URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Octombrie 2022, 10:55

Stare de alertă în Maramureș, din cauza crizei gunoaielor. Bihorul salvează situația: mizeriile vor fi aduse aici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență și a declarat stare de alertă în județul Maramureș, după ce, la începutul lunii octombrie, două din cele trei firme de salubritate din județ au rămas fără un depozit în care să predea deșeurile.

Potrivit presei din Maramureș, doi operatori din județ, Drusal SA și Glod-Sal SRL, duceau deșeurile colectate de la cetățeni la Sânpaul, în județul Mureș, un depozit aflat în proprietatea Consiliului Județean Mureș.

La începutul lunii octombrie, brusc, depozitul din Mureș a reziliat contractele cu firmele maramureșene, făcând astfel imposibilă depozitarea și tratarea deșeurilor colectate din aproape tot județul. Județul Maramureș nu are un depozit județean de deșeuri funcțional, fiind încă în construcție.

Situația a ajuns și pe masa premierului. „Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat ieri, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, urmare a propunerilor formulate în Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș nr. 31/25.10.2022 privind declararea stării de alertă la nivelul județului Maramureș. Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, prin hotărâre, declararea stării de alertă la nivelul județului Maramureș”, se arată într-un comunicat transmis joi de Guvernul României.

În ajutorul Maramureșului sare județul Bihor, a mai anunțat Executivul.

„Potrivit hotărârii CNSU, tratarea și depozitarea deșeurilor de la nivelul județului Maramureș vor fi asigurate, pentru o perioadă de 6 luni, la operatori autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea. Tratarea și depozitarea deșeurilor se vor realiza pe bază de contract încheiat între autorităţile responsabile în acest domeniu și operatorii economici autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea”, informează comunicatul.

Totodată, Prefectura Maramureș va trebui să raporteze lunar Departamentului pentru Situații de Urgență stadiul îndeplinirii unor măsuri stabilite pentru revenirea la starea de normalitate.

Nu este pentru prima dată când județul Bihor, care are un depozit județean de deșeuri pus la punct și autorizat, ajută județe vecine. În trecut, gunoaie din Cluj și Alba au ajuns la halda din Episcopia Bihor.

În 2021, ca să descurajeze aceste solicitări, Primăria Oradea (care administra depozitul, între timp trecut în răspunderea Consiliului Județean Bihor) a majorat taxa pentru preluarea deșeurilor din afara Bihorului la 15 euro pe tonă, la care se adaugă costul propriu-zis de depozitare, de 23,55 euro pe tonă (fără TVA) și taxa de economie circulară, de 80 de lei pe tonă (fără TVA).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Salvam planeta
Cum o salvam? Caram gunoaiele sute de kilometri,cu 9 lei litra de motorina la Oradea, in judetul bihor, unde decartam 15+25€+80 lei in pusculita lu' keviep. Banul trece, gunoaiele ramin. Pe principiul "ubi bene,ibi patria". Afacere de partid, recte pnl, girata de corifeii ciuca&bolovan. Mai ramine de cercetat maramuresul cu cine voteaza. O sa aflam peste 50 de ani, cind vom afla dedesubturile afacerii cu certificate verzi , termoficare oradea vs timisoara, forever...
Postat 28 Octombrie 2022, 20:42 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON