viitorul proiectului", se precizează pe site-ul oficial al Ministerului Transporturilor.

Antreprenorul a câştigat licitaţia în urmă cu circa un an şi jumătate. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a emis Ordinul de Începere pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor în iunie 2015. Cu toate acestea, ultima variantă a proiectului tehnic a fost transmisă pentru avizare la CNADNR cu întârziere, la începutul lunii august 2016.

"În prezent, constructorul nu are niciun impediment pentru efectuarea lucrărilor. Mai mult decât atât, CNADNR a acordat avansul aferent acestui proiect, iar antreprenorul a promis mobilizarea, lucru care nu s-a întâmplat. Stadiul de execuţie pe acest contract este în continuare 0%", mai precizează sursa citată. 

Ca atare, ministrul crede că, în cazul în care situaţia nu se schimbă urgent, contractul nu va mai putea rămâne în vigoare. "Dacă până în data de 15 septembrie, constructorul nu va demara lucrările la capacitate optimă, nu eliminăm varianta rezilierii pentru că ne dorim ca acest proiect să progreseze", a spus ministrul Sorin Buşe.

Citeşte şi: Lucrările la tronsonul bihorean al Autostrăzii Transilvania ar urma să fie reluate "în două săptămâni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tipic romanesc
Vara facem planuri si proiecte si ne apucam de lucru ... iarna. Cat de idiot trebuie sa fii ca sa nu realizezi ca in acest fel a sa se termine autistrada la Sfantul Asteapta?
Postat 05 Septembrie 2016, 08:58 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON