URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2020, 18:33

Surpriză de coronavirus: Cum s-a aflat că o judecătoare curajoasă din Oradea a fost dublă campioană mondială la atletism

Surpriză de coronavirus: Cum s-a aflat că o judecătoare curajoasă din Oradea a fost dublă campioană mondială la atletism sursa foto: Facebook Georgeta Ciungan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Izolaţi în case din cauza coronavirusului, oamenii practică, pe Facebook, o „leapşă” prin care se provoacă să posteze fotografii din urmă cu 20 de ani. Aşa a procedat, a descoperit g4media, şi o judecătoare din Oradea, Georgeta Ciungan, încadrată la Secţia Penală a Tribunalului Bihor, care a furnizat o surpriză postând o fotografie din 1992, de la Campionatul Mondial de Atletism de la Seul (Coreea de Sud).

”Provocare acceptată! 1992 – Seul, campioană mondială, atletism 400 metri garduri! 19 ani. Imediat după cursă, nu îmi venea să cred! Habar nu aveam unde o să mă ducă viața! Judecător în penal!”, a scris pe Facebook judecătoarea Georgeta Ciungan, fostă Petrea. Aceasta a explicat pentru g4media că instantaneul a fost realizat de un fotoreporter coreean „imediat după finish, când priveam tabela, și nu îmi venea să cred, îmi venea să plâng!”.

Destin de campioană

Fosta campioană a povestit că a început să facă sport (gimastică acrobatică) de la vârsta de 6 ani, în 1986 renunţând deoarece era prea înaltă pentru această disciplină. S-a apucat de alta: atletism la CSU Galați, făcând parte apoi din loturile naționale, mondiale și olimpice ale României.

Vârful de carieră sportivă a fost la Seul în 1992, când a câștigat două medalii de aur - la proba 400 de metri garduri și la ștafetă 4 X 400 de metri plat. Atunci a primit oferte de a studia și a se antrena la două universități din SUA, dar nu a vrut să plece din țară. În 2000, însă, pe când se pregătea pentru Jocurile Olimpice de la Sydney, Georgeta Petrea a suferit o fractură de tendon ahilian. A fost operată, dar la spital a contractat o infecție nosocomială și piciorul nu și-a mai revenit pentru a putea face performanță.

A fost nevoită să facă muncă de administrație la CSU Galați până în 2004. În 2008, a dat admitere la Facultatea de Drept din Brașov, iar după absolvire, în 2012, a intrat din prima la Institutul Naţional de Magistratură. În 2015 a devenit judecător la Judecătoria Focșani, iar din noiembrie 2018 este judecător la Tribunalul Bihor.

Campioană şi în robă

BIHOREANUL a scris despre judecătoarea Georgeta Ciungan în cursul anului trecut, când a relatat că a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în legătură cu decizii ale CCR pro-inculpaţi, prin care au fost anulate probele strânse de procurori cu ajutorul SRI în procesele de corupţie.

Ea a făcut demersul ca judecător învestit cu soluţionarea procesului intentat de DNA în 2016 împotriva a două profesoare de la Universitatea din Oradea, Camelia Dindelegan şi Floare Chipea, a soţului celei dintâi, Marin Dindelegan, şi a rectorului Constantin Bungău, după ce a ajuns în situaţia de a judeca fără să ţină cont de probe strânse prin interceptări pentru că CCR le-a declarat nelegale, deşi la momentul efectuării lor nu le interzicea nicio lege şi fuseseră autorizate de alţi judecători.

Magistratul a sesizat Curtea de Justiţie a UE, acuzând CCR de încălcarea Constituţiei, de modificarea legilor în favoarea inculpaţilor şi de nerespectarea tratatului de aderare a României la UE, care prevalează legilor interne, inclusiv în baza Constituţiei. Practic, arăta judecătoarea, CCR încalcă independenţa magistraţilor români, substituindu-se acestora.

A învins şi IJ

Ulterior, la sesizarea unui avocat al familiei Dindelegan, Georgeta Ciungan a fost luată în colimator de Inspecţia Judiciară, care a cercetat-o disciplinar. Ea îşi avertiza atunci colegii judecători, pe Facebook, că dacă le relatează „cum a avut loc cercetarea disciplinară, fugim toţi din magistratură”. În final, IJ a trebuit, totuşi, să pună capăt anchetei.

În ciuda cercetării începute împotriva Georgetei Ciungan, şeful Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, a minţit Consiliul Superior al Magistraturii, susţinând că subordonaţii săi n-au anchetat disciplinar niciun judecător dintre cei care au sesizat CJUE în legătură cu deciziile pro-inculpaţi ale CCR şi că sesizarea primită de IJ de la avocatul familiei Dindelegan a fost „clasată”, adică închisă din prima analiză, fără să fi început o cercetare disciplinară.

De altfel, Forumul Judecătorilor din România şi 7 membri CSM l-au acuzat pe şeful IJ de "ascunderea grosolană" a adevărului, dar şi de faptul că hărţuirea judecătoarei din Oradea avea ca scop crearea unui precedent care să fie folosit apoi şi împotriva judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au sesizat CJUE, aşa cum vehement cerea atunci Luju.ro, site afiliat Antenei 3 şi afişat anti-DNA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Respect doamnei judecatoare!
A salvat cat de cat din onoarea curtii de apel Oradea, terfelita de multi altii! A aratat si ce inseamna sa fii cu adevarat JUDECATOR! P.S. Un articol care ne arata ca celor de la bihoreanul nu le lipseste talentul si priceperea in ale gazetariei. Si pt. ca nimeni nu e perfect, nici ei nu sunt: n-au coloana vertebrala!
Postat 26 Martie 2020, 05:34 de pinonel
????
Mens sana in corpore sano.
Postat 25 Martie 2020, 22:52 de Adrian_Preda
Frumoasa, corecta, curajoasa
Felicitari!
Postat 25 Martie 2020, 21:19 de 1011010
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON