URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Martie 2020, 18:33

Surpriză de coronavirus: Cum s-a aflat că o judecătoare curajoasă din Oradea a fost dublă campioană mondială la atletism

Surpriză de coronavirus: Cum s-a aflat că o judecătoare curajoasă din Oradea a fost dublă campioană mondială la atletism sursa foto: Facebook Georgeta Ciungan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Izolaţi în case din cauza coronavirusului, oamenii practică, pe Facebook, o „leapşă” prin care se provoacă să posteze fotografii din urmă cu 20 de ani. Aşa a procedat, a descoperit g4media, şi o judecătoare din Oradea, Georgeta Ciungan, încadrată la Secţia Penală a Tribunalului Bihor, care a furnizat o surpriză postând o fotografie din 1992, de la Campionatul Mondial de Atletism de la Seul (Coreea de Sud).

”Provocare acceptată! 1992 – Seul, campioană mondială, atletism 400 metri garduri! 19 ani. Imediat după cursă, nu îmi venea să cred! Habar nu aveam unde o să mă ducă viața! Judecător în penal!”, a scris pe Facebook judecătoarea Georgeta Ciungan, fostă Petrea. Aceasta a explicat pentru g4media că instantaneul a fost realizat de un fotoreporter coreean „imediat după finish, când priveam tabela, și nu îmi venea să cred, îmi venea să plâng!”.

Destin de campioană

Fosta campioană a povestit că a început să facă sport (gimastică acrobatică) de la vârsta de 6 ani, în 1986 renunţând deoarece era prea înaltă pentru această disciplină. S-a apucat de alta: atletism la CSU Galați, făcând parte apoi din loturile naționale, mondiale și olimpice ale României.

Vârful de carieră sportivă a fost la Seul în 1992, când a câștigat două medalii de aur - la proba 400 de metri garduri și la ștafetă 4 X 400 de metri plat. Atunci a primit oferte de a studia și a se antrena la două universități din SUA, dar nu a vrut să plece din țară. În 2000, însă, pe când se pregătea pentru Jocurile Olimpice de la Sydney, Georgeta Petrea a suferit o fractură de tendon ahilian. A fost operată, dar la spital a contractat o infecție nosocomială și piciorul nu și-a mai revenit pentru a putea face performanță.

A fost nevoită să facă muncă de administrație la CSU Galați până în 2004. În 2008, a dat admitere la Facultatea de Drept din Brașov, iar după absolvire, în 2012, a intrat din prima la Institutul Naţional de Magistratură. În 2015 a devenit judecător la Judecătoria Focșani, iar din noiembrie 2018 este judecător la Tribunalul Bihor.

Campioană şi în robă

BIHOREANUL a scris despre judecătoarea Georgeta Ciungan în cursul anului trecut, când a relatat că a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în legătură cu decizii ale CCR pro-inculpaţi, prin care au fost anulate probele strânse de procurori cu ajutorul SRI în procesele de corupţie.

Ea a făcut demersul ca judecător învestit cu soluţionarea procesului intentat de DNA în 2016 împotriva a două profesoare de la Universitatea din Oradea, Camelia Dindelegan şi Floare Chipea, a soţului celei dintâi, Marin Dindelegan, şi a rectorului Constantin Bungău, după ce a ajuns în situaţia de a judeca fără să ţină cont de probe strânse prin interceptări pentru că CCR le-a declarat nelegale, deşi la momentul efectuării lor nu le interzicea nicio lege şi fuseseră autorizate de alţi judecători.

Magistratul a sesizat Curtea de Justiţie a UE, acuzând CCR de încălcarea Constituţiei, de modificarea legilor în favoarea inculpaţilor şi de nerespectarea tratatului de aderare a României la UE, care prevalează legilor interne, inclusiv în baza Constituţiei. Practic, arăta judecătoarea, CCR încalcă independenţa magistraţilor români, substituindu-se acestora.

A învins şi IJ

Ulterior, la sesizarea unui avocat al familiei Dindelegan, Georgeta Ciungan a fost luată în colimator de Inspecţia Judiciară, care a cercetat-o disciplinar. Ea îşi avertiza atunci colegii judecători, pe Facebook, că dacă le relatează „cum a avut loc cercetarea disciplinară, fugim toţi din magistratură”. În final, IJ a trebuit, totuşi, să pună capăt anchetei.

În ciuda cercetării începute împotriva Georgetei Ciungan, şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, a minţit Consiliul Superior al Magistraturii, susţinând că subordonaţii săi n-au anchetat disciplinar niciun judecător dintre cei care au sesizat CJUE în legătură cu deciziile pro-inculpaţi ale CCR şi că sesizarea primită de IJ de la avocatul familiei Dindelegan a fost „clasată”, adică închisă din prima analiză, fără să fi început o cercetare disciplinară.

De altfel, Forumul Judecătorilor din România şi 7 membri CSM l-au acuzat pe şeful IJ de "ascunderea grosolană" a adevărului, dar şi de faptul că hărţuirea judecătoarei din Oradea avea ca scop crearea unui precedent care să fie folosit apoi şi împotriva judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au sesizat CJUE, aşa cum vehement cerea atunci Luju.ro, site afiliat Antenei 3 şi afişat anti-DNA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Respect doamnei judecatoare!
A salvat cat de cat din onoarea curtii de apel Oradea, terfelita de multi altii! A aratat si ce inseamna sa fii cu adevarat JUDECATOR! P.S. Un articol care ne arata ca celor de la bihoreanul nu le lipseste talentul si priceperea in ale gazetariei. Si pt. ca nimeni nu e perfect, nici ei nu sunt: n-au coloana vertebrala!
Postat 26 Martie 2020, 05:34 de pinonel
????
Mens sana in corpore sano.
Postat 25 Martie 2020, 22:52 de Adrian_Preda
Frumoasa, corecta, curajoasa
Felicitari!
Postat 25 Martie 2020, 21:19 de 1011010
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON