URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Februarie 2022, 13:27

„Suntem gunoierii apelor”: Cum vrea să culeagă ABA Crișuri PET-urile de pe râurile din Bihor, înainte să ajungă în Ungaria

„Suntem gunoierii apelor”: Cum vrea să culeagă ABA Crișuri PET-urile de pe râurile din Bihor, înainte să ajungă în Ungaria foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apele curgătoare din Bihor sunt pline de gunoaie, mai ales de flacoane din plastic, care nu doar că lasă o impresie proastă turiștilor, ci îi pun la treabă și pe vecinii din Ungaria, care pretind ca România să trimită muncitori sau bani pentru a contribui la curățenie.

Spre Ungaria

„De câțiva ani, suntem gunoierii apelor. Dezvoltăm o nouă activitate, din păcate, 30-50 de oameni din efectivul nostru strâng gunoaie. Problema este mare, se amplifică în ultimii ani și este una transfrontalieră”, a declarat directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor, miercuri, în ședința Colegiului Prefectural.

El a precizat că probleme serioase sunt pe râurile din bazinul Someș, care duc cantități uriașe de gunoaie spre Ungaria, mult mai multe decât apele din Crișana „Noi stăm un pic mai bine nu pentru că am fi mai bine educați, dar avem o grămadă de baraje, de exemplu pe Crișul Repede de la Drăgan până la Fughiu o salbă de baraje, unde se lucrează și se scot acești plutitori”, a explicat șeful ABA Crișuri.

Pe Ier și Barcău

Gunoaiele ajung în ape fie pentru că sunt deversate direct, fie pentru că sunt aruncate în albia majoră a râurilor și pârâurilor, iar la inundații sunt „măturate”.

Ca să curețe râurile din Bihor, Administrația Bazinală de Apă Crișuri are de gând să monteze mai multe sisteme de captare a deșeurilor plutitoare.

La Diosig, pe râul Ier, va fi amenajat în acest an un sistem de colectare cu cinci grătare cu acționare electronică, din care trei mobile și două fixe, care vor fi montate în râu și care vor opri gunoaiele. Apoi, două benzi transportoare care vor duce PET-urile spre o platformă betonată, unde apoi vor fi sortate și trimise la reciclare.

Pentru lacul de acumulare de la Barcău, ABA va cumpăra un utilaj acvatic cu care să adune gunoaiele, care le va lăsa pe o platformă de beton anume amenajată, și un utilaj terestru, care va sorta mizeriile. „Pe Barcău strângem tot ce ne descarcă Sălajul”, a precizat Pásztor.

„Capcane” pentru gunoaie

Pe Crișul Negru, la Tinca, unde, de asemenea, cantități mari de gunoaie ajung în apă, ABA va monta un sistem „litter trap” (precum cel din fotografia de jos), compus dintr-o capcană, adică o cutie plutitoare realizată din plastic reciclat, cu două brațe, care va „înghiți” PET-urile ce plutesc pe râu. Ea va fi fixată pe piloni și va avea o capacitate de 5 mc.

Pásztor a anunțat că un sistem similar va fi montat și la Oradea, pe Crișul Repede, în zona cunoscută de localnici drept Țincapana. „Guvernul României a reușit să încheie cu Olanda un acord pentru două astfel de echipamente, prin Green Group. Mâine sosește unul la Oradea, altul la Satu Mare. În săptămâna următoare vom instala acest echipament calitativ și tehnic foarte avansat”, a precizat șeful ABA Crișuri.

Toate aceste sisteme sunt avizate de Administrația Națională Apele Române, iar ABA mai așteaptă doar să primească finanțarea necesară pentru cele care trebuie achiziționate.

Pásztor Sándor a mai precizat că ABA Crișuri dă amenzi bihorenilor pe care îi prinde că deversează gunoaie în cursurile de apă.

Vezi o prezentare detaliată făcută de ABA Crișuri:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON