URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2018, 18:59

SUA se retrag dintr-un important tratat nuclear. Ce implicaţii ar putea avea această decizie pentru România

SUA se retrag dintr-un important tratat nuclear. Ce implicaţii ar putea avea această decizie pentru România sursa foto: digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Donald Trump a anunţat că Statele Unite urmează să se retragă dintr-un tratat cu privire la armamentul nuclear încheiat cu Rusia în timpul Războiului Rece, acuzând Moscova că-l încalcă ”de mulţi ani”.

Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armamentul nuclear cu rază intermediară de acţiune a fost semnat în 1987 de liderii american şi sovietic din acea vreme, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, scrie news.ro.

”Rusia nu a respectat tratatul. Vom pune, aşadar, capăt acordului şi vom dezvolta aceste arme”, a anunţat Donald Trump, într-o vizită la Elko, în Nevada. ”Nu-i vom lăsa să încalce acordul nuclear şi să fabrice arme, în timp ce noi nu suntem autorizaţi s-o facem”, a subliniat preşedintele american.

Administraţia americană se plânge de desfăşurarea de către Moscova a sistemului de rachete de tip 9M729, a căror rază de acţiune, potrivit Washingtonului, depăşeşte 500 de kilometri, ceea ce constituie o încălcare a tratatului INF.

Acest tratat - care aboleşte utilizarea unei întregi clase de rachete cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.000 de kilometri - a pus capăt crizei declanşate în anii '80 de desfăşurarea de rachete sovietice dotate cu focoase nucleare, de tip SS-20, întreptate către capitalele occidentale.

Reacţia Rusiei

Rusia a reacţionat rapid faţă de acest anunţ. O sursă a ministerului rus de Externe, citată de principalele trei agenţii de presă din Rusia, a declarat că Washingtonul ”se apropia de această etapă de mai mulţi ani, distrugând deliberat şi pas cu pas baza acestui acord”.

”Această decizie intră în cadrul politicii americane de retragere din acorduri internaţionale legale care îi impun tot atâta responsabilitate cât partenerilor săi şi îi fragilizează, astfel, ideea propriei excepţii”, a continuat această sursă.

De asemenea, senatorul rus Aleksei Puşkov a declarat că această retragere "este a doua cea mai mare lovitură aplicată oricărui sistem al stabilităţii mondiale", prima fiind retragerea americană, în 2001, din Tratatul ABM privind rachetele antibalistice.

Retragerea americană din INF ar putea să vizeze de asemenea Beijingul. China - care nu este semnatară - poate să dezvolte fără vreo constrângere armament nuclear cu rază de acţiune intermediară, mai scrie news.ro.

Cum afectează România

Această decizie a SUA ar putea poziţiona România într-o situaţie foarte periculoasă, rezultă din datele oferite de analiştii Stratfor, o agenţie privată de servicii de informaţii, pe care le folosește în realizarea de rapoarte, știri economice, politice și geopolitice, precum și analize militare.

Potrivit analiştilor, citaţi de stirileprotv.ro, retragerea SUA din INF ar putea avea implicaţii la nivel global. În primul rând, aliaţii americanilor din Europa, printre care se numără şi România, s-ar afla, din nou, la mijloc, între cele două puteri.

Adică s-ar reveni la situaţia geostrategică din timpul Războiului Rece. Diferenţa majoră o constă faptul că, spre deosebire de Războiul Rece, Statele Unite a construit (parţial cel puţin) un sistem antirachetă - sistemul fiind planificat încă de pe vremea administraţiei lui George W. Bush.

De altfel, Rusia nu și-a ascuns nemulțumirea față de acest sistem. În 2016, președintele rus, Vladimir Putin, amenințase România și Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse pentru ca au acceptat să găzduiască elemente ale scutului antirachetă. Din punct de vedere tehnic, Rusia are rachete să lovească orice țintă din Europa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON