URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Noiembrie 2012, 08:56

Statul îşi ia "ciubucul": Bacşişul ar putea fi trecut pe nota de plată şi impozitat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

ANAT propune Ministerului Finantelor tiparirea bacsisului pe nota de plata din restaurante, initiativa agreata de o parte dintre proprietarii localurilor, care cred ca vor avea un control mai bun asupra veniturilor restaurantului, si respinsa de altii.

"ANAT si FAPT cer Ministerului Finantelor legalizarea bacsisului in restaurante. Asta inseamna ca scot la alb si bacsisul chelnerului, care astfel va fi declarat si fiscalizat", a declarat, potrivit Mediafax, Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si al Federatiei Asociatiilor Patronatelor din Turism (FAPT).

Ea spune ca restaurantele isi vor stabili nivelul "atentiei" platite chelnerilor, care trebuie sa fie undeva peste 10%, si astfel statul va colecta mai multe taxe si impozite.

"Multe restaurante vor renunta sa mai plateasca la negru chelnerii. Tinand la negru bacsisul, aceasta poveste nu ajuta nimanui", a afirmat Martin, care a aratat ca in mai multe tari, printre care si Statele Unite ale Americii, bacsisul in restaurante este legalizat si fiscalizat.

Nu de aceeasi parere sunt unii reprezentanti ai restaurantelor, care cred ca o asemenea masura ar avea consecinte negative asupra consumului.

"Nu cred ca este o solutie buna, pentru ca se incarca nota de plata a clientului. Este neplacut pentru client sa-l obligi sa lase ceva in plus. Nu toti clientii lasa bacsis. Pe cealalta parte, ai o incasare cu 10% mai mare, pe care o dai direct in salarii, deci costurile angajatorului cu salariile devin mai mici. Cred, insa, ca sunt multe alte lucruri care pot fi facute pentru scoaterea banilor negri la suprafata", a spus Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante La Mama.

"Reglementarea activitatilor de hotelarie, alimentatie publica si transport pentru turisti este oricum, in opinia mea, excesiva, si nu stimuleaza nici cresterea calitatii serviciilor, nici investitiile. In SUA si Canada oferirea unei compensatii suplimentare este foarte comuna, insa bacsisul nu este legalizat, ci doar reglementat. Angajatorul poate sa plateasca personalului care primeste bacsis un salariu inferior salariului minim federal, iar salariatii care primesc bacsis au obligatia sa plateasca taxe pentru veniturile suplimentare din bacsis", spune Simion Alb, directorul Biroului de promovare turistica a Romaniei in SUA si Canada.

Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), se opune categoric introducerii bacsisului pe nota de plata.

"Daca il legalizeaza, il si impoziteaza si, in loc sa ia 10 lei chelnerul, va lua doar 5 lei. Aceasta masura ar lovi rau de tot in angajati si nu suntem de acord cu ea", a spus Enache.

Parerile sunt insa impartite si exista si proprietari de restaurante si cluburi care sustin initiativa ANAT.

"Eu sunt de acord. Printr-o astfel de masura s-ar monitoriza toti banii care se incaseaza. Acum, ospatarii baga in buzunar bani nedeclarati. In cluburi, la ce bani se castiga bacsis la mese, ospatarii ar lucra si gratis. La un club, un ospatar castiga un milion de la o masa, si daca are cinci mese ia cinci milioane pe seara", a afirmat Dan Malusel, proprietarul a doua cluburi, doua restaurante si un hotel.

Sursa: 9am.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
m
Nu cred ca este o solutie buna, pentru ca se incarca nota de plata a clientului. Este neplacut pentru client sa-l obligi sa lase ceva in plus. Nu toti clientii lasa bacsis. Pe cealalta parte, ai o incasare cu 10% mai mare, pe care o dai direct in salarii, deci costurile angajatorului cu salariile devin mai mici. Cred, insa, ca sunt multe alte lucruri care pot fi facute pentru scoaterea banilor negri la suprafata", a spus Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante La Mama.
Postat 08 Noiembrie 2012, 16:35 de m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON