URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
04 Februarie 2011, 12:52

Spectacol-eveniment al Teatrului orădean: "La Grande Magia", scris de Eduardo de Filippo şi regizat de Alexandru Colpacci

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regizorul Alexandru Colpacci s-a confesat miercuri jurnaliştilor orădeni, cărora le-a spus că, după o pauză de 16 ani, poate din nou să colaboreze cu teatrul orădean mulţumită directorului trupei Iosif Vulcan, Daniel Vulcu.

"A fost ideea lui", a spus reputatul regizor, referindu-se la spectacolul "La Grande Magia", pentru care pregătirile au început cu opt luni în urmă, şi a cărei premieră este programată pentru duminică seară, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

O parabolă

Partitura aparţine autorului italian Eduardo de Filippo, discipol al lui Luigi Pirandello, şi este o parabolă despre viaţă. Otto Marvuglio, un magician ambulant, prezintă o scamatorie într-un hotel de pe Riviera italiană, moment în care o face să dispară pe Marta, soţia lui Calogero di Spelta. În realitate, Marta profită de stratagemă pentru a fugi la Veneţia cu iubitul, magicianul disimulând adulterul sub masca scamatoriei, a iluziei. Soţului înşelat îi rămâne fie să accepte adevărul, fie să se iluzioneze că soţia sa a fost victima unui act de magie şi că se va întoarce la el.

"Eduardo de Filippo propune o călătorie ameţitoare, presărată la tot pasul cu artificii prin care realitatea capătă contururi incerte, fugitive. Scopul nu e acela de a-l face pe spectator să creadă că nu există diferenţă între realitate şi iluzie, ci de a puncta tendinţa lumii contemporane de a fi nesigură cu privire la distincţia dintre real şi ficţional. Piesa sugerează că iluzia este în acelaşi timp o pavăză şi o capcană, îndemnând la reflecţie asupra farselor pe care suntem dispuşi să ni le jucăm nouă înşine pentru a evita confruntarea cu suferinţa", este prezentarea cu care secretariatul literar al Teatrului speră să atragă un public cât mai numeros, dar şi avizat, la spectacol.

Un spectacol pretenţios

Vorbind despre munca la acest spectacol, Alexandru Colpacci a rezumat rezultatul acesteia într-un mod plastic: "Nu e nici Pirandello, nici Shakespeare, dar e puţin din toate. Este un spectacol de un nivel cultural ridicat, cu o distribuţie mare. Pentru mine, e o continuare a muncii din anii '90. După perioada teribilă în care m-am ocupat cu trimiterea de ajutoare în România, textele pe care le-am propus teatrelor româneşti cu care am colaborat m-am străduit să fie texte cât mai puţin jucate", s-a confesat regizorul stabilit la Paris încă în "Epoca de Aur" a comunismului românesc.

Alexandru Coplacci a afirmat că i-a găsit pe actorii orădeni în bună formă, "în poftă de joc", şi nu s-a sfiit să remarce câţiva dintre artiştii tineri - precum Angela Huşanu, Suzana Macovei, Sebastian Lupu şi Richard Balint - despre care a spus că "au un viitor frumos în faţă".

Spectacolul "La Grande Magia" include, detaliu inedit pentru teatrul local, şi prestaţia unui tânăr prestidigitator orădean, Eduard Maliţa, care va "colora" jocul actorilor. Premise suficiente, aşadar, pentru ca premiera de duminică să fie o reuşită, în ciuda locaţiei improprii de la Casa de Cultură a Sindicatelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON