URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2016, 19:55

Şeful Poliţiei despre spiritul civic al unor bihoreni: "E plină ţara de «misecuvenisme» şi «misecuvenişti»"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, a prezentat joi, raportul de activitate al Inspectoratului pe anul trecut în Colegiul Prefectural, structură informală din care fac parte şefii serviciilor guvernamentale deconcentrate din judeţ, prezidată de subprefectul Iulius Delorean.

Victimele au vina lor

Cifrele de bilanţ, făcute publice de conducerea IPJ la începutul lunii februarie, au fost prezentate acum sintetizat de şeful Poliţiei Bihor, care a ţinut să scoată în evidenţă faptul că infracţionalitatea în judeţ este în continuă scădere, atât în ceea ce priveşte faptele comise împotriva patrimoniului, cât şi cele împotriva persoanelor.

"Au fost luate măsuri ferme pentru combaterea infracţionalităţii, de aici şi numărul mai mare de persoane împotriva cărora s-au dispus reţineri şi arestări. E o vorbă a unui poliţist mai bătrân: «Porcul în coteţ şi hoţul la bulău»!", a declarat chestorul Liviu Popa.

Şeful Poliţiei a ţinut să precizeze şi faptul că cele mai multe furturi şi înşelăciuni au la origine neglijenţa proprietarilor, care, în ciuda numeroaselor campanii de prevenire derulate de poliţişti, continuă să îşi lase lucrurile la vedere. "Mai grav e în cazul înşelăciunilor de tip «Accidentul». Miercuri, o bihoreancă a trimis 8.000 de euro unui individ care a sunat-o să-i spună că fiul ei, care plecase de o oră de acasă, a provocat un accident rutier. Cu scuzele de rigoare, aceasta nu e înşelăciune. E taxa pe ceva", a explicat şeful Poliţiei Bihor.

Lipsă de spirit civic

Chestorul Liviu Popa a criticat şi lipsa de spirit civic a unor bihoreni care, în opinia sa, preferă să-i critice pe oamenii legii decât să ia atitudine. Un exemplu relatat de ofiţer priveşte cazul unui orădean al cărui propriu fiu a fost tâlhărit în faţa casei, şi deşi bărbatul a auzit că un copil strigă după ajutor, nu a ieşit să vadă ce se întâmplă.

De ce? Pentru că n-a crezut că ar putea fi al său, după cum a explicat ulterior în faţa oamenilor legii. "Auzi că strigă un copil şi nu ieşi să vezi ce se întâmplă, nu te interesează? Toţi ştiu că au drepturi, dar uită că au şi obligaţii. E plină ţara de «misecuvenisme» şi «misecuvenişti»", a remarcat cu părere de rău ofiţerul.

Casa profesorilor

Tot joi, şefii serviciilor guvernamentale deconcentrate din judeţ au votat în unanimitate pentru aprobarea Planului de Acţiuni pe 2016 vizând obiectivele cuprinse în programul de Guvernare, iar finalul şedinţei a fost rezervată Casei Corpului Didactic, reprezentată de directoarea Carmen Bodiu.

Bodiu a prezentat istoria, menirea, dar şi realizările pe anul trecut a instituţiei coordonate şi controlate de Inspectoratul Şcolar Judeţean: acreditarea de către Direcţia Generală Management şi Reţea Şcolară a şase programe de formare continuă, avizarea de către Ministerul Educaţiei a 86 de programe de formare, editarea volumului "Autoeducaţie şi educaţia permanentă", editarea unui nou număr al revistei Didactica Militans, creşterea numărului publicaţiilor prin editura Casei Corpului Didactic şi înfiinţarea unui nou Centru de Documentare şi Informare la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON