URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Octombrie 2018, 17:25

Taxi-ul special: Fundaţia Mihai Neşu a lansat un serviciu de transport pentru bihorenii cu handicap locomotor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Persoanele cu dizabilităţi neuromotorii din Oradea şi zonele limitrofe beneficiază, din această lună, de un serviciu de tip taxi social, adaptat nevoilor lor de transport.

Acest taxi dedicat persoanelor cu handicap locomotor este oferit de Fundaţia Mihai Neşu, cu finanţarea Fundaţiei Vodafone România, prin programul "Fondul pentru Fapte Bune".

"Serviciul va fi asigurat cu un vehiculde tip minivan de 8+1 locuri, care poate transporta simultan 3 persoane în scaune cu rotile şi 4 însoţitori. Transferul până la maşină este făcut cu un lift electric, care poate coborî persoana în scaun rulant indiferent de etajul la care locuieşte. Maşina poate transporta aproximativ 800 de persoane lunar, iar deplasările se fac oriunde în Oradea şi pe o rază de 15 km în jurul oraşului", se arată într-un comunicat transmis marţi de Vodafone România.

De taxi-ul social pot beneficia copii şi adulţi cu handicap neuromotor, care se află în scaun cu rotile manual, se deplasează cu cadrul sau au dificultăţi locomotorii, precum şi însoţitorii acestora.

"Finanţarea acordată de Fundaţia Vodafone România a acoperit achiziţionarea şi adaptarea minivanului, precum şi a liftului electric  şi va susţine funcţionarea serviciului de transport timp de 12 luni. Acesta este al treilea proiect dedicat persoanelor cu dizabilităţi neuromotorii pe care îl derulăm prin parteneritatul nostru cu Fundaţia Mihai Neşu", a precizat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.

Reprezentanţii Fundaţiei Mihai Neşu au subliniat importanţa noului vehicul. "Cei care au în familie o persoană cu dizabilităţi neuromotorii cunosc bine problema blocajului la domiciliu. Dacă persoana locuieşte la etaj şi aparţinătorii sunt în vârstă, se întâmplă să petreacă ani între pereţii apartamentului, fără să iasă afară. Părinţii copiilor cu care facem terapie la Fundaţia Mihai Neşu ne spuneau săptămânal cum erau refuzaţi de taximetrişti şi cât de greu le este să ajungă la sediul nostru pentru că o mare parte dintre şoferi nu doresc să transporte în portbagaj scaunul cu rotile, maşinile lor nefiind adaptate. Am propus astfel această soluţie de înfiinţare a unui serviciu social de transport adaptat persoanelor cu nevoi speciale", a declarat Iulia Băcăran, directorul Fundaţiei Mihai Neşu.

Cei care vor să utilizeze noul serviciu de transport trebuie să se înregistreze ca beneficiari ai Fundaţiei Mihai Neşu trimiţând la adresa info@mnf.ro sau la sediul fundaţiei copii după actul de identitate al persoanei cu handicap şi al însoţítorului şi documentele doveditoare ale încadrării în gradul de handicap. Cursele se pot programa telefonic, cu 24 ore înainte.

Conform datelor  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în judeţul Bihor sunt aproximativ 20.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 1.012 sunt copii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON