URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 31 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
28 Februarie 2023, 10:31

„Murmur”, un nou roman scris de autorul orădean Mircea Pricăjan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul şi redactorul şef al revistei de cultură Familia Mircea Pricăjan readuce în actualitate protestele anti-guvernamentale din ultimii ani, în cel mai nou roman al său, "Murmur".

Publicat de editura Humanitas, în colecţia "Scriitori români contemporani", volumul îl are ca protagonist pe un ziarist de provincie care se mută în Bucureşti, unde continuă să facă jurnalism de investigaţie. Anchetele îl determină să facă şi o introspecţie, amintindu-şi episoade din copilăria sa.  

Pricăjan a scris o mare parte din acest roman între anii 2016 şi 2020, perioadă în care societatea românească era marcată de tragedia de la Colectiv şi când în Capitală au avut loc proteste majore, inclusiv cel împotriva OUG 13, actul normativ prin care Guvernul PSD-ALDE a încercat să graţieze anumite fapte de corupţie, ori mitingul diasporei, unde au avut loc confruntări violente. Aceste evenimente se regăsesc în "Murmur".

"Am scris acest roman între anii 2016 şi 2020 şi am descoperit că înţelegerea prezentului este la fel de importantă pentru recuperarea memoriei cum e înţelegerea trecutului pentru dibuirea prezentului. România acelor ani, marcaţi de tragedia de la Colectiv, de sinistra Ordonanţă 13, de protestele care au urmat, culminând cu mitingul diasporei din 10 august, a pătruns inevitabil în cartea mea, împletindu-se cu primele mele intenţii, potenţându-le, ajutându-mă să descopăr coerenţa pe care doar o intuiam la început - ca un murmur care, pe măsură ce îl asculţi mai atent, se transformă în strigăt", a mărturisit autorul, pe "clapeta" coperţii.

Pricăjan recunoaşte şi că romanul a fost declanşat de câteva episoade personale, transformate apoi în ficţiune. "Este o carte foarte personală. În timp ce o scriam, a ajuns să fie mai personală decât mă aşteptam", a declarat autorul pentru BIHOREANUL.

Al cincilea roman semnat de Mircea Pricăjan, "Murmur" va ieşi din tipar în această săptămână şi va fi lansat, probabil, în a doua jumătate a lunii martie, la Bucureşti, iar ulterior la Oradea şi în alte oraşe din ţară.

Redactorul-şef al revistei Familia a mai publicat "În umbra deasă a realităţii", "Calitatea luminii", "Pumn-de-Fier" şi "Perseidele". De asemenea, el a tradus din limba engleză peste 60 de volume.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON