URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2018, 09:40

Sentinţă istorică obţinută de avocatul orădean Mircea Ursuţa la Bucureşti: Cele 22 companii municipale înfiinţate de primarul general Gabriela Firea, declarate ilegale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avocatul orădean Mircea Ursuţa, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universităţii din Oradea, colaborator al BIHOREANULUI, îşi mai trece în palmares o victorie de răsunet: la trei ani după ce a câştigat pentru Consiliul Judeţean Bihor recunoaşterea dreptului de proprietate asupra clădirii fostei Policlinici Mari, revendicată de Ordinul Călugăresc Mizericordian, a câştigat, în reprezentarea USR, un proces privind înfiinţarea de către Primăria Generală a Capitalei şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, la iniţiativa primarului Gabriela Firea, dar cu încălcarea legii, a 22 companii municipale, cu un patrimoniu de aproape 600 milioane euro.

22 de Tel-Drum-uri

Mai mulţi lideri USR au anunţat, pe Facebook, că în cursul zilei de joi, Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv anularea tuturor Hotărârilor Consiliului General al Capitalei privind înfiinţarea celor 22 companii municipale.

"Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti, de Roxana Wring şi de mine în anul 2017", a scris joi seară pe Facebook consilierul municipal USR Ana Ciceală, referindu-se la HCL Bucureşti prin care au fost înfiinţate 22 companii municipale în baza unui vot care, contrar Legii administraţiei publice locale, s-a luat fără a exista o majoritate calificată de două treimi, necesară atunci când un Consiliu ia decizii care angajează patrimoniul unei unităţi administrativ-teritoriale, fie că este vorba despre un municipiu, oraş, comună, fie că este un judeţ.

Consilierul USR a mai spus că cele 22 companii municipale din Bucureşti riscau să devină „22 de Tel-Drumuri”, pentru că acestea puteau fi scoase la vânzare „pe nimic” de „majoritatea simplă PSD-ALDE” din Consiliul General Bucureşti. „Din fericire, acest risc nu mai există. Instanţa a decis că toate companiile sunt înfiinţate ilegal”, a mai scris consilierul Ana Ciceală. 

Firea: Decizie şocantă

Consilierii municipali USR au contestat înfiintarea, în 2017, a celor 22 companii pe motiv ca Hotărârile au fost adoptate ilegal, cu votul a jumătate plus unu din numărul total a aleşilor locali, şi nu cu votul a două treimi, cum spune Legea administraţiei publice locale că este obligatoriu în cazul deciziilor privind patrimoniul unei unităţi administrativ-teritoriale.

Joi seară, după aflarea soluţiei Curţii de Apel Bucureşti, primarul general Gabriela Firea a transmis printr-un comunicat că înainte să iniţieze proiectele Hotărârilor ar fi avut „confirmarea scrisă a unor cadre didactice-profesori universitari cu o reputaţie neştirbită, în acest domeniu, că adoptarea acestor Hotarari s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege”.
Totodată, Firea a acuzat instanţa că va bloca administraţiile locale şi funcţionarea Capitalei. „Se pare însă că o instanţă din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale şi în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări, la o blocare completă a funcţionării orasului”, a afirmat Firea, adăugând că „vom analiza şi vom cere opinia unor jurişti să luăm în continuare măsurile ce se impun” şi că respectivele companii „există în continuare (...), iar această anulare a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăţi funcţionale".
"Probabil, tot instanţele, în înţelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare", a încheiat Firea.

Mircea Ursuţa: Nicio şansă

Avocatul orădean Mircea Ursuţa, care a reprezentat USR în partea a doua a procesului, la Curtea de Apel Bucureşti, unde l-a şi câştigat după ce într-o primă fază consilierii acestui partid au pierdut la Tribunalul Bucureşti, unde fuseseră reprezentaţi de avocaţi din propriul partid, spune însă că afirmaţiile primarului general al Capitalei nu au niciun suport legal. Soluţia definitivă a instanţei, mai spune avocatul orădean, este una istorică, având greutate de precedent, deoarece administraţiile locale vor reflecta mai mult înainte de a încălca Legea administraţiei publice locale pentru a dispune discreţionar de patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale.

„Instanţa a stabilit, definitiv, că nici în Bucureşti, nici în alt oraş, comună sau judeţ, administraţia nu poate lua Hotărâri privind patrimoniul local decât cu votul a două treimi din numărul consilierilor”, a declarat Mircea Ursuţa pentru BIHOREANUL. „Legea impune o majoritate de două treimi pentru Hotărârile privind patrimoniul tocmai pentru ca o putere vremelnică să nu poată dispune oricum de bunurile localităţii”, a explicat avocatul orădean.

De asemenea, Mircea Ursuţa s-a pronunţat şi asupra posibilităţii, invocate de primarul general al Capitalei, ca cele 22 companii municipale să funcţioneze în continuare: "Nu există nicio şansă", a spus el, deoarece, „nefiind legal actul de infiintare, toate actele emise ulterior sunt nelegale”, iar decizia instanţei este executorie şi se aplică întocmai, prin dizolvarea companiilor.

Cele 22 companii au fost înfiinţate, în suprapunere cu mai multe structuri ale Primăriei Bucureşti, cu scopuri din cele mai diverse, de la reabilitarea unor clădiri şi paza bunurilor publice până la managementul spitalelor din subordinea Consiliului General al Capitalei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
încerc cu alti avocati....prostia cu securitatea nu ramane asa
Eu stiam ca D-l Ursuta este un avocat foarte bun! De aceea l-am și dorit! Domnia sa nu mă vrea! Înțeleg intr-o cauză...dar mai erau două! Amu's "trii"! Eu nu sunt nici un postac! Altădată se spunea că îmi apar convingerile intr-un stil propriu! Postacul ia bani! Sa demonstreze cineva că am luat bani de la cineva! Nici de la peiorativul "moșul " exprimat pe aici de cineva dar nesanctionat!
Postat 23 Noiembrie 2018, 17:28 de unom
Revin!
Urmaresc conferinta de presa de la USR Bucuresti. Excelenta prestatia dlui av. Ursuta, dar repet: nu a fost si nu este singur, a fost o munca de echipa. Spunea domnia sa ca partea adversa, primaria, a fost reprezentata la un nivel foarte inalt (deci pe bani multi!). Le-am uitat pe dle consiliere Roxana Wring si Ana Ciceală, semnatare ale actiunii depuse in instanta.
Postat 23 Noiembrie 2018, 13:47 de pinonel
?!
Am vazut ca dl Ursuta publica pe aici, ce statut legal are, nu stiu si nici nu ma intereseaza! Citez de pe pagina USR Bucuresti, ultimele randuri : ,,Din echipa juridică au făcut parte: Mircea Ursuța, Oana Anghel, Alexandru Ciurea și Alexandru Gadiuță." De ce nu i-ati numit si pe ceilalti si l-ati cocosat cu/sub laude pe dl Ursuta, e problema/credibilitatea voastra. Mie mi-e simpatic dl. av.Ursuta, cum imi este si dl av.Cigan, de cand i-au dat cate un bocanc in gura birtinezului si gastii lui din cl (unde sunt niste ,,avocati", numai unul si unul!).
Postat 23 Noiembrie 2018, 13:17 de pinonel
Re: Sanda1206
55 ...
Postat 23 Noiembrie 2018, 12:35 de CrisDumi
CrisDumi
Cate????
Postat 23 Noiembrie 2018, 11:02 de Sandu1206
Sentință istorică va fi când Tribunalul București va desființa USR pentru falsificarea a peste 1/2 din necesar ... a semnăturilor de înființare !?!
Asta de acum a fost o sentință absolut formală, prin care instanța a constatat că ... votul în CGMB s-a înregistrat cu mai puțin de 2/3 dintre consilieri !?! Mare scofală să numeri tot atâția consilieri generali câte dosare a avut Johannis până ieri !?!
Postat 23 Noiembrie 2018, 10:15 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON