URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Februarie 2016, 09:33

Studenţie pe şpagă: Fostul decan de la Mediu, Vasile Bara, e judecat pentru şpăgi de la studenţi

Studenţie pe şpagă: Fostul decan de la Mediu, Vasile Bara, e judecat pentru şpăgi de la studenţi DIN MUNCĂ CINSTITĂ. În 2005, BIHOREANUL dezvăluia cum fostul decan Vasile Bara s-a folosit de angajaţii Universităţii ca să-i ridice o ditamai vilă propriului fiu, pe care tot el l-a cadorisit cu un post didactic şi cu barul din incinta facultăţii. Bara se jura atunci că viloaca se ridica din banii câştigaţi cinstit de fiul său şi din cei daţi de la familie. Despre cei din urmă, n-a mai zis cum i-a obţinut...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până să se pensioneze, în primăvara lui 2012, Vasile Bara, decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, a fost în mai multe rânduri în atenţia publică.

Ajuns veterinar abia la 30 de ani şi uns profesor universitar de protectorul său, defunctul rector Teodor Maghiar, Bara şi-a câştigat faima prin scandaluri şi afaceri prezentate pe larg în paginile BIHOREANULUI: hărţuirea sexuală a angajatelor, plagierea lucrărilor ştiinţifice, transformarea bazei didactice de la Sântimbreu în teren de braconaj şi a celei din Sânmartin în parcare pentru TIR-urile lui Doru Maghiar sunt doar câteva din învârtelile fostului decan.

Că încă nu toate au ieşit la iveală o dovedeşte dosarul de corupţie trimis acum în faţa judecătorilor de către procurorii Parchetului Bihor, care îl acuză pe Bara că a încasat şpăgi de mii de euro de la trei studenţi chiulangii, cărora le-a "rezolvat" promovarea examenelor şi chiar lucrările de licenţă!

Judecată în grup

Abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă şi luare de mită, ambele în formă continuată. Acestea sunt infracţiunile pentru care fostul decan de la Mediu, Vasile Bara, a fost trimis în judecată la sfârşitul săptămânii trecute, împreună cu administratorul de patrimoniu al facultăţii, Nicolae Pregon, inculpat pentru instigare la trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată, cu secretara şefă Zoriţa Cap, pentru abuz în serviciu în formă continuată, şi cu şeful de lucrări Ionel Oşvat, pentru mărturie mincinoasă.

În acelaşi dosar sunt inculpaţi şi trei foşti studenţi, Ionel Harapu, Ion Marius Cazan şi Vasile Iordache, toţi pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă în formă continuată. Acuzaţiile vizează fapte de corupţie comise în perioada 2007-2011, fiind descoperite într-o anchetă pornită în 2013 ca urmare a unei plângeri depuse chiar de conducerea Universităţii.

Unde dai şi... unde crapă

Plângerea iniţială fusese îndreptată doar faţă de cei trei foşti studenţi, prinşi că au absolvit examenul de licenţă în 2011 prezentând documente false, cum că şi-ar fi achitat taxele, deşi în realitate erau restanţieri. Potrivit regulamentelor Universităţii, accesul la examene e condiţionat de achitarea la zi a taxelor şi a penalităţilor, iar neplata de către studenţii înscrişi la forma cu taxă se sancţionează cu exmatricularea.

Cercetările pornite de procurori cu sprijinul SRI şi al ofiţerilor DGA Bihor au dezvăluit că, de fapt, actele nici nu fuseseră măsluite de studenţi, ci de administratorul Nicolae Pregon. "Inculpatul, în vara anului 2011, a falsificat prin contrafacere notele de lichidare emise pe numele studenţilor", se arată în rechizitoriu.

Deşi cei trei ar fi trebuit daţi afară încă din 2009 pentru neplata taxelor, secretara şefă Zoiţa Cap nu i-a nominalizat intenţionat în situaţiile cu studenţii propuşi pentru exmatriculare pe care în 2009, 2010 şi 2011 le-a transmis Biroului Consiliului Facultăţii spre validare deşi, spun procurorii, funcţionara ştia că erau restanţieri "din situaţiile transmise de către administratorii financiari din cadrul Serviciului Financiar al Universităţii".

Pile pe bani

Totul s-a făcut cu binecuvântarea fostului decan Vasile Bara, despre care procurorii susţin că în perioada 2007-2011 ar fi pretins şi primit de la cei trei studenţi mai multe sume de bani: 8.000 lei în iarna 2007-2008, 2.800 lei pentru plata unor produse electrocasnice în cursul anului universitar 2008-2009, plus 12.000 lei în primăvara anului 2010.

În schimb, decanul a rezolvat ca profesorii "să-i accepte în examene în pofida absenţelor la cursuri şi să le acorde note de trecere la examenele susţinute, independent de nivelul de cunoştinţe". Şi asta nu e tot, căci în primăvara anului 2010, prin intermediul lui Pregon, Bara a mai pretins şi primit câte 500 euro de la fiecare student, pentru a le întocmi lucrările de licenţă şi, totodată, pentru a-i ajuta să promoveze examenul final.

Cei 1.500 euro au fost trimişi de studenţi direct în contul bancar al şefului de lucrări Ionel Oşvat, care i-a predat lui Pregon, de la care în final au fost luaţi de Bara. Deşi ştia că era vorba de şpagă, la audieri Oşvat a minţit în faţa procurorilor, pretinzând că banii ar fi fost în legătură ba cu un accident de circulaţie, ba cu vânzarea unui autoturism, motiv pentru care, deşi nu fusese implicat în afacere, a ajuns "coleg" de dosar cu fostul său şef, ca martor mincinos.

Cei trei universitari vor rămâne pe funcţiile pe care le au în facultate, cel puţin până când procesul se va încheia. Deşi, dacă ar avea o mustrare de conştiinţă, n-ar aştepta atâta vreme...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@cantaretul
Muzica ta aduce a placa stricata! Daca in atacurile tale la Bungau ai pomeni si de imensa greseala de a numi decan un senator in functie (nu mai conteaza ca si fost brancardier carator de geamantane) ar suna mai obiectiv. Nimeni nu-si bate capul cu intrebari de genul: cand are asta timp fizic sa se achite corect de toate datoriile: cursuri, management universitar, doctoranzi, cercetare, legi, alegatori, PR, partid, amanta etc ? Oare indemnizatiile le incaseaza pentru toate aceste activitati?
Postat 01 Martie 2016, 09:59 de radu
boss
facultate de protectia mediului? come on...asta trebuie desfiintata cat mai repede. E un nonsens tot kkt ul ala. Toti analfabetii fac FPM dar nu au cunostiinte nici de scoala generala. Asa se face reforma!
Postat 29 Februarie 2016, 20:51 de omul_din_ombuds
buna ziua
mandri ca suntem romani
Postat 29 Februarie 2016, 12:24 de pcr
Cantaretule
Cantaretule, inainte sa comentezi de alte facultati poti sa dai o cautare pe goagal si sa vezi plagiate, mite cerute de la studenti, vizite DNA prin cuibul lui Bodog. Dar el il face pe prostul (sau poate chiar este) si se preface ca nu stie nimic!
Postat 29 Februarie 2016, 11:54 de no_name
Sefii coloniei de la Cighid, unul mai prost decat altul
In ultimii ani Facultatea de Protectia Mediului s-a afirmat tot mai mult ca o copie fidela a Coloniei de la Cighid. Nici nu-i de mirare dupa ce a incaput pe mana unor decani ca veterinarul Bara si zootehnistul Chereji. Nu-i Chereji mai bun decat Bara! Dimpotriva, e mai mare hot. Doi analfabeti, manjiti cu aceelasi gunoi, cu acelasi iz, avand aceleasi deprinderi. Ramane ca DNA-ul sa-i infunde pe amandoi. Felicitari domnule rector Bungau, caci dumneavoastra i-ati sprijinit pe amandoi! Dar, va vor trage dupa ei. Sa va fie rusine!
Postat 29 Februarie 2016, 10:22 de cantaretul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON