URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Martie 2021, 10:50

Solidaritate cu concediaţii. Activistul de mediu Florin Budea îşi retrage donaţiile făcute Muzeului oraşului Oradea (FOTO)

Solidaritate cu concediaţii. Activistul de mediu Florin Budea îşi retrage donaţiile făcute Muzeului oraşului Oradea (FOTO) foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Activistul de mediu Florin Budea a anunţat pe Facebook că îşi retrage donaţiile făcute Muzeului oraşului Oradea în semn de protest faţă de concedierile "samavolnice" şi "abuzive" făcute la Muzeul oraşului Oradea.

"Datorăm recunoştinţă..."

Fostul jurnalist i-a transmis luni o adresă directoarei Muzeului oraşului Oradea, Angela Lupşea, prin care şi-a manifestat consternarea faţă de "deciziile arbitrare şi abuzive" care au dus la sancţionarea unor angajaţi ai instituţiei.

"Personal, consider că noi toţi, în primul rând orădenii, îi datorăm recunoştinţă domnului Dumitru Noane, pentru toate eforturile depuse în vederea salvării cetăţii Oradiei, monument istoric care să fie un simbol al spiritului orădean. În aceeaşi măsură, sunt convins că, pentru entuziasmul şi hărnicia cu care s-a dăruit activităţii Muzeului oraşului Oradea, pentru competenţa dumneaei, pentru prestigiul de care se bucură în rândul comunităţii, domnişoara Cristina Puşcaş merită, din plin, toată aprecierea comunităţii", a scris Budea.

Activistul de mediu şi-a justificat gestul de protest prin faptul că "în instituţia pe care o conduceţi, aceste merite par să se fi constituit în adevărate capete de acuzare care au dus la sancţionarea profesională a celor doi şi a altor colegi ai dumnealor".

"Îmi retrag donaţia"

În adresa transmisă directoarei Lupşea, fostul jurnalist a solicitat returnarea obiectelor pe care le-a donat muzeului din Cetate.

"Doresc să îmi retrag donaţia făcută Muzeului oraşului Oradea, donaţie ce reprezintă o parte a plăcii care se afla cândva pe monumentul dedicat ostaşilor sovietici «eliberatori» din centrul municipiului Oradea. Solicit returnarea, imediată, a celor câteva obiecte din colecţia personală: elemente de muniţie şi un cristal din candelabrul ce se afla deasupra biroului de lucru al lui Nicolae Ceauşescu, din fosta clădire a Comitetului Central al PCR, pe care l-am împrumutat muzeului, cu prilejul expoziţiei dedicate aniversării a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989", a cerut Budea.

În semn de protest

Activistul şi-a justificat gestul ca un protest împotriva concedierilor făcute în instituţie. "Insist să înţelegeţi cererea mea ca pe un mesaj de protest împotriva conducerii Muzeului oraşului Oradea şi a măsurilor punitive luate cu privire la cei nominalizaţi mai sus şi a colegilor lor", a transmis fostul jurnalist.

Ecologistul şi-a declarat revolta şi faţă de lipsa de reacţie a administraţiei publice locale cu privire la gestul conducerii Muzeului. "Am convingerea că eroul şi revoluţionarul Lucian Kovacs, cel care, în 1990, a avut curajul să distrugă obeliscul sovietic, de unde provine fragmentul donat muzeului, ar condamna şi el atitudinea conducerii Muzeului oraşului Oradea faţă de angajaţii săi", a adăugat Budea.

Au îndrăznit să reclame...

După cum BIHOREANUL a mai scris directoarea Muzeului oraşului Oradea, Angela Lupşea (foto stânga jos) şi-a concediat majoritatea subalternilor care au avut îndrăzneala să transmită DNA o plângere prin care reclamau abuzuri comise de către aceasta.

Fostul şef al Biroului Arte Vizuale, Imre Zoltan, a fost adus de Lupşea în situaţia de a-şi da demisia, iar muzeografii Dumitru Noane, cel mai vechi angajat din Cetate, şi Augustin Ţărău, recrutat la deschiderea muzeului, respectiv bibliotecarul Cristian Negru au fost concediaţi la începutul săptămânii trecute.

În premieră pentru administraţia locală orădeană, cei trei au fost declaraţi necorespunzători posturilor pe care le ocupă în urma unor evaluări a activităţii pe anul 2020 făcute de o comisie condusă de Lupşea, care i-a notat cu calificativul "nesatisfăcător".

Singurul semnatar al petiţiei către DNA rămas deocamdată pe post este muzeograful Cristina Puşcaş (foto dreapta jos), notată cu calificativul "satisfăcător", dar căreia i s-a pus în vedere că ar fi bine să îşi caute alt loc de muncă.

(Angela Lupșea (stânga) alături de muzeografa Cristina Pușcaș (dreapta) la expoziția organizată cu ocazia împlinirii a 28 de ani de la Revoluția din decembrie 1989)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Tot juridic
Donatia poate fi revocata pentru ingratitudine.
Postat 03 Martie 2021, 11:33 de Torqemada
juridic
nu zic ca n-ar avea motive bune sa reactioneze, si nici nu stiu ce foi a semnat cand a facut donatia... dar in general, ai dat ai dat, nu mai e al tau si nu mai ai nici un drept sa il ceri inapoi, daca nu l-ai imprumutat sau nu ai doar un contract ce ofera dreptul de a-l afisa, fara sa schimbe proprietarul..
Postat 03 Martie 2021, 05:05 de unu
Exemplu de urmat
Oradenii care au donat obiecte si carti prin campaniile organizate de muzeografii si bibliotecarul batjocoriti de mizeria pregatita a fi instalata cu complicitatea mizeriei gata instalate, ar face bine sa se mai ganseasca daca ceea ce le apartine merita a fi manjit...
Postat 02 Martie 2021, 17:23 de Torqemada
Vorbesti de lup, si dna Lupsea-i la usa...
Cheia de bolta (miza) ar putea fi "suplimentul de viteza" pe care constructorii stransi cu usa (credite, termene, utilaje inchiriate, salarii de platit si in timpul suspendariii lucrarilor) sunt dispusi sa-l dea pentru a accelera descarcarile arheologice... Ca poti da cu pensula si spaclul mai repejor sau mai tihnit, dupa cum recomanda seful...
Postat 02 Martie 2021, 15:01 de cristi_h
cat mai #rezista ?
Eu chiar nu inteleg cine si de ce insista cu aceasta doamna, altfel poate una respectabila, dar incompatibila cu pozitia care o ocupa, prin prisma studiilor si a afinitatii fata de colegii dansei ?! Pe Birta indraznesc sa sper ca nu il motiveaza sa o tina datorita contractelor incheiate de aceasta directoare cu o firma a sotiei primarului, lucru semnalat de un comentator la un alt articol. Poate ii este teama sa nu il certe Bolojan, care a pus-o? In acest caz nu il inteleg pe Bolojan de ce nu o ia si si-o recicleaza la Consiliul Judetean, daca este asa o valoare? Intradevar, dl Noane este un om cunoscut si respectat in bransa si sunt convins ca si colegii dumnealui au mai multa experienta in muzeografie, fata de dna directoare. Rusine pnl-ului pt modul cum o tine in brate pe dna asta, ca psd-ul pe dna plumb, la vremea respectiva, la CE.
Postat 02 Martie 2021, 14:15 de oradea_mea_si_a_ta
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON