URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2023, 22:04

Tatăl scriitorului Mircea Pricăjan și-a „deconspirat” fiul la lansarea cărţii „Murmur": „Cum de ţii minte atâtea detalii?" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul şi redactorul-şef al revistei de cultură Familia Mircea Pricăjan şi-a lansat, joi, alături de doi invitaţi - cronicarul Dan-Liviu Boeriu şi secretarul general al Familiei, Miron Beteg - cel mai recent volum, "Murmur".

Evenimentul s-a desfășurat la librăria Humanitas, iar între participanţi s-a numărat inclusiv tatăl autorului, care spre finalul evenimentului şi-a întrebat fiul cum de ţine minte atâtea detalii din copilărie, semn că povestea romanului surprinde momente din viaţa reală a scriitorului.

"Am scris-o pentru mine!"

Încă din debutul întâlnirii, Mircea Pricăjan a ţinut să anunţe publicul că şi-a scris noua sa carte "fiind egoist". "Cartea trebuia să aibă o altă formă, dar textul cerea o completare a actualităţii, pe care am făcut-o. Atunci când am scris-o am făcut-o pentru mine, fără să mă gândesc la publicarea ei. Nu ştiam ce voi descoperi pe parcursul scrierii sale. A fost ca şi cum aş fi săpat un şantier", le-a spus scriitorul celor circa 80 de persoane adunate în librăria din centrul Oradiei, printre care s-au remarcat episcopul greco catolic Virgil Bercea și viceprimarul Antonia Nica.

Romanul urmăreşte copilăria şi viaţa de adult a ziaristului Matei care pleacă din provincie la Bucureşti, unde continuă să facă jurnalism de investigaţie. 

Pricăjan a mărturisit că "Murmur" a fost scrisă între anii 2016 - 2020, perioadă marcată de o mulţime de acţiuni civice, care sunt surprinse şi în volum, cum ar fi protestele împotriva Ordonanţei 30, actul normativ prin care Guvernul PSD-ALDE a încercat să graţieze anumite fapte de corupţie, ori mitingul diasporei din 10 august 2018, unde au avut loc confruntări violente între civili şi autorităţi.

"Nu ştii dacă a fost un vis"

Primul dintre invitați a spus că a citit cartea de trei ori până acum. "Mi s-a părut că există un mit al reîntoarcerii. Cumva cartea surprinde ideea că uneori trebuie să renunţi ca să te poţi întoarce la esenţa vieţii tale. Este interesant şi faptul că povestea bunicului şi copilăria lui Matei sunt relatate la persoana a III-a şi doar cea din prezent, a gazetarului, e la persoana I", a constatat Dan-Liviu Boeriu (foto stânga)

La rândul său, Miron Beteg (foto dreapta) a precizat că în volum sunt prezentate anumite pasaje ale copilăriei personajului principal, Matei, care par a fi de fapt nişte traume ce au rămas în memoria sa.  

"Când ai terminat romanul te gândeşti că nu ştii dacă totul a fost un vis, dacă a fost realitate împletită cu vis sau a fost realitatea pură. Apoi te întrebi: am trăit suficient întrucât viaţa noastră să poată deveni o poveste?", a spus Beteg.

Tatăl la autografe

În final, cei trei au vrut să afle dacă există întrebări din partea publicului, iar printre cei dornici să ia cuvântul s-a numărat inclusiv tatăl autorului, Viorel Pricăjan.

"În calitate de tată al lui Matei (n.r. gazetarul din roman) aş vrea să te întreb: cum de ţii minte atâtea detalii pe care eu abia acum le rememorez? Citind cartea, m-am întors cu 40 de ani în urmă, în curtea unde aţi dat drumul la găini (n.r. făcând referire la autor și la sora sa). Intenţionat aţi făcut asta, ca să ne faceţi o surpriză", i-a spus tatăl autorului.

"Mă bucur că am început turneul de lansare a cărţii de la Oradea, pentru că astfel de întrebări nu voi mai primi nicăieri", a răspuns fiul, amuzat.

La final, participanţii au putut să ceară un autograf de la Mircea Pricăjan pe noul său volum, printre fani numărându-se, bineînţeles, şi tatăl său (foto)

Cartea "Murmur" a fost publicată la editura Humanitas şi este disponibilă în librării la preţul de 39 lei.

Apeciat scriitor și traducător, redactorul-şef al revistei Familia mai este autor al volumelor "În umbra deasă a realităţii", "Calitatea luminii", "Pumn-de-Fier" şi "Perseidele". 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON