URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2016, 13:40

Surpriză: la doar o lună după reciclare, DN 76 Oradea-Beiuş este din nou "marcat” de gropi

Surpriză: la doar o lună după reciclare, DN 76 Oradea-Beiuş este din nou 'marcat” de gropi foto: Cristian Puşcaş (Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Criticii CNADNR au motive de satisfacţie. La doar o lună după "reinaugurarea" tronsonului Oradea-Beiuş al DN 76 în urma încheierii lucrărilor de reciclare, şoseaua este din nou brăzdată de gropi, alimentând supoziţia că a fost mai degrabă o cârpeală decât o lucrare temeinică.

Potrivit locuitorilor din comunele de-a lungul şoselei, primele gropi au apărut pe raza comunei Ceica înainte de Crăciun, dar şoferii le simt deja şi pe porţiunea dintre Sânmartin şi Oradea.

Cei 50,3 km ai tronsonului Oradea-Beiuş au fost "rupţi" de CNADNR din proiectul iniţial, ce viza reabilitarea întregii şosele dintre Oradea şi Deva, lucrare finanţată cu fonduri europene, Compania reziliind anul trecut contractul pentru lucrare încheiat cu firma CCCF Timişoara şi renunţând, implicit, la fonduri UE în valoare de 37 milioane euro.

În locul reabilitării, CNADNR a comandat "punerea în siguranţă" a tronsonului din fonduri proprii de 9,1 milioane euro, prin realizarea unor "lucrări de reparaţii şi întreţinere periodică" ce constau în reciclarea asfaltului existent pe carosabil din 1961, anul construirii şoselei.

În ciuda declaraţiilor făcute la jumătatea lunii trecute de directorul Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj, Eugen Cecan, conform cărora garanţia de 2 ani pentru reciclare este suficientă, Inspectoratul de Stat în Construcţii consideră că, dimpotrivă, nu există, nicio garanţie reală în ce priveşte calitatea lucrărilor. De altfel, acesta este şi motivul pentru care ISC a făcut la Parchetul Oradea o plângere penală împotriva CNADNR.

În ciuda acestei situaţii, şeful Secţiei Drumuri Naţionale din Bihor, Octavian Balog, afirmă că apariţia gropilor nu trebuie să-i îngrijoreze pe şoferi. "Am identificat şapte eroziuni care se vor repara în aceste zile", spune Balog, adăugând că fenomenul era previzibil în condiţiile în care, pe de o parte, tronsonul nu a fost încă acoperit cu un strat de uzură, carosabilul având de suferit din cauza deszăpezirii cu sare şi nisip, iar pe de altă parte "ajustările" se vor face pe banii celor trei firme care au executat reciclarea.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Drum la Parchet: Repararea DN 76 Oradea-Beiuş a ajuns subiect de anchetă a procurorilor

Reacţie CNADNR după denunţul Inspecţiei în Construcţii: DN 76 Oradea-Beiuş este doar "întreţinut", urmează să fie şi "reabilitat"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
rovineta ba nu radar
surpriza pentru cine poate pentru voi nu cred ca mai poate sa ma surprinda ceva in romania sincer asfalt nou ati vrut iata il aveti sigur bucurativa pentru putin timp apoi aducetiva aminte ce ceera in urma cu 23456 ani in urma apoi incepe-tisa injurati din nou poate va ere dor de gropi desigur va-ti defatat desul o luna sau nici atat bravo constructorilor poate veni c.pop sa- si faca pozepentru campanie la fel si popa sa planteze panselute si le poate incercu-i cu vopsea galbena de data aceasta portocaliul sa spalat intretimp .
Postat 20 Ianuarie 2016, 17:48 de sss
@ CNADNR
Nu are nimic, vi se pare... (ironie)
Postat 20 Ianuarie 2016, 13:56 de OradeaCivitas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON