URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
08 Noiembrie 2019, 15:35

Tereza Mózes a fost sărbătorită de colectivul Muzeului Ţării Crişurilor la împlinirea celor 100 de ani (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscută ca specialist în domeniul etnografiei din Crişana şi din România, cu o muncă prestigioasă în spate, Tereza Mózes, etnografă şi fostă muzeografă a Muzeului Ţării Crişurilor, a fost sărbătorită vineri, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de viaţă. Sărbătorita, stabilită în Tel Aviv, a povestit, printr-un apel video, cu angajaţii Muzeului.

100 de ani de viaţă

Ajunsă la Centenar, Tereza Mózes este născută în Şimleul Silvaniei pe 6 noiembrie 1919, în familia unui comerciant de piei. S-a mutat cu familia în Oradea la vârsta de 9 ani, urmând şcoala evreiască şi absolvind apoi Liceul "Oltea Doamna". A deprins croitoria, dar în mai – iunie 1944 a fost internată în ghetoul evreiesc din Oradea, de unde a fost transportată în Polonia. A fost internată şi în lagărele de concentrare Riga Splive, Kaiserwald, Stuthoff, Gutau, împreună cu sora sa, Eliza. Cealaltă soră, Magda, a fost ucisă în lagărul de la Auschwitz.

După război, Tereza Mózes s-a dedicat pasiunii sale din tinereţe, etnografia. A urmat studiile universitare în Cluj, devenind licenţiată în istoria artei, etnografie, limba şi literatura franceză a Universităţii "Babeş-Bolyai". Revenită în Oradea, s-a angajat la Muzeul de Istorie şi Arheologie în 1949, ulterior devenind redactor al cotidianului local de limbă maghiară Fáklya. Între 1955 şi 1964 a fost directoare a Casei Regionale a Creaţiei Populare, fiind totodată profesor la Şcoala de Arte Plastice.

Revenită în 1964 la Muzeul regional Crişana, devenit Muzeul Ţării Crişurilor, s-a preocupat de înfiinţarea Secţiei de Etnografie. Dacă la început, colecţia de etnografie cuprindea circa 80 de obiecte, până la plecarea sa din Secţie s-a ajuns la aproape 9.000. Etnograful a lăsat în urmă şi un sistem de lucru şi de organizare a colecţiei şi a expoziţiilor valabil până azi. A înfiinţat şi o şcoală de pregătire a muzeografilor în etnografie.

A lucrat în Muzeu până la pensionare, în 1975, iar ulterior a donat instituţiei o colecţie de 700 de obiecte din ceramică, precum şi 2.800 de lucrări de artă şi etnografie. A publicat peste o sută de studii ştiinţifice. În prezent locuieşte în Tel Aviv, rămânând activă, studiind şi scriind.

Sărbătorită online

Pentru a marca momentul aşa cum se cuvine, colegii mai vechi şi mai noi ai Muzeului i-au dedicat un volum aniversar, intrând într-o discuţie prin Skype cu ea, dar şi cu familia, strânsă în cadru festiv în Tel Aviv.

Vizibil emoţionată, Tereza Mózes a mulţumit instituţiei şi colegilor pentru volum, dar şi pentru diploma aniversară acordată cu aceeaşi ocazie. Cartea, cu titlul "In honorem. Centenar Tereza Mózes. Destin uman şi profesional", adună în cele peste 300 de pagini 23 de articole, atât privind activitatea etnografei, cât şi ştiinţifice, scrise de muzeografi şi vechi colaboratori. Volumul mai cuprinde un "Album sentimental", cu fotografii din colecţiile Muzeului din diferiţi ani şi din diferite ipostaze ale Terezei Mózes, începând cu anul 1965 şi până în 2019.

Volumul a fost tipărit cu sprijinul financiar al Fundaţiei Euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihár şi va fi distribuit gratuit la sediul Muzeului Ţării Crişurilor.

Pe termen scurt, având în vedere că amenajarea noilor expoziţii permanente este în toi, directorul Muzeului, Aurel Chiriac, i-a înaintat Terezei Mózes invitaţia de a fi prezentă în Oradea la deschiderea noii Secţii de etnografie, anul viitor, urmând ca o sală să-i poarte numele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON