URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2015, 17:50

Taxă de promovare! De la 1 ianuarie 2016, hotelierii sunt obligaţi să vireze Primăriei 2% din încasările din cazare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria îşi vrea banii! Municipalitatea a ţinut să le reamintească miercuri hotelierilor orădeni că începând din 2016 sunt obligaţi să verse periodic bugetului local taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Oradea.

Instituită prin Hotărârea de Consiliu Local 712 din 2015 noua taxă specială se datorează de către turişti pe toată perioada de şedere şi se colectează prin intermediul unităţilor de cazare, hoteluri şi pensiuni. Taxa se calculează prin aplicarea cotei de 2% la tarifele de cazare, exclusiv TVA, practicate de unităţile de cazare.

"Unităţile de cazare au obligaţia de a vira taxa specială pentru promovarea turistică la bugetul local, până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei în care s-a colectat şi de a depune lunar o declaraţie tip, la ghişeele 5 sau 6 din cadrul PMO", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

Potrivit iniţiatorilor, taxa specială va constitui venit la bugetul Asociaţiei pentru promovarea turismului şi va fi folosită pentru tipărirea de materiale care vor fi distribuite turiştilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@excalibur
Ti-a placut...?!
Postat 02 Ianuarie 2016, 18:38 de User anonimizat
Preludiu sau postludiu
Da,acum e clar...orasul a investit enorm in infrastructura turistica si ca sa-si mai scoata din cheltuieli a introdus aceasta taxa. E la fel ca la autostrazi: s-a umplut tara de autostrazi fara numar si e normal sa platim rovignete,taxe de drum si accize. Suntem defapt in postludiu, preludiul si actul in sine s-au consumat deja, dar n-am fost noi destul de atenti...
Postat 02 Ianuarie 2016, 18:17 de excalibur
Taxa Speciala!?
HCL 712/2015 spune clar, fara dubii si nu lasa loc la interpretari ca taxa speciala pentru promovare turistica se plateste in cuantum de 2% din valoarea tarifelor de cazare exclusiv TVA. Aceasta taxa se plateste de catre TURISTI catre unitatea de cazare iar taxa respectiva se va vira catre bugetul local pana la data de 10 pentru luna anterioara. Pe intelesul tuturor, aceasta taxa speciala va trebui inclusa in pretul cazarii si reprezinta 2% din suma platita de turist, fara TVA. Adica: daca dupa scaderea TVA din suma platita de turist ramane suma de 1000 lei, taxa speciala este de 20 lei. In mod normal, doar turistul va trebui sa plateasca in plus iar intreprinzatorul sa mai faca un drum. Astfel de taxe exista si prin lumea mai civilizata :). Spre exemplu la vecinii din Hajduszoboszlo taxa este de 450 Ft / noapte / persoana adulta. Daca aceasta taxa va fi utilizata pentru ceea ce a fost creata, in mod sigur va genera beneficii. Problema este ca aceasta suma odata virata la bugetul orasului poate fi utilizat si pentru organizarea de referendumuri FARA NUMAR...
Postat 02 Ianuarie 2016, 14:28 de Sabau
God bless our souls
2% la tariful de cazare...sa zicem ca ai 10000 incasari cu 10% profit, 1000 ar fi profitul din care 16% impozit inseamna 160. 2% la 10000 inseamna 200.In traducere libera ar insemna un impozit total de vreo 35% ...nemaivorbind de faza cu ghiseul 5-6 lunar pina in 10.God bless our souls
Postat 02 Ianuarie 2016, 10:42 de excalibur
si ce dreaq face primaria...
...pentru banii astia ? Nimic ! Doar finanteaza o "directie de turism" cu doi angajati, director si director-adjunct (de rasul lumii !), din care unul e... nevasta lu' Birta de la CSM, ca trebuia sa lucreze si ea (musai directoare, nu ?) undeva, fara ca de fapt sa munceasca !
Postat 01 Ianuarie 2016, 16:10 de AgentulTermic
Felix
Oare proprietarii de pensiuni si hoteluri din Felix si Sanmartin, stiau de taxa asta cand au votat pentru unire la referendum?
Postat 01 Ianuarie 2016, 15:39 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON