URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
04 Februarie 2011, 12:52

Spectacol-eveniment al Teatrului orădean: "La Grande Magia", scris de Eduardo de Filippo şi regizat de Alexandru Colpacci

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regizorul Alexandru Colpacci s-a confesat miercuri jurnaliştilor orădeni, cărora le-a spus că, după o pauză de 16 ani, poate din nou să colaboreze cu teatrul orădean mulţumită directorului trupei Iosif Vulcan, Daniel Vulcu.

"A fost ideea lui", a spus reputatul regizor, referindu-se la spectacolul "La Grande Magia", pentru care pregătirile au început cu opt luni în urmă, şi a cărei premieră este programată pentru duminică seară, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

O parabolă

Partitura aparţine autorului italian Eduardo de Filippo, discipol al lui Luigi Pirandello, şi este o parabolă despre viaţă. Otto Marvuglio, un magician ambulant, prezintă o scamatorie într-un hotel de pe Riviera italiană, moment în care o face să dispară pe Marta, soţia lui Calogero di Spelta. În realitate, Marta profită de stratagemă pentru a fugi la Veneţia cu iubitul, magicianul disimulând adulterul sub masca scamatoriei, a iluziei. Soţului înşelat îi rămâne fie să accepte adevărul, fie să se iluzioneze că soţia sa a fost victima unui act de magie şi că se va întoarce la el.

"Eduardo de Filippo propune o călătorie ameţitoare, presărată la tot pasul cu artificii prin care realitatea capătă contururi incerte, fugitive. Scopul nu e acela de a-l face pe spectator să creadă că nu există diferenţă între realitate şi iluzie, ci de a puncta tendinţa lumii contemporane de a fi nesigură cu privire la distincţia dintre real şi ficţional. Piesa sugerează că iluzia este în acelaşi timp o pavăză şi o capcană, îndemnând la reflecţie asupra farselor pe care suntem dispuşi să ni le jucăm nouă înşine pentru a evita confruntarea cu suferinţa", este prezentarea cu care secretariatul literar al Teatrului speră să atragă un public cât mai numeros, dar şi avizat, la spectacol.

Un spectacol pretenţios

Vorbind despre munca la acest spectacol, Alexandru Colpacci a rezumat rezultatul acesteia într-un mod plastic: "Nu e nici Pirandello, nici Shakespeare, dar e puţin din toate. Este un spectacol de un nivel cultural ridicat, cu o distribuţie mare. Pentru mine, e o continuare a muncii din anii '90. După perioada teribilă în care m-am ocupat cu trimiterea de ajutoare în România, textele pe care le-am propus teatrelor româneşti cu care am colaborat m-am străduit să fie texte cât mai puţin jucate", s-a confesat regizorul stabilit la Paris încă în "Epoca de Aur" a comunismului românesc.

Alexandru Coplacci a afirmat că i-a găsit pe actorii orădeni în bună formă, "în poftă de joc", şi nu s-a sfiit să remarce câţiva dintre artiştii tineri - precum Angela Huşanu, Suzana Macovei, Sebastian Lupu şi Richard Balint - despre care a spus că "au un viitor frumos în faţă".

Spectacolul "La Grande Magia" include, detaliu inedit pentru teatrul local, şi prestaţia unui tânăr prestidigitator orădean, Eduard Maliţa, care va "colora" jocul actorilor. Premise suficiente, aşadar, pentru ca premiera de duminică să fie o reuşită, în ciuda locaţiei improprii de la Casa de Cultură a Sindicatelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON