Senatorul liberal Cristian Bodea a depus luni o interpelare prin care o întreabă pe Anca Dragu, ministrul Finanţelor – evident, retoric – dacă "ANAF a devenit instanţă de judecată?" şi acuză această instituţie că "plagiază Gestapo-ul" pentru că obligă agenţii economici să completeze un fomular – 088 – prin care, de fapt, examinează întreprinzătorii "dacă are voie sau nu să îşi deschidă o afacere".
În textul interpelării, Bodea arată că de la începutul acestui an, ANAF trimite firmelor notificări pentru "reînregistrarea în scopuri de TVA, în cazul în care au avut în 2015 schimbări de administratori/asociaţi sau de sediu social", adică Formularul 088, "prin care trebuie să justifici "intenţia şi capacitatea de a efectua activitate economică", completat până acum la înfiinţarea unei firme, dar care se cere din 2016 şi la schimbarea administratorilor/asociaţilor, la schimbarea sediului social şi la depăşirea plafonului de 220.000 lei".
Bodea afirmă că, deşi oficialii ANAF justifică acest demers prin "necesitatea în lupta contra evaziunii fiscale", în fapt "Formularul 088 aproape blochează un startup (n.r. – o afacere aflată la debut) să poată deduce TVA".
Concret, companiile trebuie să răspundă unui set de 20 de întrebări, să aducă acte doveditoare de studii ale acţionarilor, să declare venituri din alte surse (inclusiv acţionarii străini, cu venituri din afara ţării, o practică neobişnuită şi invazivă)", iar la final un angajat al ANAF stabileşte dacă cererea aplicantului se acceptă sau este respinsă.
"Sesizaţi oare fractura logică şi lipsa de discernământ economic? Să vă explic: deductibilitatea TVA este un drept. Prin urmare firmele nu trebuie să se roage să-l primească. Este implicit. Este neconstituţional să tratezi ca posibili infractori, din start, pe toţi aceia care înfiinţează firme şi să-i obligi să se disculpe înainte de a începe activitatea, pentru a primi ceea ce este un drept implicit. Mai mult, asupra anulării unui drept ar trebui să decidă Justiţia, nu un angajat subiectiv de la Finanţe", spune senatorul liberal în interpelarea adresată ministrului Finanţelor.
"ANAF declară că sunt multe firme în spatele cărora stau grupări de infractori. Nu contest. Însă evazioniştii trebuie trataţi cazual, particular. Ei sunt excepţia, nu regula. Prin urmare, nu poţi lua drepturile tuturor pentru a le da înapoi după preferinţe subiective, doar unora. În acest fel se poate ajunge la inechitate economică, sau chiar sabotarea concurenţei prin intermediul unui birocrat din minister. O firmă care îşi pierde dreptul de TVA intră în insolvenţă. Şi ce face atunci, atacă în instanţă ca să îşi ceară drepturile? Şi aşteaptă să curgă termenele? Normal ar fi să işi păstreze dreptul, în cazul unei suspiciuni a ANAF, şi să se poată apăra în Justiţie - singura ce poate să i-l revoce (şi nu invers). Acesta ar fi cursul firesc într-un stat normal. În România, însă, ANAF şi-a asumat şi rolul de Judecător. Formularul 088 a anulat, cumva, separarea puterilor în stat?", mai spune senatorul PNL, care consideră că aplicarea Formularului 088 "nu face decât să ducă toată desfăşurarea de forţe dincolo de limitele luptei anti-evaziune şi să provoace dispariţia unor contribuabili nevinovaţi".
În finalul interpelării, Bodea o chestionează pe Anca Dragu cerând să lămurească de ce consideră "firmele infractoare din start", cum justifică " respingerea pe loc a unei cereri de înregistrare în scopuri de TVA, doar în baza analizei subiective şi de suprafaţă a unui angajat de la Finanţe", cum răspunde pentru "dispariţia unor firme oneste, dar sufocate şi îngropate fiscal, birocratic de statul român" şi o avertizează că "România, prin aceste constrângeri birocratice şi invazive, riscă o situaţie de infringement pe TVA, atâta timp cât în directivele comunitare şi în pronunţările Curţii Europene de Justiţie astfel de proceduri sunt incriminate".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.