URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
12 Februarie 2022, 09:35

Mormane de gunoaie pe un canal colector din Bihor! Trei primării au fost somate să le elimine (FOTO)

Mormane de gunoaie pe un canal colector din Bihor! Trei primării au fost somate să le elimine (FOTO) sursa foto: ABA Crișuri
Mormane de gunoaie pe un canal colector din Bihor! Trei primării au fost somate să le elimine (FOTO) Foto: ABA Crișuri
Mormane de gunoaie pe un canal colector din Bihor! Trei primării au fost somate să le elimine (FOTO) Foto: ABA Crișuri
Mormane de gunoaie pe un canal colector din Bihor! Trei primării au fost somate să le elimine (FOTO) Foto: ABA Crișuri
Mormane de gunoaie pe un canal colector din Bihor! Trei primării au fost somate să le elimine (FOTO) Foto: ABA Crișuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei primării din judeţul Bihor au fost somate de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, după ce angajaţii instituţiei au găsit depozite de deşeuri întinse pe o jumătate de kilometru.

Situaţia a fost descoperită în urma unor verificări făcute în teren pe tema stării de salubrizare a cursurilor de apă, pe Canalul Colector-Crişul Negru, în zona podului rutier Drumul Județean 797, după cum anunţă un comunicat al ABA Crişuri.

Concret, arată informarea, pe ambele maluri au fost găsite ambalaje, PET-uri, anvelope şi alte tipuri de mase plastice ce zăceau abandonate pe o lungime de 500 de metri.

"Având în vedere gravitatea situaţiei precum şi obligaţiile legale, Primăriile Girişu de Criş, Toboliu şi Sânicolau Român au fost înştiinţate în vederea eliminării deşeurilor în cel mai scurt timp posibil", arată comunicatul.

Informarea mai aminteşte că acest canal colector are rol de captare şi conducere a debitelor văilor şi viroagelor interioare în râul Crişul Negru "diminuând semnificativ riscul producerii inundaţiilor în zona de câmpie dintre râul Crişul Repede şi râul Crişul Negru".

"Pe lângă aspectele legate de salubritate, prezenţa deşeurilor pe maluri sau în apă, mai ales în perioadele cu ape mari, poate genera blocaje în dreptul podurilor şi podeţelor şi ulterior revărsări", explică informarea.

Directorul ABA Crişuri, Pásztor Sándor, citat în comunicat, afirmă că echipa ABA face eforturi zilnic pentru a stopa poluarea apelor.

"Cu toate acestea, oricâte acţiuni de igienizare ar fi desfăşurate, nu vom reuşi să avem râuri curate acolo unde omul nu vrea. Fără voinţa riveranilor şi a autorităţilor locale, albiile râurilor vor fi mereu sufocate de deşeuri!", a declarat Pásztor Sándor.

Comunicatul mai precizează că, urmând exemplul ţărilor europene, ca o măsură preventivă în ceea ce priveşte limitarea poluării apelor cu plutitori, pe Canalul Colector, în localităţile Tulca şi Cefa, ABA a amplasat instalaţii de grătare autocurăţitoare. "Cu ajutorul acestora îndepărtăm mecanic resturile organice şi plutitorii de mici dimensiuni din ape", explică documentul.

Depozitarea deşeurilor pe maluri sau în albii reprezintă contravenţie care se sancţionează cu amendă cuprinsă între 25.000 şi 35.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON