URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Octombrie 2018, 17:25

Taxi-ul special: Fundaţia Mihai Neşu a lansat un serviciu de transport pentru bihorenii cu handicap locomotor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Persoanele cu dizabilităţi neuromotorii din Oradea şi zonele limitrofe beneficiază, din această lună, de un serviciu de tip taxi social, adaptat nevoilor lor de transport.

Acest taxi dedicat persoanelor cu handicap locomotor este oferit de Fundaţia Mihai Neşu, cu finanţarea Fundaţiei Vodafone România, prin programul "Fondul pentru Fapte Bune".

"Serviciul va fi asigurat cu un vehiculde tip minivan de 8+1 locuri, care poate transporta simultan 3 persoane în scaune cu rotile şi 4 însoţitori. Transferul până la maşină este făcut cu un lift electric, care poate coborî persoana în scaun rulant indiferent de etajul la care locuieşte. Maşina poate transporta aproximativ 800 de persoane lunar, iar deplasările se fac oriunde în Oradea şi pe o rază de 15 km în jurul oraşului", se arată într-un comunicat transmis marţi de Vodafone România.

De taxi-ul social pot beneficia copii şi adulţi cu handicap neuromotor, care se află în scaun cu rotile manual, se deplasează cu cadrul sau au dificultăţi locomotorii, precum şi însoţitorii acestora.

"Finanţarea acordată de Fundaţia Vodafone România a acoperit achiziţionarea şi adaptarea minivanului, precum şi a liftului electric  şi va susţine funcţionarea serviciului de transport timp de 12 luni. Acesta este al treilea proiect dedicat persoanelor cu dizabilităţi neuromotorii pe care îl derulăm prin parteneritatul nostru cu Fundaţia Mihai Neşu", a precizat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România.

Reprezentanţii Fundaţiei Mihai Neşu au subliniat importanţa noului vehicul. "Cei care au în familie o persoană cu dizabilităţi neuromotorii cunosc bine problema blocajului la domiciliu. Dacă persoana locuieşte la etaj şi aparţinătorii sunt în vârstă, se întâmplă să petreacă ani între pereţii apartamentului, fără să iasă afară. Părinţii copiilor cu care facem terapie la Fundaţia Mihai Neşu ne spuneau săptămânal cum erau refuzaţi de taximetrişti şi cât de greu le este să ajungă la sediul nostru pentru că o mare parte dintre şoferi nu doresc să transporte în portbagaj scaunul cu rotile, maşinile lor nefiind adaptate. Am propus astfel această soluţie de înfiinţare a unui serviciu social de transport adaptat persoanelor cu nevoi speciale", a declarat Iulia Băcăran, directorul Fundaţiei Mihai Neşu.

Cei care vor să utilizeze noul serviciu de transport trebuie să se înregistreze ca beneficiari ai Fundaţiei Mihai Neşu trimiţând la adresa info@mnf.ro sau la sediul fundaţiei copii după actul de identitate al persoanei cu handicap şi al însoţítorului şi documentele doveditoare ale încadrării în gradul de handicap. Cursele se pot programa telefonic, cu 24 ore înainte.

Conform datelor  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în judeţul Bihor sunt aproximativ 20.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 1.012 sunt copii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON