URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2016, 10:39

Sondaj la Curtea de Apel Oradea: Judecătorii sunt punctuali, amabili, respectuoși și bine pregătiți

Rezultatele unui sondaj realizat la sfârşitul anului trecut de conducerea Curţii de Apel Oradea în rândul justiţiabililor, avocaţilor şi procurorilor care au participat la procesele derulate pe rolul instanţei ori au fost făcute publice, săptămâna aceasta, de Biroul de presă al instanţei şi arată că peste 70% dintre respondenţi sunt "foarte mulţumiţi" şi "în mare măsură mulţumiţi" de modul în care au fost trataţi.

Rezultate mulţumitoare

Denumit "Gradul de mulţumire al participanţilor la procesul judiciar cu privire la funcţionarea instanţei", studiul a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie 2015 şi a arătat că 88,8% dintre cei intervievaţi consideră personalul instanţei ca fiind amabil şi bine pregătit, iar în 76,2% sunt de părere că dosarele lor au fost soluţionate cu celeritate, termenul pentru redactarea hotărârilor a fost respectat, iar numărul de dosare pe şedinţă a fost unul rezonabil. Totodată, conform informării, judecătorii sunt consideraţi punctuali la şedinţe (74,6%), bine pregătiţi profesional (82,6%), atitudinea acestora în timpul proceselor a fost respectuoasă (85,8%), iar limbajul folosit unul accesibil pârâţilor (77,7).

Rezultatele au fost mulţumitoare şi pentru celelalte compartimente. Astfel, 79,4% dintre toţi respondenţii au apreciat modul în care instanţa gestionează dosarele şi circuitul acestora, 90,9% s-au declarat foarte mulţumiţi de activitatea grefierilor de şedinţă, 74,6% de modul în care au fost trataţi la Registratură şi Arhiva instanţei.

Cele mai puţine "voturi" favorabile l-a strâns Biroul de relaţii cu publicul, care  i-a mulţumit doar pe 66,7% dintre participanţii la sondaj.

Cine anume a întocmit studiul, ce mai conţine acesta, câte persoane au fost intervievate, cum s-au stabilit întrebările, reprezentanţii Curţii de Apel Oradea au omis să specifice. Au făcut-o abia după câteva zile, la solicitarea BIHOREANULUI.

Justiţabilii, mai puţin mulţumiţi

Potrivit documentului transmis redacţiei, lucrarea, întocmită de psihologa instanţei, Camelia Anca Borlean, are la bază discuţiile purtate cu doar 63 de persoane, dintre care 31 au fost justiţiabili cu procese pe rolul instanţei, 27 avocaţi şi 5 procurori. 

Aceştia au fost puşi să răspundă la trei chestionare de opinie adaptate în funcţie de categoria de respondenţi - avocaţi, procurori şi justiţiabili - în care trebuiau să facă aprecieri cu privire la activităţile compartimentelor instanţei, a personalului dar şi a judecătorilor în timpul şedinţei de judecată.

Ceea ce nu a mai spus comunicatul e că justiţiabilii intervievaţi au fost mai puţin mulţumiţi de activitatea instanţei decât avocaţii şi procurorii. În timp ce 80% dintre cei 32 de avocaţi şi procurorii întrebaţi au considerat că instanţa gestionează bine şi foarte bine mersul dosarelor, că atitudinea judecătorilor este corectă iar procesele se judecă cu celeritate, părţile din dosare au fost mai reţinute: doar 68,6% dintre justiţiabili au fost mulţumiţi de atitudinea afişată de judecători şi numai 59,4% au spus că procesele lor se finalizează în timp rezonabil.

Pe de altă parte, însă, puţini au venit cu sugestii. Dintre cele 63 de persoane intervievate, doar 11 au completat rubrica, propunând: schimbarea clădirii în care funcţionează Curtea de Apel, comunicarea hotărârilor prin email către avocaţi, celeritate, corectitudine, angajarea unui număr mai mare de judecători şi înfiinţarea unui nou complet pe secţia penală. Un singur avocat a subliniat în această rubrică faptul că nu are nimic de reproşat, decretând că la Curtea de Apel Oradea e "cea mai buna organizare din judeţ".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Dezinformare si ignoranta
Imi exprim nemultumirea in mod repetat privind activitatea unui procuror in acest editorial incepand cu anul 2013, acelasi despre care inca alti cativa cetateni pot sa o faca. De ce oare nu am fost luata in considerare in acest sondaj?Pentru ca nu da bine? Pai va spun eu , vorbim de o justitie stramba, despre procurori care nu iau probe fie din incompetenta fie pentru a favoriza infractorii. Readuc aminte cazurile de omor al lui Pele Madalin, Bucovala Cristian si Tanka Ervin din anii 2013, 2012 si 2011, cercetate de acelasi procuror. Acelasi rezultat final nu se cunosc autorii crimelor. De ce ? va spun raspicat, in cazul lui Madalin nu au fost luate probele in timp util. Nu s-au luat inregistrarile de pe camerele de filmat din oras pe motiv ca nu au avut pe ce sa le stocheze.Nu s-a luat hardul din Zeus Amanet, locul unde a fost dus telefonul furat al lui Madalin imediat dupa crima, nu s-au luat declaratii tuturor suspectilor, unul chiar cel mai important din caz Musca Daniel. Pot sa va insir o alta serie de erori. Aveti astfel nesimtirea sa nu va pese in expunerea facuta de aceste crime ale unor minori nevinovati stiind ca procurorii sunt partasi la aceste crime, lasand criminalii liberi? Totul este o minciuna pentru a dezinforma. Rusine actului de justitie de care am avut parte eu si altii ca mine.
Postat 31 Ianuarie 2016, 13:20 de pelemeda
E adevarat.
Unchiul meu a avut un proces cu statul roman. Eu am fost mandatat sa-l reprezint in caz ca n-ar fi putut veni ( procesul a fost stramutat din Bucuresti) si va rog sa ma credeti ca fost cat se poate de bine. Chiar unchiul meu a ramas impresionat de modul cum s-au comportat cei din justitie. La Bucuresti este dezastru!
Postat 31 Ianuarie 2016, 13:06 de Salontanu
CATA AMABILITATE! LA COMPANIA DE APA ORADEA!
După ce nu mai e ăla, ăla, aia etc. ...
Postat 31 Ianuarie 2016, 11:19 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON