URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2016, 19:21

Strigătul specialiştilor în paliaţie, reuniţi în Felix: Doar 7% dintre copiii români cu boli incurabile primesc îngrijiri paliative înainte de a muri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele mai interesante şi actuale subiecte privind îngrijirea paliativă în lume şi în România sunt abordate, timp de trei zile, la cea de-a XVII-a Conferinţă Naţională de Îngrijiri Paliative, găzduită de Oradea şi de Băile Felix. Evenimentul este organizat de Asociaţia Naţională de Îngrijiri Paliative din România şi de Fundaţia Hospice Casa Speranţei, reunind aproximativ 300 de specialişti, de la medici, asistenţi medicali şi psihologi până la consilieri, terapeuţi şi asistenţi sociali.

"Poartă şi tu pălăria care le dă copilăria!"

Conferinţa e înscrisă, ca în fiecare an, în seria de evenimente dedicate Zilei Mondiale Hospice şi a Îngrijirii Paliative (8 octombrie), sub sloganul "A trăi şi a muri în durere este inacceptabil!", prin care se intenţionează evidenţierea barierelor în accesul la medicaţia pentru tratamentul durerii şi găsirea unor soluţii.

Anul acesta, o atenţie specială este dedicată nevoii de îngrijire paliativă a copiilor, astfel că participanţii la sesiunile dedicate paliaţiei pediatrice îşi vor arăta susţinerea pentru aceştia purtând o pălărie. "Poartă şi tu pălăria care le dă copilăria!, adică asumă-ţi şi tu un rol în ajutarea copiilor care au nevoie de paliaţie", a explicat dr. Delia Birtar, pediatru specializat în paliaţie, activă în acest domeniu încă de la finele anilor 1990.

În prezent, potrivit estimărilor oficiale, în România sunt 160.000 de bolnavi incurabili (64.000 cu afecţiuni oncologice) care au nevoie de îngrijiri paliative, iar 5.000 sunt copii, şi doar 7% din ei beneficiază de îngrijiri adecvate înainte de deces.

"Vorbim despre ceea ce poate şi trebuie să fie oferit bolnavilor atunci când nu mai pot fi vindecaţi. Mesajul nostru e că trebuie să ridicăm calitatea vieţii acestor oameni", a explicat, într-o conferinţă de presă premergătoare reuniunii specialiştilor, Mădălina Dumitrescu, preşedintele ANIP.

Aceata a subliniat că nu mai puţin de 4,2 milioane de români sunt afectaţi, direct şi indirect, prin faptul că au rude, colegi, prieteni care au nevoie de îngrijiri paliative, şi că în 11 judeţe din România încă nici nu există nicio structură specializată, fie de stat, fie publică, în asemenea îngrijiri, iar acest tip de servicii sunt decontate de CAS abia din 2007, însă nu suficient. În Spitalul Municipal din Oradea, de pildă, după cum a arătat oncologul orădean Silviu Corbu, o zi de spitalizare pe cele 6 paturi de paliaţie costă peste 400 lei, din care CAS decontează puţin peste 200 lei.

Sistem sufocat

Problema cea mai importantă, au evidenţiat specialiştii, rămâne faptul că bolnavii în stadii terminale nu au acces la îngrijiri paliative, iar România, deşi s-a angajat ca până în 2020 să acopere 60% din nevoi, abia asigură accesul în 7% din cazuri. ANIP, pe de altă parte, a propus încă din 2010 un Program Naţional de Îngrijiri Paliative (la fel ca, de exemplu, pentru combaterea tuberculozei sau afecţiunilor oncologice), însă niciun ministru al Sănătăţii perindat de atunci în funcţie nu a lansat un asemenea program.

Urmarea? În pofida nevoilor, sistemul sanitar din România ajunge să suporte costuri de cinci ori mai mari pentru un bolnav incurabil, aglomerând inutil şi păgubitor secţiile de Terapie Intensivă în loc să înfiinţeze mai multe structuri pentru paliaţie, după cum a spus dr. Corbu.

În Bihor, structuri specializate în paliaţie există în spitalele din Beiuş, Aleşd, Ştei şi Oradea, dar insuficiente (între 6 şi 12 paturi), dar – cum acelaşi dr. Corbu a precizat – "sunt zile când avem 5 solicitări noi şi cazuri când preluăm pacienţi la o lună după solicitare", precum şi situaţii când pacienţii decedează înainte de a se elibera un loc pentru ei.

Pe de altă parte, în Oradea funcţionează şi Fundaţia Hospice Casa Speranţei, care din 1998 până în prezent a acordat servicii de paliaţie pentru mai mult de 3.000 de oameni, conform spuselor asistentului social Marinela Murg - prin echipe care se deplasează la domiciliul bolnavilor şi la centrul de zi al fundaţiei - precum şi servicii sociale (inclusiv sprijin financiar), suport psihologic şi servicii de sprijin în perioada de doliu pentru familiile care au pierdut bolnavi incurabili.

În cadrul Conferinţei Naţionale de Îngrijiri Paliative se vor decerna, în premieră, certificate de acreditare a calităţii serviciilor în unităţi cu paturi şi la domiciliu pentru cinci furnizori (spitale de state şi organizaţii neguvernamentale) din 6 judeţe, iar Fundaţia Hospice Casa Speranţei lansează şi pune la dispoziţie, gratuit, Ghidul de îngrijire paliativă de bază şi Ghidul furnizorului de servicii de îngrijiri paliative în vederea acreditării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
acest dr. Corbu...
...este intr-adevar un OM deosebit, insa problema lui este Carp :D
Postat 28 Octombrie 2016, 08:21 de AgentulTermic
Ca-ncer
Acest dr Corbu este un om si profesionist deosebit. Il cunosc foarte bine. Apelati la el cu incredere. Sanatate tuturor !
Postat 27 Octombrie 2016, 20:41 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON