URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2015, 13:39

Sub conducerea vicepreşedintelui Ionel Avrigeanu, Consiliul Judeţean şi-a bătut propriul record de operativitate: doar 2 minute!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai puţin de două minute a durat, cu intonarea imnului şi cu numărarea voturilor, reuniunea de joi a Consiliului Judeţean, condusă de vicepreşedintele Ionel Avrigeanu, în condiţiile în care preşedintele Cornel Popa este în concediu de odihnă, undeva la munte, conform surselor BIHOREANULUI.

Reuniunea a marcat şi prima apariţie publică a vicepreşedintelui Alexandru Kiss, revenit la serviciu după ce Curtea de Apel Oradea a ridicat interdicţia procurorilor DNA în dosarul în care liderul UDMR este acuzat de mai multe fapte de corupţie. Kiss, însă, a stat cuminte la şedinţă, fără a scoate niciun cuvânt, şi a părăsit sala imediat ce aceasta a luat sfârşit, fără a risca să fie luat la întrebări de jurnalişti.

Pe ordinea de zi a şedinţei au fost puse doar două proiecte de Hotărâre, cu o miză mare, însă, de peste 89 milioane lei.

După intonarea imnului, Avrigeanu a dat citire titlului fiecărui proiect, dar spre deosebire de actualul preşedinte al CJ, Cornel Popa, şi de predecesorii săi, Radu Ţîrle şi Alexandru Kiss, a explicat şi proiectele, pe fiecare în parte.

Primul dintre ele a vizat prelungirea perioadei de graţie, a perioadei de tragere şi a termenului unei linii de credit în valoare de 54 milioane lei contractate de CJ în luna aprilie de la CEC Bank, pentru cofinanţarea unora dintre proiectele cu fonduri europene în valoare de peste 110 milioane euro derulate în această perioadă, şi anume modernizarea infrastructurii Aeroportului din Oradea, implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor la nivelul întregului judeţ, construirea unei centrale pe biomasă la Săcueni, a unor instalaţii de comunicaţii la graniţa şi împreună cu judeţul ungar Bekes, pentru dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice în Bihor şi, în fine, pentru înfiinţarea unui centru de pregătire a salvatorilor montani.

"Întrucât perioada de graţie şi perioada de tragere a facilităţii de credit expiră anterior termenelor pentru finalizarea unor proiecte, este nevoie urgentă să prelungim perioada de graţie şi perioada de tragere a liniei de credit până la 31 decembrie 2015, iar a termenului creditului de la 18 la 24 luni", a explicat Avrigeanu.

La vot, proiectul de Hotărâre a fost adoptat de 27 din cei 28 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţă, unul singur, şi anume PSD-istul Traian Costa, abţinându-se.

Cel de-al doilea proiect de Hotărâre a fost votat, însă, în unanimitate. Acesta a avut un conţinut la fel de tehnic, şi a constat în modificarea unei Hotărâri din luna martie prin scoaterea de pe lista de investiţii ce urmează să fie cofinanţate din banii împrumutaţi de la CEC a obiectivului "construire Centru de pregătire a salvatorilor montani".

Acest obiectiv ar urma să fie construit la Vârtop, contribuţia CJ fiind stabilită la doar 53.400 lei, restul de până la mai bine de 200.000 lei provenind de la Guvernul federal al Elveţiei. Cum, însă, fondurile acordate de Elveţia au fost considerate de Comisia de Avizare a Împrumuturilor Locale de pe lângă Ministerul Finanţelor ca nefiind fonduri europene propriu-zise, acest proiect a trebuit scos de pe lista obiectivelor ce vor fi finanţate din creditul luat de CJ de la CEC pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri UE.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!!!!!!!!
Mi-e lehamite sa-l mai vad si pe purdi asta sudist...oportunist...si tot ce vreti voi...tare ma mir ca nu a ajuns inca la psd..sau acolo-i cuscru.....deci e bine
Postat 09 Iulie 2015, 17:39 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON