Tragicul sfârşit al Andradei Puţina, studenta medicinistă căzută de la etajul patru al unui bloc din centrul Oradiei, este departe de a fi elucidat.
Iniţial, procurorii au crezut că tânăra s-a sinucis aruncându-se pe geamul apartamentului în care stătea cu chirie, variantă contrazisă, însă, de cercetările făcute la faţa locului de criminalişti. Ca urmare, continuă ancheta, luând în considerare o nouă pistă, şi anume că fata a fost, pur şi simplu, victima unui accident.
Între timp, după cum a aflat BIHOREANUL, medicii legişti şi-au finalizat raportul de specialitate, care arată că în dimineaţa în care a murit fata avea o alcoolemie de peste 1 la mie în sânge.
Dramă la Cicero
Moartea Andradei Puţina, tânăra zălăuancă de 21 de ani căzută în dimineaţa zilei de 1 iulie de la etajul patru al blocului Cicero, din cartierul Dimitrie Cantemir, a stârnit emoţia publicului nu doar bihorean ci, datorită televiziunilor, şi din ţară. "Nu există suspiciuni de omor. Ar putea fi o sinucidere, dar nu vom şti sigur decât după finalizarea cercetărilor", declara la scurt timp după producerea tragediei purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, Maria Cotrău.
Ipoteza era şocantă, deoarece până atunci Andrada nu avusese niciun fel de probleme. Studentă în anul II la Facultatea de Medicină din Oradea, specializarea Medicină Dentară, dar şi în anul I la Medicină Generală, tânăra era descrisă de toţi colegii ca "o fată super-OK, mereu zâmbitoare". Şi în liceu, tânăra fusese olimpică de nota 10, multiplă premiantă a concursurilor judeţene din Sălaj şi naţionale, ziarele scriind în repetate rânduri despre reuşitele ei...
Visul oricărui profesor
Numele tinerei apare în presa locală încă din vremea în care era elevă în clasa a 8-a la Şcoala "Mihai Eminescu" din Zalău. În 2011, pe când Andrada avea 15 ani, Adevărul scria despre ea că "este exemplul perfect al elevului complex, de nota 10 la toate disciplinele", "visul oricărui profesor". Adolescenta învăţa într-o clasă cu predare în limba germană, obţinând chiar locul II pe ţară în 2010, la Cangurul Lingvist.
Andrada a participat şi a obţinut premii şi menţiuni la olimpiadele naţionale de limba şi literatura română şi chimie, dar şi la concursurile naţionale "Ştiinţe pentru Juniori" (ce înglobează teste din chimie, fizică şi biologie) şi "Plus-minus poezie" (matematică şi limba română).
Chiar dacă excela la toate materiile - fapt confirmat atât de profesori, cât şi de evaluatorii numeroaselor concursuri la care a participat - tânăra se declara ca fiind "anti-toceală", alegând să înveţe lucrurile logic, şi spunea încă de pe atunci că îi place chimia şi că îşi doreşte să devină medic. "Pentru mine chimia nu este o simplă disciplină, a devenit o pasiune. Mi-ar plăcea foarte mult să fiu ori chirurg, ori oncolog, ori cardiolog. Toate trei mi se par specializări foarte interesante şi - poate sună cinic - de viitor", spunea Andrada.
În audieri
Visele ei s-au curmat, însă, în mod violent şi pentru totdeauna în acea dimineaţă de sâmbătă când s-a zdrobit de caldarâm. De necrezut şi fără sens pentru toţi apropiaţii tinerei, prima ipoteză, cea a sinuciderii, a fost favorizată oarecum şi de declaraţia dată de iubitul Andradei. Valentin Lăpuşcă, în vârstă de 33 ani, originar din Deva, web-designer şi organizator de evenimente, se afla în acea dimineaţă în apartamentul închiriat de ea, fiind de altfel cel care a şi anunţat incidentul printr-un apel la 112.
Interogat de poliţişti, Lăpuşcă le-a spus că petrecuseră noaptea într-un club, iar după ce au ajuns acasă tânăra şi-ar fi dat seama că nu mai are telefonul mobil. Asta ar fi speriat-o atât de tare încât i-ar fi spus că dispariţia mobilului însemna finalul carierei ei de medic, încă neîncepute. Deşi ciudată, tânărul n-a dat atenţie afirmaţiei. Apoi, fără să spună nimic, îmbrăcată doar în lenjerie intimă, fata s-a urcat pe pervazul ferestrei, de unde a căzut în gol...
Multe întrebări, niciun răspuns
Ce ar fi putut s-o împingă la sinucidere? Nu e clar. A fost stresată prea tare de părinţi, ţinută prea din scurt şi forţată să-şi depăşească limitele? Avea informaţii atât de importante în telefon încât să nu suporte gândul că acesta a ajuns pe mâini străine? Luase substanţe interzise sau băuse peste măsură?
Cea din urmă necunoscută a fost lămurită, în parte, de rezultatul analizelor făcute de medicii legişti, care au indicat că în dimineaţa decesului, după o noapte petrecută în club, victima a avut o alcoolemie de peste 1 la mie în sânge.
Între timp, rezultatele cercetărilor făcute de criminalişti la locul tragediei au conturat o nouă posibilă explicaţie. Faptul că tânăra a căzut pe spate şi foarte aproape de peretele blocului indica faptul că nu se aruncase în gol, ci ar fi fost, pur şi simplu, un accident. Determinat, probabil, de consumul de alcool...
Reconstituirea
Ca să elucideze situaţia, marţea trecută anchetatorii s-au întors la blocul Cicero, pentru un experiment judiciar, un fel de reconstituire, în cadrul căreia au verificat toate variantele - atât pe cea a unei morţi accidentale, cât şi ipoteza unei sinucideri - cu ajutorul unui manechin special creat, având aceeaşi greutate şi înălţime ca ale tinerei.
"Se fac măsurători şi verificări la locul evenimentului întrucât datele strânse până acum conduc spre concluzia că tânăra ar fi căzut accidental", spunea prim-procurorul adjunct al Parchetului Bihor, Maria Cotrău, promiţând că până la finele săptămânii va face publice concluziile specialiştilor.
În locul informării, însă, în cele din urmă reprezentanta Parchetului a trimis doar un SMS cum că nu are nimic de comunicat. "Ancheta continuă pentru a se determina împrejurările concrete în care victima a căzut de la etaj", arată, sec, mesajul. Lăsând astfel, încă o vreme, fără răspuns întrebările despre o moarte mult prea grabnică şi nefirească...
ANCHETE NETERMINATE
Altă tragedie, alte întrebări
Nelămurite au rămas şi multe din detaliile cazului Adrian Hladii (foto), interlopul care în primăvară, pe 15 martie, l-a împuşcat în umăr pe însoţitorul fostei sale iubite, Dalia Duca, iar pe aceasta din urmă a răpit-o şi a împuşcat-o, apoi, în cap cu sânge rece. Interlopul, care a dispărut imediat după crimă, a fost găsit trei zile mai târziu, dar nu a mai dat socoteală, căci a murit căzând în gol tot de la fereastra unui apartament de bloc, din cartierul Nufărul, în timp ce încerca să scape de poliţiştii care erau pe urma lui.
Ce l-a determinat să ucidă cu atâta sânge rece? Unde este arma crimei? Cine l-a adăpostit şi cine l-a ajutat pe ucigaş atâtea zile, până să fie depistat? Cum au gestionat anchetatorii situaţia de criză, cu un criminal înarmat în libertate? De luni de zile, opinia publică aşteaptă promisa conferinţă de presă comună Parchet-Poliţie pe marginea acelui caz, de care autorităţile au "uitat" însă cu desăvârşire...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.