URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2016, 13:01

Termen limită, 15 septembrie: După vizita în Bihor, ministrul Transporturilor ameninţă constructorul Autostrăzii Transilvania cu rezilierea contractului

Termen limită, 15 septembrie: După vizita în Bihor, ministrul Transporturilor ameninţă constructorul Autostrăzii Transilvania cu rezilierea contractului (foto: Ministerul Transporturilor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în timpul vizitei în Oradea ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a declarat că la porţiunea Suplacu de Barcău – Borş a Autostrăzii Transilvania lucrurile "au început să se mişte", ministerul a publicat un comunicat de presă prin care constructorului (asocierea a două companii spaniole, Isolux Corsan şi Corsan Corviam, cu trei SRL-uri româneşti, Consinit, Road Consulting&Design şi Via Design) îi este dat un ultimatum, mai precis data de 15 septembrie. În caz contrar, Buşe nu exclude varianta rezilierii contractului.

Şi la Oradea, ministrul Sorin Buşe anunţa că va discuta cu constructorii porţiunii bihorene a Autostrăzii Transilvania pentru demararea "în două săptămâni" a lucrărilor. În comunicatul oficial publicat ulterior se arată că Sorin Buşe a convocat la minister constructorul acestui tronson pentru a da explicaţii pentru "neîndeplinirea obligaţiilor contractuale".

"Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a constatat neîndeplinirea atribuţiilor contractuale de către constructor în privinţa Autostrăzii Transilvania, Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borş. Astfel, ministrul a solicitat prezenţa la Bucureşti a conducerii companiei spaniole, responsabilă de construcţia secţiunii de 60 de kilometri, pentru a decide viitorul proiectului", se precizează pe site-ul oficial al Ministerului Transporturilor.

Antreprenorul a câştigat licitaţia în urmă cu circa un an şi jumătate. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a emis Ordinul de Începere pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor în iunie 2015. Cu toate acestea, ultima variantă a proiectului tehnic a fost transmisă pentru avizare la CNADNR cu întârziere, la începutul lunii august 2016.

"În prezent, constructorul nu are niciun impediment pentru efectuarea lucrărilor. Mai mult decât atât, CNADNR a acordat avansul aferent acestui proiect, iar antreprenorul a promis mobilizarea, lucru care nu s-a întâmplat. Stadiul de execuţie pe acest contract este în continuare 0%", mai precizează sursa citată. 

Ca atare, ministrul crede că, în cazul în care situaţia nu se schimbă urgent, contractul nu va mai putea rămâne în vigoare. "Dacă până în data de 15 septembrie, constructorul nu va demara lucrările la capacitate optimă, nu eliminăm varianta rezilierii pentru că ne dorim ca acest proiect să progreseze", a spus ministrul Sorin Buşe.

Citeşte şi: Lucrările la tronsonul bihorean al Autostrăzii Transilvania ar urma să fie reluate "în două săptămâni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tipic romanesc
Vara facem planuri si proiecte si ne apucam de lucru ... iarna. Cat de idiot trebuie sa fii ca sa nu realizezi ca in acest fel a sa se termine autistrada la Sfantul Asteapta?
Postat 05 Septembrie 2016, 08:58 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON