URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2016, 16:35

Taxare la drumul mare: Orădenii plătesc impozite majorate cu un procent record, de 23%!

Taxare la drumul mare: Orădenii plătesc impozite majorate cu un procent record, de 23%! CASĂ, SCUMPĂ CASĂ! Impozitele pe proprietate au crescut cu 23% ca urmare a aplicării noului Cod Fiscal, majorare la care Consiliul Local a adăugat de anul acesta o suprataxare cu 50% a celei de a doua locuinţe şi cu 100% a imobilelor neîngrijite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

V-au părut cumva mari impozitele pe locuinţă şi teren de anul trecut? Ghinion, de anul acesta au crescut cu încă 23%!

"Impusă de noul Cod Fiscal, reaşezarea modului de calcul a debitelor a dus la cea mai mare creştere a impozitelor din ultimii 20 de ani", spune directorul adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei, Sorin Iacob.

Impozite, din pix!

Noul Cod Fiscal a fost necruţător cu proprietarii de imobile. Începând de săptămâna aceasta, orădenii datorează impozite nu după suprafaţa utilă pe care o folosesc, ci după cea construită, cu pereţi cu tot, care e mai mare. Cum este greu de stabilit partea din pereţii exteriori care revine fiecărui apartament dintr-un bloc, legiuitorul a dispus calcularea noilor debite prin înmulţirea suprafeţei utile cu 1,4, coeficient majorat "din burtă" de la 1,2 cât a fost anul trecut.

Astfel, dintr-un artificiu matematic, obligaţia fiscală a orădeanului creşte cu 16,6%. În plus, Codul Fiscal a mai majorat de la 935 lei la 1.000 lei valoarea metrului pătrat de construcţie, parametru la care se raportează baza de impozitare, aşa că de acum se taxează inclusiv terenul de sub imobil. Cap la cap, impozitele datorate de orădeni cresc de anul acesta cu 23%. Aproape un sfert!

S-au "scumpit" taxele!

Concret, asta înseamnă că pentru o garsonieră cu o suprafaţă construită de 36 metri pătraţi, la care se mai adaugă 6 mp de teren de sub bloc, impozitul a crescut dintr-un şut de la 77 lei la 97 lei.

Normal, debitul creşte direct proporţional cu suprafaţa deţinută. "Pentru un apartament cu două camere, având o suprafaţă de 58 metri pătraţi plus terenul aferent, debitul a crescut prin aplicarea noului mod de calcul de la 139 lei la 174 lei", spune Sorin Iacob (foto), directorul adjunct al Direcţiei Economice. Şi exemplele pot continua: impozitul pentru o locuinţă cu trei camere cu o suprafaţă desfăşurată de 77,4 mp plus alţi 12 mp de sub bloc a crescut de la 184 lei la 226 lei pe an.

Afectaţi vor fi şi proprietarii de case. Pentru o proprietate relativ modestă cu o suprafaţă desfăşurată de 90 mp situată în zona B, deci nu ultracentral, suma de plată a crescut de la 324 lei la 390 lei. Iar 66 lei în plus se simte!

Dacă luăm în calcul că familia ar putea să deţină şi o maşină, suma datorată de aceasta va creşte cu 60 lei pentru un autovehicul de 1.400 centimetri cubi, şi se poate tripla până la 190 lei pentru unul de 2.000 centimetri cubi.

Impozit "de firmă"

Cei mai afectaţi vor fi însă orădenii care şi-au înregistrat firmele la domiciliu ori au închiriat locuinţa unui agent economic. Codul Fiscal îi obligă să depună la Primărie până la 31 martie o declaraţie de impunere complicată şi stufoasă, pe baza căreia municipalitatea trebuie să-i calculeze impozitul.

Dacă spaţiul aferent locuinţei şi firmei nu a fost delimitat în acte, iar în interiorul său nu se desfăşoară nicio activitate economică, proprietarul va datora impozit ca pentru o clădire rezidenţială. În caz contrar, lucrurile se complică. "Dacă spaţiul alocat firmei a fost delimitat, se aplică impozitul aferent unei proprietăţi mixte, iar dacă proprietarul a decontat pe firmă cheltuielile cu utilităţile, casa va fi impozitată ca imobil nerezidenţial", explică Nadia Haş (foto), directorul Direcţiei Economice.

Diferenţa este enormă! Dacă pentru suprafaţa destinată locuirii impozitul este de 0,1% din valoare, pentru cea destinată firmei creşte de zece ori, la 1%. În plus, procentul se va aplica la valoarea reală, rezultată dintr-un contract de vânzare-cumpărare sau dintr-un raport de evaluare întocmit în ultimii cinci ani. În caz contrar, impozitul va fi calculat de municipalitate, dar aplicând un procent dublu, de 2%!

Supra-impozite locale

Pe de altă parte, acolo unde a "iertat" norma naţională a pus bir cea locală! Deşi Codul Fiscal a eliminat de anul acesta impozitarea progresivă a proprietăţilor, orădenii vor fi suprataxaţi pentru cea de-a doua locuinţă cu 50% în baza unei Hotărâri a Consiliului Local. Astfel, pentru al doilea apartament cu două camere proprietarul va datora 261 lei în loc de 174 lei.

La fel, municipalitatea va supraimpozita cu 100% imobilele neîngrijite, pentru a forţa reabilitarea acestora. 500 de familii care deţin locuinţe în centru şi pe principalele bulevarde vor datora anul acesta impozite dublate, care anul viitor ar putea creşte din nou dacă proprietarii nu le reabilitează.

Înştiinţare de plată

Având în vedere modificările radicale făcute în modul de calcul al taxelor, pentru a evita certurile la ghişee, municipalitatea va trimite, în premieră, înştiinţări de plată tuturor contribuabililor din evidenţe.

130.000 orădeni şi 11.000 firme vor primi în poştă note cu debitele proprii. "Vom trimite din luna aceasta înştiinţări pentru ca oamenii să vadă ce au de plătit şi de ce, iar la nevoie, să poată depune documente care să îi ajute la stabilirea unui impozit mai mic", spune Sorin Iacob.

Măsura presupune un adevărat tur de forţă din partea funcţionarilor Primăriei, care vor trebui să completeze 130.000 înştiinţări pentru tot atâtea persoane fizice, dar până la urmă este un exemplu de transparenţă şi eficienţă. În fond, un orădean informat e pe jumătate taxat...


ORADEA MARE
141.000
contribuabili din Oradea vor plăti impozite pe proprietate majorate


"Lucrez de 15 ani ca fiscalist şi tot mi-au trebuit 10 minute ca să completez declaraţia de impunere pe care trebuie s-o depună toţi contribuabilii care au la domiciliu un sediu de firmă. Orădeanul de rând, dacă nu are un contabil care să facă asta, se va descurca şi mai greu"

Sorin Iacob, director adjunct la Direcţia Economică a Primăriei


PRIORITATE
Întâi amenzile, apoi impozitele!

Orădenii care se vor prezenta începând din această săptămână la ghişeele Primăriei ca să-şi plătească impozitele vor avea o supriză. "Codul de procedură fiscală a modificat ordinul de stingere a obligaţiilor, în sensul că amenzile se vor încasa cu prioritate până la stingerea integrală a lor", a spus directorul adjunct Sorin Iacob.

Pentru impozitele neplătite, indiferent de motiv, orădenii vor datora majorări de întârziere de 0,1% lei pe lună sau fracţiune de lună, în scădere de la 0,2%. Asta înseamnă cam 6 lei la un debit de 100 lei pe an, ceea ce nu este foarte mult, dar e totuşi în plus!

În schimb, persoanele fizice şi cele juridice care îşi vor stinge integral obligaţiile fiscale înainte de primul termen de plată, stabilit pentru 31 martie, beneficiază de o bonificaţie de 10%, respectiv 5% din suma datorată.

Citiţi pe această temă şi articolul 1820 de plătitori! Primăria a încasat suma record de o jumătate de milion de lei încă din prima zi de plată a impozitelor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
MARE ...DERANJ !
@hateretards: Spre dezamagirea ta te informez ca PMO mi-a dat dreptate in speta descrisa ! Tatal meu figureaza acum cu " 0 " !!!!! Cine a fost de vina ? Iacob , Has , Ficut ? Nu pot spune persoana ! POT SPUNE GENERIC PROSTIA DIN PMO GIRATA DE BOLOJAN ! Ideea este ca asta a fost prea " groasa " , prea usor de demonstrat ! Dar sa stii ca atunci cand sustin niste chestii chiar ma bazez pe documente ( in diferite forme ). Ca problemele cu unii dezvoltatori si falsurile facute de ei ( dar acceptate de PMO )sunt " oarecum" ( ca de fapt si alea sunt clare !!!!)mai interpretabile ( la prima vedere ) e o alta discutie ! N-AM BATUT CAMPII, NU BAT CAMPII ! DOAR DERANJEZ...
Postat 21 Ianuarie 2016, 01:25 de TDS
!!!!!
@hateredards: Corect dar l-a retrimis în Parlament PENTRU TVA ! Restul prevederilor și le-a asumat. Ideea este că acest Cod Fiscal a fost votat și de către PSD dar și de către PNL. Odată ce a intrat în vigoare se aplică. Direcția economică din PMO nu a făcut-o în speța prezentată de mine. În rest ce au făcut HABAR N-AM !
Postat 20 Ianuarie 2016, 13:00 de TDS
dezinformare
@TDS: Iohannis a promulgat noul cod fiscal pentru ca l-a retrimis odata. A doua oara il obliga constitutia sa il promulge!
Postat 20 Ianuarie 2016, 12:21 de hateretards
Sevraj
Iata cum se explica citeva sute de ani de iobagie in transilvania,cu citeva mici derapaje (doja,iancu,horea) si alea se pare cu ingaduinta masoneriei.O tara cu indice demografic negativ,fara indoiala si la nivelul orasului si judetului,nu are alta solutie pentru a-si intretine aristocratia decit prin cresterea taxelor si largirea bazei de impozitare.Cresterea e deja infaptuita iar largirea presupune alte referendumuri si fuziuni prin absorbtie.Doar citeva luni au trecut de cind se momeau pensionarii pe autobuzele otl cu bai gratis la felix,transport inclus.Stati linistiti,nu vor creste taxele si impozitele...somn usor
Postat 20 Ianuarie 2016, 09:11 de excalibur
GURA TACI !
@TC: Codul fiscal a trecut de Parlament fiind votat de PNL ! Werner l-a promulgat ( problema lui fiind TVA -ul ). Odata adoptat e Codul tuturor !
Postat 20 Ianuarie 2016, 07:35 de TDS
i-auzi cine se plange....
psd-ii sunt inlacrimati...ce disperare!!, da cine - ma rog a inventat Codul Fiscal? Po(a)nta nu e din psd..Pe de alta parte oradeni, io zic sa puneti de-o hora. Daca disperatii dupa putere din psd ne conduceau, ramaneam si fara oras si cu impozitele dublate. Au in sange spaga, plagiatul , boicotul si mai nou cu blestemele. Nu sunteti interesanti deloc. A, era sa uit...70%!!!
Postat 20 Ianuarie 2016, 06:53 de TC
Un fleac...ne-au biruit!
Dupa cat s-au laudat ca "au adus" bani europeni in piata (in Piata Unirii, bineinteles), ma asteptam sa scada impozitele..., dar se pare ca la Bolojan ii iese mereu cu minus...Poate la cei din jurul lui le "iese" cu plus...Altfel nu imi explic unde se scurge "atata banet"...
Postat 20 Ianuarie 2016, 00:43 de LauraD
Arbeit macht frei
Oradea a devenit un lagar la cheremul unor impostori, ca toata tara de altfel.Captivi in vortexul indatorarii,impinsi de la spate de finantele mondiale si nechibzuinta alesilor, himera unui trai mai bun pe datorie ne va exploda in fata si in buzunare.Chiar si fondurile nerambursabile UE s-ar putea sa aiba un minus in fata,daca facem balanta cit am contribuit si cit am primit din 2008 incoace.There is no free lunch.Cu o populatie pauperizata si puternic defavorizata pe piata muncii(locul 5 din coada la nivel national)era de preferat un oras fara realizarile pompoase din ultima vreme,dar cu costuri mai mici si cu perspective mai decente de dezvoltare.Din pacate prioritatile alesilor locali nu sunt costurile vietii de zi cu zi ale oradenilor ...doar un delir financiar aruncat in capul nostru in anii ce vor veni .Cam cum ar proceda un taran dupa ce si-a luat credit cu buletinul.
Postat 19 Ianuarie 2016, 23:26 de excalibur
PROSTIA LA PUTERE
JAPITELE LIBERALE au calculat impozit pe terenul de sub bloc si pentru veteranii de razboi desi acestia sunt scutiti prin Legea 44/1994 dar si prin legea 227/2015 Codul Fiscal ( chit ca documentele justificative sunt depuse la dosar de ani de zile ) . Ce zici madam Has despre PROSTIA subordonatilor tai ? Dar v-ati gasit nasul in persoana mea ! Pentru 11 lei pusi in carca tatalui meu ( veteran de razboi / refugiat din Ardealul ocupat ) MERG PANA IN PANZELE ALBE ! Si nu e vorba de suma ci de PRINCIPIU si de aplicarea LEGII ! Nenonorocitii naibii de galbeni ! Arhitect sef nu numiti , vreti OUG pentru alegeri locale acum ( desi CCR - ul s-a pronuntat iar pe dictatorul Bolojan il avantajeaza actuala prevedere ! ), , acum va legati de VETERANI ? Bye the way , personajele TRANZACTIEI ( Cioponea , Sandulescu , Aldea , Porosnicu , Stef , Neda ) figureaza si acum pe site-ul de impozite pentru ca au pus LABA fraudulos pe terenuri pe baza contractelor de v/c FALSE , cu complicitatea lui Bolojan si a CLO !!!! SA VA FIE RUSINE !
Postat 19 Ianuarie 2016, 22:48 de TDS
.
taxele au crescut in toata tara, nu doar in Oradea, si in unele locuri chiar cu 25%. Iarasi incercati sa dezinformati lumea?
Postat 19 Ianuarie 2016, 21:09 de David
USL nu a murit ci s-a multiplicat fuzionând cu restul prădătorilor
Clasa politică a votat în unanimitate impozitul pe activitate, în loc de impozitul pe proprietate, în cazul celor care vor ca la ei acasă să facă și ceva lucrativ, cu scopul indirect de a achita pensii speciale parlamentarilor și indemnizații de merit guvernanților !!!
Postat 19 Ianuarie 2016, 21:07 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON