URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2022, 10:55

Stare de alertă în Maramureș, din cauza crizei gunoaielor. Bihorul salvează situația: mizeriile vor fi aduse aici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență și a declarat stare de alertă în județul Maramureș, după ce, la începutul lunii octombrie, două din cele trei firme de salubritate din județ au rămas fără un depozit în care să predea deșeurile.

Potrivit presei din Maramureș, doi operatori din județ, Drusal SA și Glod-Sal SRL, duceau deșeurile colectate de la cetățeni la Sânpaul, în județul Mureș, un depozit aflat în proprietatea Consiliului Județean Mureș.

La începutul lunii octombrie, brusc, depozitul din Mureș a reziliat contractele cu firmele maramureșene, făcând astfel imposibilă depozitarea și tratarea deșeurilor colectate din aproape tot județul. Județul Maramureș nu are un depozit județean de deșeuri funcțional, fiind încă în construcție.

Situația a ajuns și pe masa premierului. „Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat ieri, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, urmare a propunerilor formulate în Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș nr. 31/25.10.2022 privind declararea stării de alertă la nivelul județului Maramureș. Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, prin hotărâre, declararea stării de alertă la nivelul județului Maramureș”, se arată într-un comunicat transmis joi de Guvernul României.

În ajutorul Maramureșului sare județul Bihor, a mai anunțat Executivul.

„Potrivit hotărârii CNSU, tratarea și depozitarea deșeurilor de la nivelul județului Maramureș vor fi asigurate, pentru o perioadă de 6 luni, la operatori autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea. Tratarea și depozitarea deșeurilor se vor realiza pe bază de contract încheiat între autorităţile responsabile în acest domeniu și operatorii economici autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea”, informează comunicatul.

Totodată, Prefectura Maramureș va trebui să raporteze lunar Departamentului pentru Situații de Urgență stadiul îndeplinirii unor măsuri stabilite pentru revenirea la starea de normalitate.

Nu este pentru prima dată când județul Bihor, care are un depozit județean de deșeuri pus la punct și autorizat, ajută județe vecine. În trecut, gunoaie din Cluj și Alba au ajuns la halda din Episcopia Bihor.

În 2021, ca să descurajeze aceste solicitări, Primăria Oradea (care administra depozitul, între timp trecut în răspunderea Consiliului Județean Bihor) a majorat taxa pentru preluarea deșeurilor din afara Bihorului la 15 euro pe tonă, la care se adaugă costul propriu-zis de depozitare, de 23,55 euro pe tonă (fără TVA) și taxa de economie circulară, de 80 de lei pe tonă (fără TVA).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Salvam planeta
Cum o salvam? Caram gunoaiele sute de kilometri,cu 9 lei litra de motorina la Oradea, in judetul bihor, unde decartam 15+25€+80 lei in pusculita lu' keviep. Banul trece, gunoaiele ramin. Pe principiul "ubi bene,ibi patria". Afacere de partid, recte pnl, girata de corifeii ciuca&bolovan. Mai ramine de cercetat maramuresul cu cine voteaza. O sa aflam peste 50 de ani, cind vom afla dedesubturile afacerii cu certificate verzi , termoficare oradea vs timisoara, forever...
Postat 28 Octombrie 2022, 20:42 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON