URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2012, 07:41

Semne (g)rele anul are! Primăria pregăteşte majorarea impozitelor pe locuinţe

Semne (g)rele anul are! Primăria pregăteşte majorarea impozitelor pe locuinţe ACŢIUNEA CALORIFERUL. Pentru a creşte încasările la buget Primăria derulează o acţiune de identificare a contribuabililor ale căror case sunt impozitate la un nivel minim ca fiind fără instalaţii deşi sunt dotate cu reţele de curent, apă, canalizare şi încălzire. Reîncadrarea în gradul de impozitare va atrage după sine majorarea cu 68% a impozitului datorat de aceştia!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nici nu s-au stins bine vociferările pe marginea proiectului municipalităţii de indexare a taxelor orădenilor cu rata inflaţiei de 4,2%, că a venit şi vestea cu adevărat rea: Guvernul pregăteşte, chiar de sărbători, indexarea impozitelor locale cu 16%!

Proiectul a luat prin surprindere inclusiv conducerea Primăriei, care înaintea şedinţei de Consiliu Local de săptămâna aceasta nu ştie cu cât se vor indexa taxele locale. "Dacă indexarea impozitelor este opţională, vom păstra nivelul de 4,2%, dar dacă legea va impune un procent mai mare, nu avem ce face şi îl vom aplica", spune primarul Ilie Bolojan.

07 Eduard Florea_2.jpgPuţin dar des...

Calculele Primăriei au fost simple. Decât să majoreze tot la trei ani impozitele orădenilor cu rata inflaţiei, provocând indexări cu procente din două cifre, greu "digerate" de populaţie, mai bine majorează impozitele anual cu rata inflaţiei de 3-5%. "Ideea a fost să indexăm periodic nivelul de impozitare, pentru a scuti contribuabilii de şocuri. Una este să plăteşti în fiecare an 5-6 lei în plus şi alta să crească brusc impozitul cu 12 lei sau chiar mai mult", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

În consecinţă, municipalitatea şi-a propus pentru 2013 indexarea impozitelor pe casele orădenilor cu rata inflaţiei de 4,2%. La un apartament cu două camere, de dimensiuni medii, asta înseamnă o creştere cu 5 lei a impozitului, de la 118 lei la 123 lei. Cum municipalitatea menţine bonificaţia de 8% acordată celor care îşi plătesc impozitele integral până la 31 martie, orădenii buni-platnici nici nu vor simţi scumpirea la buzunar.

În ceea ce priveşte impozitele pe imobilele persoanelor juridice, municipalitatea şi-a propus păstrarea procentului de 1% din valoarea clădirii actualizată în ultimii trei ani şi a păstrat bonificaţia de 5% acordată pentru plata integrală până sfârşitul lui martie.

În cazul terenurilor şi al autovehiculelor Primăria Oradea şi-a propus menţinerea impozitării la acelaşi nivel din 2012. Nemodificate vor rămâne şi taxele pentru folosinţa domeniului public şi tarifele pentru parcări.

Taxe speciale

Pentru a proteja veniturile bugetului, executivul va propune săptămâna aceasta Consiliului Local introducerea unor taxe locale noi pentru serviciile prestate de municipalitate, după modelul altor oraşe. Primăria vrea să încaseze 20 lei pentru fiecare informaţie dată băncilor şi executorilor judecătoreşti despre contribuabili, să ceară 20 lei pentru certificatul fiscal eliberat de urgenţă, să taxeze cu 40 lei eliberarea avizului de funcţionare a agenţilor economici şi cu 50 lei emiterea unei copii conforme cu originalul.

Inspirată din propunerea unui cetăţean, Primăria vrea să introducă în premieră o taxă de 2.000 lei pentru fiecare antenă de telefonie montată pe blocuri. "Taxa funcţionează deja în alte oraşe din ţară, unde antenele sunt considerate o problemă ce ţine de aspect şi poluare radioactivă. Cum în Oradea sunt montate 90-100 de antene, bugetul local ar putea atrage în plus minim 180.000 lei pe an", spune Florea.

Rămâne de văzut în ce măsură aceşti bani vor fi şi încasaţi, în condiţiile în care mecanismul de verificare este încă neclar. Nu de alta, dar în Oradea funcţionează, de pildă, de ani buni taxa pe jocurile de artificii, iar veniturile sunt simbolice, în condiţiile în care ştie tot orădeanul că nu este nuntă mai răsărită care să nu se lase cu "puşcături".

Confortul se plăteşte

07 Ioan Guler.jpgAbsenţa unui mecanism eficient de urmărire provoacă pierderi consistente bugetului. În urmă cu trei luni municipalitatea a început verificarea încadrării caselor în categoria "cu instalaţii" sau "fără instalaţii" şi a avut surpriza să afle că jumătate din orădeni aveau casele trecute, în mod eronat, la gradul de impozitare mai mic.
"Din cei 4.000 de orădeni invitaţi la Primărie pentru lămurirea situaţiei, până în prezent s-au prezentat la ghieşee 2.800 de contribuabili, din care pentru 1.400 s-a făcut reîncadrarea într-un grad superior de impozitare", spune Ioan Guler (foto), şeful Serviciului Impunere Persoane Fizice.

Conform legii, casele care au reţele de apă, canalizare, energie electrică şi încălzire, chiar dacă acestea au fost introduse pe banii proprietarilor şi nu ai oraşului, trec automat într-un grad de impozitare superior, pe considerentul că au crescut valoarea imobilului.

Spre exemplu, dacă pentru o casă fără utilităţi de 100 mp din zona A proprietarul datorează un impozit de 125 lei pe an, pentru o casă similară, dar cu reţele, impozitul anual "sare" automat la 211 lei pe an. În cazul în care orădeanul are acte doveditoare că şi-a introdus reţelele în ultimii doi ani, regularizarea se face proporţional, dar dacă nu poate dovedi impozitul se recalculează pe trei ani în urmă, cu penalităţile aferente. Ceea ce înseamnă o diferenţă de 346 lei datorată în plus. Bani care se adună...

De trei ori mai mult!

Dacă la încadrarea în gradul de impozitare lucrurile sunt relativ clare, în ceea ce priveşte procentul cu care se vor indexa impozitele din 2013 domneşte încă o ceaţă totală. Pentru prima dată în istoria post-revoluţionară Direcţia Economică a Primăriei va intra în Consiliul Local cu două proiecte de indexare. "Dacă până la începerea şedinţei Hotărârea de Guvern cu indexarea de 16% nu este publicată în Monitorul Oficial vom menţine propunerea discutată în dezbaterea publică, dar dacă se publică vom recalcula în consecinţă", spune directorul Eduard Florea.

Calculele sunt simple. Spre deosebire de celelalte oraşe din ţară, unde taxele şi impozitele locale vor trebui majorate cu 16%, rata inflaţiei cumulată pe ultimii trei ani, în Oradea indexarea va fi de numai 11% fiindcă impozitele au fost actualizate cu 5% acum doi ani. Dar oricum, dintr-un singur foc, procentul cu care vor creşte impozitele va fi de aproape trei ori mai mare decât cel prevăzut de municipalitate. Şi orădenii vor fi buni de plată...


VISTIERIA
233,7
milioane lei a încasat anul acesta oraşul din taxe şi impozite locale

"Orădenii care au case cu instalaţii interioare iar la Primărie le-au declarat fără instalaţii nu au cum să scape. În ianuarie se vor face verificări, şi e destul ca echipa de control să treacă pe stradă, că îi pârăsc vecinii: "Ăla e şmecher! Are calorifere, dar nu le-a declarat ca să nu plătească...""
Ioan Guler


AGRO-ŞMECHERIA
Terenuri "mişcătoare"

Pentru a evita supra-impozitarea orădenilor, municipalitatea caută să taxeze contribuabilii care ar trebui să plătească mai mult. Spre exemplu, Primăria va propune reîncadrarea într-un nivel de impozitare superior a 50 de străzi pe care oraşul a făcut extinderi de reţele de apă, canalizare menajeră, pluvială şi asfaltări. Noua zonare va majora impozitele locuitorilor unor străzi precum 22 Decembrie, Abatorului, Borşului, Înfrăţirii, Iosif Vulcan, Nufărului, Podului, Traian Goga, Ursului ş.a.

La fel, municipalitatea caută soluţii de identificare a parcelelor de teren din intravilanul oraşului care sunt înregistrate la Primărie, în mod eronat, ca fiind teren agricol, şi impozitat simbolic, deşi sunt folosite ca teren rezervat pentru curţi şi construcţii. Diferenţa face ca pentru aceeaşi suprafaţă de teren un proprietar de pe deal sau din cartierul Grigorescu să plătească un impozit de 24 lei pe an, în vreme ce un orădean din vatra veche a oraşului plăteşte circa 500 lei pe an. Din simpla încadrare a terenului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Impozite
din ce sa platim?Mai bine ar reduce ca mai mult ar incasa.daca nu le vor executa pe toate.Au si penalitati mai rau ca si camatarii.chiar este imposibil.
Postat 18 Decembrie 2012, 21:13 de g&g
Multumim Bolo!
Pana la alegerile locale, Bolojan si USL-ul promiteau o viata mai buna si mai usoara pentru romanii terminati de criza. Ei bine, lucrurile s-au schimbat: acum ca au in mana puterea atat pe plan local cat si national, pot sa ne jupoaie! Primaria mareste taxele locale, guvernul mareste accizele si uite asa cei 5 - 6 lei pe care zice Bolojan ca-i platim in plus, sunt de fapt de cel putin de 10 ori mai multi dataorita taxelor si accizelor pe care ni le vor baga pe gat de anul viitor, guvernul USL. Bravo Bolo! Ma intreb daca nu ti-e rusine sa dai fata cu oradenii... **** ordinara!
Postat 18 Decembrie 2012, 20:32 de vasi
Bravo
Bravo, asta este pentru cei care i-au votat. La anu""si la mai mare!!!!!
Postat 18 Decembrie 2012, 19:19 de Un oradean
"bravo" bolojan !
primarul taxozaur, nu se dezminte...
Postat 18 Decembrie 2012, 16:11 de citizen
sa creasca impozitele la cei care detin terenuri
Nu e normal ca intr-un an in care criza se adanceste in tara si in Europa,cand anii 2013-2014 se anunta ani foarte grei pentru economia romaneasca ca cei care stau la bloc si chiar la case sa plateasca impozite marite. Cred si vreau sa cred ca alesii nostri daca vor mari aceste impozite sa creasca si impozitele pentru cei care au terenuri intra sau extravilane,pentru ca si de aici se pot obtine bani buni pentru buget,mai ales ca majoritatea terenurilor bune din oras si zona metropolitana sunt detinute de marii investitori imobiliari,multi detinanad zeci de hectare si care nu cred ca au probleme financiare deosebite cum are unul care locuieste la bloc si castica 650ron/luna! Chiar credeti ca unii ca cei de la Selina sau D-l kiss nu-si permit sa plateasca impozite mai mari?
Postat 18 Decembrie 2012, 12:35 de quiltiman
rusine
Statul cel mai mare HOT. Ne furam unii pe altii. Castiga cei mai excroci.
Postat 18 Decembrie 2012, 12:30 de cititor
Situatie mizerabila
1.Impozit la o locuinta,casa construita 200mp, 500 Ron. Strada am facut-o vecini, apa la fel, curent la fel, canalizare idem, iluminat idem. Primaria nu a facut nimic pentru strada respectiva deci pentru noi locuitori ei. Impozitele noastre se duc la construirea parcarilor de la blocuri, unde daca merg la un prieten cu masina cea de 3000 cmc la care am un impozit de 2600 ron nu am voie sa parchez ca este privat dupa ora x, sau se duc pentru subventie caldura la bloc, sau se duc pentru subventie izolatie la bloc. Este corect domnule primar? Ce spuneti au dreptate oameni de la case private care sunt multi in situatia descrisa mai sus sa fie nemultumit? Ce pot sa faca? Legal? Ilegal? 2.Impozitul auto AUDI A6 cu motor 3000 cmc 2600 Ron impozit aceiasi masina cu motor de 2000 cmc 180Ron este corect Bolojane ? Luxul sta doar in puterea motorului ? Sau ce treaba are motorul cu impozitul la bugetul local?
Postat 18 Decembrie 2012, 12:25 de NEMULTUMIT
it's in the air 4 u and me
poluare radioactiva, lol... E posibil la Primarie sa fie un pic de poluare radioactiva (mai ales la anumiti "specialisti"), dar antenele alea polueaza electromagnetic, nu radioactiv. Ca doar nu sunt facute din plutoniu.... Daca era poluare radioactiva era mare bai, si garantat nu mai platea nimeni impozitul asta visat de voi....
Postat 18 Decembrie 2012, 11:26 de emc2
Vin FLAMANZII !!
Au venit FLAMANZII la guvernare !!! PSD-ul nu a fost de 8 ani si au de recuperat milioane din campania din 2004 si 2008 asa ca tinete rromane!!! Au plecat pradatorii vin flamanzii infometati de lipsa guvernarii !!! Sunt asistati de plagiatori, delatori, securisti, ,....
Postat 18 Decembrie 2012, 09:28 de s.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON