URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2017, 17:02

Teatru pe graniţă. Trupa independentă Frilensăr dă un spectacol la Toboliu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O caravană inedită ajunge pe 28 iulie în Toboliu. Caravana "Green-Frilensăr pe contour" propune 10 spectacole de teatru în 10 localităţi pe graniţă din România în cadrul unui proiect menit să facă accesibilă cultura în comunităţile mici şi mijlocii defavorizate din acest punct de vedere.

Trupa din spatele iniţiativei este una formată din artişti independenţi, aceştia urmând să joace un spectacol inspirat de "o poveste, un basm şi o baladă".

Hai-hui la frontiere

Proiectul – care aparţine Green Hours şi platformei culturale Frilensăr – este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

"Caravana noastră este despre cunoaştere. Spunem de multe ori că ştim cum sunt ceilalţi, că-i înţelegem şi că de fapt, în toată frenezia asta, celalalt e vinovat. În cazul nostru, în cazul teatrului, spunem că spectatorul este cel care ar trebui să vină către noi şi că din partea noastră ajunge creaţia. Ne permitem să ieşim din tiparul ăsta şi să luăm problema în propriile mâini. Mergem cu spectacolele noastre vesele şi amare în locuri în care teatrul pătrunde mai greu, locuri despre care nu ştim foarte multe, dar pentru care avem o nestăvilită curiozitate. Şi plecăm hai-hui să ne-o potolim", spune Daniel Chirilă, manager proiect.

Spectacolele sunt programate între 21 iulie şi 14 august în localităţile Malu (Giurgiu), Nădlac (Arad), Toboliu (Bihor), Halmeu (Satu Mare), Săpânţa (Maramureş), Rădăuţi (Suceava), Horodiştea (Botoşani), Drânceni (Vaslui), Jurilovca (Tulcea) şi Vama Veche (Constanţa).

Despre mituri româneşti

Spectacolul din Toboliu este programat pe 28 iulie, ora 19, şi se va ţine la Căminul Cultural din localitate, intrarea fiind liberă.

Proiectul porneşte de la spectacolele trilogiei Tristory - Mălăieş în Călcăieş, Once Upon şi Mioritza, inspirate dintr-o poveste, un basm şi o baladă. Ele au fost transformate prin dramaturgia şi regia lui Daniel Chirilă în spectacole de teatru pornind de la tradiţii, obiceiuri, laitmotive sau mituri ale poporului român exploatate în context european.

"Cele trei spectacole se adresează tuturor categoriilor de vârstă, în special publicului tânăr şi se constitue într-o trilogie datorită originii surselor de inspiraţie; pentru Mălăieş în Călcăieş sursă fiind povestea Capra cu trei iezi, pentru Once upon - povestea Fata babei şi fata moşneagului, iar pentru spectacolul Mioritza sursă fiind balada Mioriţa", precizează organizatorii.

Spectacolele au fost selectate la festivaluri ca Undercloud, Festivalul Naţional de Teatru Independent, Blue Theatre Constanţa, Gala Hop, Festivalul de teatru nou Arad, SibiuPlays etc. De asemenea, spectacolul Mălăieş în Călcăieş scris de Daniel Chirilă a câştigat Premiul pentru dramaturgie în cadrul Maratonului naţional de teatru independent, Bucureşti, 2014.

Artişti premiaţi

"Frilensăr" este un grup de tineri artişti independenţi care au adunat peste 100 de reprezentaţii în Bucureşti şi în ţară. În cadrul Galei Hop, în 2016, ei au primit premiul pentru cea mai bună trupă de actori.

Frilensăr are în prezent patru spectacole active (Mălăieş în Călcăieş, Mioritza, Once upon şi Înaintea erei noastre) şi încă două spectacole în pregătire ( Priveşte cerul şi Who I am). Frilensăr are 7 membri stabili (Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraş, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu şi Daniel Chirilă) şi doi colaboratori (Maria Veronica Vârlan şi Tudor Morar).

Trupa Frilensăr a fost "adoptată" de Teatrul LUNI de la Green Hours, Bucureşti, producătorul acestui proiect. Acesta este cel mai vechi spaţiu independent din România (înfiinţat la 1 decembrie 1997), recompensat de-a lungul anilor cu premii atât naţionale (Premiul de Excelenţă UNITER România, Premiul pentru Creaţie în Teatrul Independent - acordat de Ministerul Culturii), cât şi internaţionale ( Fringe Dublin, Fringe New York, ş.a.).

Între partenerii evenimentului se numără şi Poliţia de Frontieră Română.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON